Isnin, 17 Disember 2012

Mango Float Cara Baru

Salam sejahtera dan selamat petang kepada semua pengunjung setia dapur RB.Semoga semuanya sihat,ceria dan bahagia bersama insan yang disayang.

Sudah tentu ramai yang sebok mempersiapkan juadah untuk minum petang,tapi ada jugak yang tak sempat membuatnya di rumah..mungkin sebab sebok dengan kerja atau pun masih terperangkap dalam kesesakan lalu lintas...ada jugak singgah membeli kuih muih di kedai makan atau pun di gerai...erm..ndak kisah la di mana membeli..janji sesuai selera...
Hari ni Rahel sempat lagi buat Mango Float...erm ndak float pun..hehehe.Resepi Mango float ni banyak bertaburan di internet..search jak di rumah pak google..berderet-deret keluar...tapi mo kena pandai la pilih resepinya...dan mango float ni memang mesti mo banyak krimnya baru la terapung tu mango.Berapa hari yang lalu Rahel ada share resepi mango float DI SINI jemput singgah ya..

Tapi kali ni itu Mango Float  sudah berubah...sebab berapa hari yang lalu kepala gue nyut nyut lepas makan mango float...itu tandanya..Rahel punya body ndak sanggup terima krim yang kaw2 punya,jadi itulah sebabnya Rahel ubah suai mango float ni.Oh ya,kepada teman2 gue yang tertanya-tanya dari mana asalnya mango float ni..erm mango float ni berasal dari Filipina tau..jadi kalau ada geng2 kamu dari sana..kamu tanya la resepinya yang ori...sebab resepi yang ada di sini ni memang resepi penderhaka..dan yang penting selesa lalu di tekak...kahkahkah..

Bah..k la..terlebih cekcok sudah ni...jom la kita siapkan bahan-bahan tuk membuat mango float cara baru...semoga menepati selera teman-teman.Oh ya,terima kasih banyak-banyak kepada semua teman-teman yang sudi mengoder mango float dengan Rahel walau pun mango floatnya sudah diubah suai...ampun maaf dipinta jika ada yang terkureng..

Mango Float Cara Baru
Sumber:Rahel Blogspot

Bahan-bahan:
Buah mangga secukupnya-dipotong dadu atau sesuai selera
Biskut marie secukupnya
Sedikit serbuk biskut marie
200ml susu segar
250g cream cheese
140g fresh cream-dipukul hingga kental
60ml double cream
60g gula kastor
jar atau bekas 7''

Cara membuat:
1.Putar cream cheese bersama gula kastor sehingga licin.Tambahkan double kream.Gaul rata.
2.Tambahkan pula fresh cream.Gaul rata.Isikan ke dalam bag piping.
   Sediakan jar atau bekas 7''.
3.Paipkan sedikit krim ke dasar jar.Celupkan biskut ke dalam susu segar.Susun di atas krim
   dalam jar tadi.Kemudian letak la potongan buah mangga di atasnya.Kemudian paipkan lagi
   krim di atas mangga tadi.Buat seperti ini 2-3 kali.Last di atas ialah potongan mangga.Tabur-
   kan sedikit serbuk biskut marie di atasnya.
4.Simpan di dalam peti sejuk 1-2 jam atau semalaman sebelum dihidang.

Enjoi...

19 ulasan:

Cendana Kasih berkata...

aduhh...terliur sudah !! nak sebotolll !!!!

faa.rosli berkata...

waaaaa..sedapnya kalo mkn masa hari tgh panas..sejuk je tekak..

Nooriah Abdullah berkata...

terliur lah Rahel, mangga ada ni macam nak tiru je heee nak merasa jugak kesedapan benda haha

Cheq Sue berkata...

rahel, di kampung ni sik ada bahan la, ndak boleh dicuba..nanti balik ke rumah sendiri baru boleh buat...tergoda sudah

Asyifa Mustaffa berkata...

terliur sudah...

Mas Sani berkata...

poskan ke sini 3 balang boleh? kepingin banget dah ni hehehe... nsb kita jauh, kalau berjiran..memang ku ketuk pintu mu itu nge..nge..

Amie berkata...

Tinggalkan gue sebalang Rahel... ni baru nak turun Teluk Darvel mo berenang pi Tawau....

khairiah khaizu berkata...

memang nmpak menyelerakan, Rahelkan kreatif....buat lah ape pn, olah2 resepi ikut selera kitakn, yg penting sedap di tekak...

Sury Abil berkata...

memang lah float sangat kan..byk guna cream bebagai ni...mesti sedap ..n mesti di cuba..:-)

kak ina kl berkata...

wah nampak sedaplah
pakai krim banyak tu sebab menggiurkan

mala berkata...

nyaman!!

zila norazila berkata...

enak nie..kecur sudahh gue..bila mau coba nie..crepe oreo sudah di try..uiiiss sedappp tq ye ideanya..:)

Rohah berkata...

cukup mengiurkan la Rahel..tak tahan kita nengok..

Hairulnizzam Md Saet berkata...

Keliru dengan fresh cream & double cream. Boleh bagi penjelasan? brand yang digunakan?

Kasturi Nusi berkata...

Sedapnya... Salam dr sy jugak d tawau

Hjh Razmah Bashri berkata...

Izinkan saya kongsi resipi ini.Tq..

Nazifa Mazni berkata...

kak rahel,

fresh cream dengan double cream tu mcm mn? confuse

rahel berkata...

To Hairulnizzam Md Saet
Double cream semacam UHT Anchor whip (krim pekat tawar)
Tq singgah.

To Nafiza Masni
Fresh cream/non dairy whipping cream (manis)
Double cream UHT Anchor Whip Cream (tawar)
Tq singgah.

Kin Rashid berkata...

If xletak whip cream ok x?gne cream cheese je..