Sabtu, 29 Disember 2012

Puff Coklat

Selamat berhujung minggu...semoga ceria selalu..


Hari ni Rahel tidak sibuk sangat so dapatlah buat puff coklat sebagai pengubat letih..hehe..sebenarnya sudah lama jugak Rahel teringin banget mau buat puff yang satu ni tapi selalu aja tertangguh kerana ada yang didahulukan...dan resepi kali ni adalah hasil tinjau-tinjau di dapur My Resipi.com,ianya dishare oleh Along Roz..mungkin ramai yang sudah mencuba kan..hasilnya memang tak menghampakan..soal inti pulak Rahel guna fresh cream + isi durian aje..buat yang simple2 gitu sebab malas mau buat kastard durian..rasanya biasa2 sahaja...mcm tak berapa sesuai jika puff coklat digandingkan dg fresh cream + isi durian..maunya kastard durian barulah mantop..ada jugak yang Rahel letak coklat ganache tapi lupa pulak ambik gambar...yg tu memang sedap sangat...so jawapan untuk inti puff coklat ialah coklat ganache...semestinya menjilat jari... 

Mungkin ada di antara pengunjung setia dapur Rahel yang nak mencuba Puff Coklat ni..dipersilahkan membaca resepi dengan penuh penghayatan...hehe...

Puff Coklat
Sumber:AlongRoz,MyR 

Bahan-bahan (3 dozen):
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1 cawan air
1/2 sk garam
1 sb gula
1/2 cawan mentega tanpa garam
4 biji telur (i guna 4 biji telur M/208g)

Cara-cara:
1.Ayak tepung dan serbuk koko
2.Panaskan air,gula,mentega sehingga cair.Tutup api.Masukkan campuran tepung sekali gus &
   kacau sehingga sebati.Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
3.Paipkan atau sudukan (i guna nozel star) ke atas dulang pembakar yang diminyakkan.Bakar
   25 minit suhu 210'C.Sejukkan.
4.Untuk membuat kastad coklat,letakkan 4 biji telur kuning,100g gula,60g tepung,600ml susu &
   80-100g coklat ke dalam periuk & kacau sehingga pekat & menggelegak.
5.Kalau rajin,boleh buat topping coklat cair atau pun guna coklat fondue.


Catatan by Rahel Blogspot

*Resepi asal puff coklat ada di Food.com
*Untuk inti puff coklat anda bole pelbagaikan mengikut kesesuaian citarasa anda.
*Untuk inti coklat ganache anda boleh lihat di sini 
*Untuk inti freah cream + durian anda boleh putarkan 100g fresh cream hingga kental,kemuidan
  campurkan dengan isi durian 200g.
Enjoiii...


17 ulasan:

mama sara nur berkata...

selmt berhari minggu Rahel
sedap ni dpt mkn puff cuti2 ni kan
firstime tgk yg coklat memang menarik
tp kena list dulu resepinya he he

faa.rosli berkata...

sedapnya nampak..
faa nak yg inti coklat boleh?hihihi

ady berkata...

as-salam
1st time npk puff coklat..npk sedap..

Lesung Batu berkata...

salam rahel..nampak cute & sedap!

Amie berkata...

Comelnya! Berapa biji boleh tapau ni Rahel...

♥MAMASYAZA♥ berkata...

sedapnye

zila norazila berkata...

mesti harum bau coklat nie:)sedappp..simpankan zila sikit..

Asmidar Saaidin berkata...

ni kalau inti cream cheese msti best

Mas berkata...

resepi yg dok terperap tak buat2 lagi...
tergoda lagi tengok cream puff rahel..

Mas berkata...

resepi yg dok terperap tak buat2 lagi...
tergoda lagi tengok cream puff rahel..

rahel berkata...

Terima kasih teman2 kerana tak jemu singgah selalu n selamat menyambut tahun baru 2013...sukses slalu...

Food and story berkata...

Hallo Rahel, lama gak jumpa kita, resepnya sudah makin banyak.
Sukses selalu buat Rahel, hug from asri :)

Qasey Honey berkata...

mmg sedapkn Rahel..QH ade buat juga masa mak dtg hrtu..resepinya lbih kurang sama sje..QH buh coklat ganache..mak QH yg suka sgt cream puff ni..

Shiela berkata...

hmm.. Nampak sedap.. Gambarnya pun cantek dear.. Suka nengok..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

aduh tiba2 tertelan air liur bila tgk gambar terakhir puff coklat terhidang dengan minuman yg cukup menggiurkan..

Nuridah berkata...

Assalamualaikum Rahel,

Wah lama kak Nur tk singgah sini...sungguh terguder tengok puff yg comel2 tu....terliur gitu.

Fadzillah berkata...

menarik sekali resepi di blog rahel ni..mahu cuba satu persatu bila ada kelapangan nanti.. ;-)