Khamis, 10 Januari 2013

Tat Coklat Strawberi

Salam manis dan selamat bersiaran di petang hari..semoga semuanya sihat dan ceria slalu.Ini adalah entry pertama Rahel Blogspot dalam tahun 2013..so rasanya belum terlambat untuk Rahel ucapkan Selamat memasuki tahun baru 2013...pastikan masak yang sedap-sedap slalu...
Kembali ke tajuk entry kali...resepi tat yang telah diubah suai mengikut kehendak tekak gue...tapi masih tetap senang untuk membuatnya...bayangkanlah kalau pegi kafe atau pun kedai kek atau pun kedai makan n terus nampak tat coklat yang cute macam ni...tentu ndak sabar mo telan kan...hehehe...(aik...mungkin saya jak kali macam tu..hihihi)..tapi betul gue cakap ni..skali-skala kita kena ubah suai resepi tu baru la mantap..bayangkanlah...untuk resepi kali ni Rahel gabungkan beberapa idea untuk menghasilkan tat coklat strawberi.Resepi kulit tat dari kompilasi tat & brownies,kemudian coklat ganache tu pulak dari buku resepi bicara kek & yg topping walnut tu dari buku resepi Tarts My Heart...dan yang strawberi filling tu memang dari kepala gue..hahaha...

yummy
Bah...jum la kita semak bahan yang perlu disediakan untuk Tat Coklat Strawberi.....

Tat Coklat Strawberi
Olahan:Rahel Blogspot

*200g strawberry fruit filling
*100g walnut (pilihan)-disangai atau dibakar sebentar dlm oven

Bahan Untuk Kulit:
Sumber:kompilasi tat & brownies

250g tepung gandum-diayak
125g mentega
60g gula aising-diayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh air sejuk

Cara membuat:
1.Satukan tepung gandum & gula aising.
2.Campurkan mentega dan gaul sehingga menjadi serbuk yang kasar.
3.Masukkan esen vanila,kuning telur dan air sejuk.Uli menjadi doh lembut.Rehatkan doh
   selama 15 minit.
4.Canai dan terap doh ke dalam acuan tat.Bakar dalam ketuhar selama 20-25 minit pada
   suhu 170'C.
5.Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan.

Bahan Untuk Ganache:
Sumber:Bicara Kek

Bahan:
250g dairy whipped cream
250g cooking chocolate-potong/cincang kasar
1 sudu besar sirap kencana (glucose syrup)
20g butter

Cara membuat ganache:
1.Cairkan coklat masakan,whipped cream,sirap kencana dan mentega cara double boil
   untuk dibuat ganache.
2.Biarkan ganache sejuk sehingga pekat (jika perlu simpan dlm peti sejuk selama 1 jam)
   Masukkan ke dalam piping bag.Gunting sedikit hujungnya.Siap untuk diguna.

CARA PENYELESAIAN:
1.Paipkan sedikit strawberi filling ke dalam kulit tat.
2.Paipkan juga ganache di atasnya.
3.Hias dengan kacang walnut yang sudah disangai/dipanggang dlm oven.
4.Bawak Tat Coklat Strawberi masuk ke dalam bilik n tunggu semua orang tidur baru
   makan...confirm takda kacau punya...hahaha...selamat menjamu selera.

Enjoi..

9 ulasan:

faa.rosli berkata...

part last makan sorang2 dlm bilik tu best,,,hehehe..

memang gojess+comel+nampak sedap+mewah....

-melelh air liur-

Cheq Sue berkata...

aduh geng... meleleh i tengok tat ni, mengancam abis... adussss

Melly Octaviana berkata...

Happy new year rahel...cute and pastinya enak tuh tart..ngecess lah liatnya pengen gw comot rasanya.. :-)

Nooriah Abdullah berkata...

salam Rahel, aduh sedapnya ni pasti akak tiru tak lama lagi heee sbb bekenan kat coklat tu mngancam gilak tu

mama sara nur berkata...

betul2 ngancam ni Rahel, yupp tergoda akak he he

Hasidah Bt Awang berkata...

Bestnya..yang penting amik resipinya dulu..

Mamasya22 berkata...

Salam Rahel...rasa nak gigit juga itu tat choc...dpt bayangkan rasa masam straw dg choc itu.....yummm

Shiela berkata...

amboi sedapnyer nampak.. :b

Gee® berkata...

Wow!!