Rabu, 6 Februari 2013

Mille Feuille

Salam sejahtera...
Mula-mula dulu buat mille crepe...skali skodeng di google ternampak pulak gambar mille feuille yang menggiurkan..bole bayangkan kalau puff yang rapuh di lapis dengan cream custard kemudian taburkan potongan buah...wallawey...semestinya enak banget...dan harus kekawan cuba jugak...rugi kalau tak cuba.Len kali kalau Rahel buat Mille Feuille Rahel takkan doublekan puff pastry tu sebab susah nak makan...tebal sangat...duh!! lebih baek buat satu lapis aje..pastu paipkan cream custard n tabur potongan buah2an...n makan...senang kan...ok la tu...jemputlah mencuba yea...
Mille Feuille
Sumber:Sajian Sedap

Bahan-bahan:
1-2 lembar puff pastry sudah jadi,potong 25x10cm (saya guna pastry jenama kawan)

Olesan:
1 putih telur,pukul sikit

Taburan:
2 sudu makan gula pasir
50g almond slice,ramas

Bahan Inti:
250ml susu cair (saya guna susu full cream)
60g gula kastor
1/8 st garam
15g tepung jagung
5g tepung custard
2 kuning telur,pukul sebentar
1/2 st pasta vanila
125g unsalted butter dingin,potong-potong (saya tak letak pun)
1 sudu makan rhum (saya tak letak pun)
150g krim putar (saya guna 50g sahaja)

Pelengkap:
kiwi,dipotong
strawberry,dipotong
peach dalam tin,dipotong
gula tabur,untuk taburan

Cara membuat:
1.Puff:oles puff dengan putih telur.Taburkan bahan taburan.
2.Bakar dalam oven dengan api bawah pada suhu 180'C selama 20 minit hingga masak dan
   kering.
3.Inti:rebus susu cair,gula kastor,garam,tepung jagung & tepung custard sambil dikacau sampai
   meletup-letup.Matikan api.Masukkan kuning telur.Kacau cepat.Nyalakan kembali.Kacau hingga
   meletup kembali.Tambahkan pasta vanila.Kacau rata.Angkat.
4.Tambahkan mentega sambil dikacau hingga sebati.Tambahkan rhum dan krim putar sambil di
   pukul perlahan.Biarkan sejuk.
5.Belah puff 3 bagian.Oleskan inti agak tebal.Susun pelengkap.Tumpuk dengan satu bagian puff.
   Oles lagi dengan inti.Susun pelengkap.Tumpuk kembali.
6.Hidangkan setelah ditabur gula tabur.

Catatan by Rahel:
*Untuk cara no 4 saya tak buat pun sebab tak letak mentega dalam custard.
*Saya tak oles puff dengan putih telur,saya terus bakar je dalam oven pd suhu 170'C
  selama 30 minit.
*Untuk cara no 5 saya pun tak ikut sebab guna pastry jenama kawan,saya hanya belah dua pastry
  tersebut dan buat mille feuille 2 tingkat sahaja.
*Terpulang pada anda nak guna saiz puff pastry yang besar atau kecil.
*Saya juga tak letak gula tabur dan almond.
*Sebagian resepi bole tengok SINI,SINI & DI SINI dan juga DI SINI

Selamat menikmati.

23 ulasan:

Zack Zachoes berkata...

ngancam >.<

ady berkata...

as-salam
The perfect Mille Feuille!!

Cheq Sue berkata...

alamak, camana nak sebut namanya tu rahel? terbelit lidahku

Mamasya berkata...

Aslmkum Rahel
sedapnya fresh dg buah2.
Dah lama teringin nak buat melle ni....harus dicuba juga nanti...

norhanim md zain berkata...

cantik:-)

atie @ ejay berkata...

mm bestnya

umi's cup cake berkata...

rahel...
terliur sangat..perfect...

fazian.batrisyia berkata...

Mengiurkan..nak2 time puasa cam ni...Sabar aje lah

Melly Octaviana berkata...

wuihh..cantik nya cemilan hari ini,,susah saya mau sebut namanya.. minta dong.. ;)

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

aduh rahel... cantik banget! kalau ada depan mata akak tatap dulu puas2... dah puas ditatap baru akak ngap.. heheeee...

mama sara nur berkata...

aduhhh aduhh Rahel kalu ada dpn mata ni memang terus ngap je he he
sedapnya mana nak cari ni Rahel

sabar dubai berkata...

Kak rahel kite pnh millie ni mase kt jepon..kwn2 jepon ckp millie ni kalo jual mahal gilerr tau....

sabar dubai berkata...

Kak rahel kite pnh millie ni mase kt jepon..kwn2 jepon ckp millie ni kalo jual mahal gilerr tau....

LinRosly berkata...

Salam..Rahel...
Aduhai! terliur Kak Lin...sedapnya cantik pulak tu...ermmm...

Amie berkata...

Makin mantap! Gue kagummm!

Noor Yusoff berkata...

waa rahel nampak mengiurkan dengan buah buahan segar...hehe mesti kena cuba .

ibundo berkata...

mesti sedap ni..

rahel berkata...

Thanks pada kawan2 yg sudi singgah.....

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

nimatnya jika kak ct dapat sepinggan mille feuille tu. cantik hidangannnya menambat selera kak ct.

terima kasih berkongsi resipi Rahel XO

Food and story berkata...

duh koleksinya kue nya sudah banyak , cantik2 kali Rahel...next time pasti meng copy kakak.

anymz berkata...

waaah nampak sedap tu rahel..lenkali akak pun nak cuba guna cream kastad gitu..tp skang ni sdg malas guna whip cream pun boleh kan rahel kan?..^_^

zila norazila berkata...

Salam syg rahel..
Sedapnye..bila zila boleh cubs nie..kecurrr sudahh

Shaz berkata...

Sangat menggoda la yang satu ini..