Isnin, 14 Januari 2013

Kerabu Rumpai Laut

Salam sejahtera dan selamat bersiaran kembali...semoga semuanya dalam keadaan yang sihat dan ceria selalu.Kali ni kita share menu untuk diet pulak..kerabu yang enak sesuai dijadikan hidangan pembuka selera pada bila-bila masa...kalau ada ikan bakar lagi mantap..n kali ni memang Rahel gandingkan dengan ikan tuna bakar..tapi tak sempat ambil gambar ikan bakar tu...maklumlah ndak kesabaran mau menunggu lama2...ada apa dalam kerabu rumpai laut? silahkan dilihat pada resepi...

Lazat
Kerabu Rumpai Laut
Sumber:Rahel

Bahan-bahan:
100g rumpai laut kering
1 batang timun-buang empulur dan hiris nipis
1 labu bawang besar holland,dihiris
1 labu bawang merah besar thailand,dihiris
1 kuntum bunga kantan-dimayang halus
1 genggam daun kemangi,jika suka
1 tangkai cili merah-dimayang halus
15 tangkai cili api-dicincang
1/2 cawan air perahan limau kasturi
2 sudu besar cuka
3 sudu besar gula pasir
1 1/2 sudu teh garam halus

Cara membuat:
1.Rumpai laut dicuci bersih 5-6 kali kemudian rendam semalaman bersama 2 liter air.
   Keesokannya rumpai laut dibilas lagi dengan air masak yg sudah sejuk.Toskan.
   Potong-potong rumpai laut.
2.Satukan rumpai laut dengan semua bahan di dalam mangkuk besar.Gaul mesra.Ketepikan
   selama 15-20 minit biar betul2 sebati dengan perasa.
3.Hidangkan bersama ikan bakar atau makan kerabu rumpai laut begitu sahaja.

kerabu rumpai laut yang sedap
Catatan:

rumpai laut kering (google)

daun kemangi (google)


bawang besar holland (google)

bawang merah besar thailand (google)

bunga kantan (google)
 Selamat menjamu selera.


17 ulasan:

Shiela berkata...

Assalam Rahel.. suka banget ni.. kalau ke KK pasti makan ni puas puas.. sedap ratah gitu kann..

ogyep yummy mellow berkata...

Salam Rahel.. ogyep tak pernah cuba kerabu rumpai laut ni.. last visit to Sabah, ogyep nampak ada ramai peniaga makanan jual rumpai laut ni.. nampak sedappp.. kena cuba ni..

Sheila Shafeareen berkata...

Salam sejahtera..hemmm behasian tu..ada juga teringin nak beli...buat kerabu....benda yg sdp mkn selalu boleh cantik dan sihat...alamak pepagi negok dah terliuq kita heeeee...tq resepi....sdpppppp heee

Nooriah Abdullah berkata...

salam Rahel nampak nya akak pun jakunis tak pernah makan ni ingatkan soun tadi kat sini ada tak Rahel??ingin nk try..

Amie berkata...

Rahel... guna rumpai laut yang fresh tu okey kah jugak...

may agumo berkata...

wah.. nostalgia ni.. dulu masa kecil2 di tawau.. mak saya suka mkn kerabu rumpai laut ni.. kat sini je mak xmkn sb xtau nak bli kat mana.. hehe..

rahel berkata...

Wsalam Shiela...
Memang sedap rata macam tu je..klu ada ikan bakar lagi la sedap...

Ogyep...
Cuba la..memang sedap n menyihatkan...

Sheila...
Kena try tu...rumpai laut kolagen mencantekkan kulit...

Wsalam Kak Nooriah..
Hehe...soun pun sedap dibuat kerabu kan...kalau kat brunei tiada jual rumpai laut Rahel bole tolong pos kan untuk akak.

Kak Amie..
Bole sangat2 guna rumpai laut yg fresh tu....

May Agumo..
Di semenanjung memang susah mo jumpa rumpai laut ni kan...tp kdg ada gak yg kering tu dijual di pasar raya.

Rohah berkata...

Rahel..berapa km/j time makan ni???...ngancam selera tauuu..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

mcmana rasa rumpai laut tu ye rahel? kenyal2 atau rangup2? hehe.. belum pernah mkn yg jenis ni... yg biasa mkn rumpai laut yg femes di kelantan juga dibuat kerabu... tp kerabu gaya kelantan di panggil kerabu sarhee... memang sedap!

Qasey Honey berkata...

tgolong dlm org yg jakunis jugak QH ni tau...xpenah lg nmpk kerabu rumpai lauk gini...xpenah jejak ke sabah pon lg..jd xtau la..hihi...nmpk mcm sedap jugak kerabu ni..

zila norazila berkata...

zila pun x pernah mkn nie rahel..aduss camne la rasanye nie..nk kena pergi sabah jgk nie:)nampak sedapp.

Mamasya berkata...

Aslmkum Rahel...
baru pertama kali tengok rumpai laut yg putih bersih gini.mcm di Kel femes dg rumpai laut buat kerabu juga tp rumpainya warna kelabu..hitam dan dijual kering...
nampak kek coklat kat bawah tu....sungguhlah yummynya...

mama sara nur berkata...

ada tgk kat tv tentang rumpai laut ni, rupanya putih jernih ye,apa rasanya yek
kerabu2 ni memang best layan kan Rahel

Melly Octaviana berkata...

ehh belum pernah makan rumpai laut macam ini..rasanya gimana yah.. pasti enak yah.. ;)

ummiaiman berkata...

Rahel...mana nak dpt rumpai laut tu...tak pernah tengok la...hehe
Salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

lokman firman berkata...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Saya SUPLY PURE MARINE COLLAGEN/RUMPAI LAUT dari Sabah,,Gred AAA (PURPLE) dan GRED AA (PUTIH dan KUNING KEEMASAN)

BERMINAT BOLEH HUBUNGI SAYA DISINI,
TELL: 0111-4187175 SMS/CALL/WHATSAPP
www.facebook.com/Aman Thomas

syuhada berkata...

Tumpang iklan ye..

Saya ade menjual rumpai laut gred AA RM15/100gm.
COD area Skudai/PAsir Gudang

SMS/WASAP : 0126246762

Thanks