Khamis, 20 Disember 2012

Satay Lilit Ala Bali

Salam sejahtera.Apa khabar teman-teman? udah siap makan k belum? Hujan turun dengan derasnya..siok betullah..sambil on line sambil dengar bunyi air hujan...nyaman bah.Hari ni terawal pulak menyiapkan hidangan tengah hari...dan seperti biasa..hidangan dimasak sesuai selera kami...jadi memang ndak ada samanya..hehehe..kebanyakan resepi Rahel olah sesuai dengan apa yang ada di dapur..memang sangat-sangat sederhana.Menu kali ni Satay lilit ala Bali digandingkan dengan sambal bajak dan juga nasi kuning kegemaran gue...tentunya nasi kuning pun sudah berubah rempah-rempahnya dan cara penyediaannya...sila lihat bahan-bahannya yea...
Satay Lilit Ala Bali
Sumber:Rahel

Bahan-bahan A:
240g fillet ikan dori/isi ikan tenggiri-dicincang halus
160g isi udang-dicincang halus
100g kelapa parut putih
Garam secukup rasa
4 tangkai cili merah-dicincang
4 lembar daun limau purut-dicincang

Bahan-bahan B:(ditumbuk halus)
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai,ambil putih saja

20 batang serai,potong panjang 5''

Cara membuat:
1.Satukan bahan A,gaul rata.Kemudian masukkan bahan B.Gaul sebati.
2.Ambil satu sudu makan adunan ikan lalu tempelkan pada batang serai.Kepal sehingga
   menempel pada batang serai.
3.Panaskan non stick pan,oles dengan sedikit minyak.Panggang satay sambil dibalikkan
   hingga masak.
   Panas-panas sesuai dihidang bersama sambal bajak dan nasi kuning.

**************************************************************************************

NASI KUNING
Sumber:Rahel

Bahan-bahan:
500g beras-dicuci bersih-toskan
800ml santan sedang,panaskan hingga mendidih
1 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit minyak/marjerin untuk menumis

Rempah tumis:
1 helai daun pandan
1 tangkai daun kari
1 helai daun salam
1/2 biji bawang besar,dimayang halus
1 inci halia,dimayang halus
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga

Bahan perasa:
1 sudu teh garam
1 sudu teh pati ayam maggi
1 keping asam keping

Cara membuat:
1.Panaskan minyak,tumis rempah tumis hingga naik bau.Masukkan pula beras.Tumis
   selama 2 minit.
2.Alihkan bahan no.1 ke dalam rice cooker.Tuangkan santan yang sudah mendidih.
   Tambahkan bahan perasa.Masaklah nasi seperti biasa.Setelah masak hidanglah
   bersama satay lilit ala bali dan juga sambal bajak.


Sambal Bajak
Sumber:Rahel

Bahan A:
3 tangkai cili merah
1 biji tomato
7 ulas bawang merah
1 sudu teh belacan-dibakar
3 sudu makan minyak untuk menumis

Bahan perasa:
1/2 sudu makan gula melaka
1/4 cawan air asam jawa (1/2 sudu makan asam jawa + 1/4 cawan air masak,dibancuh)
Garam secukup rasa

Cara membuat:
1.Panaskan minyak,tumis bahan A kecuali belacan hingga layu.Angkat.
2.Satukan bahan yang ditumis bersama bahan perasa.Blend hingga halus. 

Selamat menikmati.

13 ulasan:

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam rahel..
nampak enak sekali satay lilit tu... belum pernah merasa lagi apalagi nak pegi ke bali untuk merasa pun jauh sekali rasanya.. hehe.. mintak seketul dari rahel boleh? hehe...

hidangan yg menyelerakan lengkap gitu..

JaSSNaNi berkata...

as salam rahel...
nak shared satay lilit kat sini bley?
hmmm penah pegi bumbu bali restaurant kat Puchong ni.. semua masakan bali.. mmg sedap gak satay lilit ni.. besar.. sbb di lilit kat batang serai kan..

Tina Othman berkata...

wah specialnya menu lunch hari ni

nampak sangat sedap

faa.rosli berkata...

ni tak cukup sebatang ni..kene berbatang2..hihi

Mas Sani berkata...

sambal bajak tu sama mcm sambal belacan ke? mesti lg sedap dan wangi sbb ditumiskan...
sate lilit ala bali tu rupenya dr ikn dori..igtkn daging ayam hehe..sgt berkhasiat tu...

Amie berkata...

Comelnya satay tu Rahel.... tak puas rasanya nakan 3 cucuk! Nak ratah 10 cucuk... ha ha hahh bear punya perut gue ni!

rahel berkata...

Wsalam Kak Ratna....
Tak payah pi bali...sendiri bole buat...hehe

Wsalam Jassnani..
Sedap kan satay lilit....

Tina...
Hari ni spesial sikit....hehe

Faa Rosli
Betul tu..klu sikit tak cukup...10 batang konfirm kenyang...

Mas Sani..
Lebih kurang la tu..tp sambal bajak ni kena tumis dulu bahan dia baru dilumatkan atau pun blend...yg ikan tu sebenarnya guna isi ikan tenggiri tp time ni isi ikan dori aje ada..jd guna la apa yg ada...

Kak Amie..
Hehe..saya tau ba kalau kakak tu memang mo lebih2 sikit lauknya...

Lesung Batu berkata...

salam rahel..wah..menarik! tertarik! :)

rahel berkata...

Wsalam lesung batu...memang menarik..

zila norazila berkata...

bila nk merasa lg kan..dulu pembantu rumh emak zila pernah buat sate nie..mmg sedap la..i like:)

rahel berkata...

Zila...pas ni ko kena la buat sendiri....bahan2nya memang senang..buat pun sonang...

hana berkata...

salam rahel..... aduuhhh sedapnyer nengok... ngan sambal cili tuh lagik! ngencess!!

Etet Ireng berkata...

Salam...
Can be tried out, look tempting....!