Selasa, 4 Disember 2012

Lefse

Selamat sejahtera...semoga semuanya sihat dan ceria selalu.

Kali ni muncul pulak dengan resepi yang ada kelainan..erm..tengok nama pun memang lain kan? Ini pertama kali Rahel buat menu ni..kebetulan semalam jalan-jalan ke blog masakan Indonesia..tiba-tiba terpandang resepi Lefse ni..skali pandang macam roti prata pun ada..macam roti canai pun ada jugak..tapi yang menariknya Lefse menggunakan kentang dalam adunan..masa tu memang terus tertarik untuk mencuba..kebetulan ada dua ketul kentang lagi yang tidak bertugas..apa lagi...mula pasang angan-angan...hehe..
Awalnya memang Rahel tak tau pun asal usul Lefse ni..yang Rahel tau nak cepat masak dan cepat makan..lebih-lebih lagi ada lebihan kuah kari daging,jadinya fikiran pun sudah semestinya nak gandingkan Lefse dengan kuah kari daging.Bangun pagi jer terus mulakan kerja memproses Lefse..ternyata buat Lefse ni menyenangkan juga..tak cerewet pun macam buat roti canai tu.Oh ya..setelah ditinjau-tinjau ke internet..rupa2nya Lefse ni adalah menu orang Norway...teman-teman bole tengok kat SINI cara-cara orang Norway buat Lefse...jom...

Lefse
Sumber:SAJIAN SEDAP INDONESIA

Bahan:
250g kentang,rebus,haluskan
25g unsalted butter
65g krim kental (double cream)
1/2 st garam
1/4 st serbuk lada putih
140g tepung gandum
1 st unsalted butter untuk olesan

Cara membuat:
1.Campurkan kentang,unsalted butter,krim kental,garam,serbuk lada putih.Gaul rata.
2.Tambahkan tepung gandum.Gaul rata.
3.Bentuk bebola (12 ketul).Canai doh bentuk bulat nipis.
4.Panaskan non stick pan.Oles dengan unsalted butter.
5.Masukkan adunan lefse.Masak dengan api perlahan.Balikkan sampai kedua sisinya masak.
   Angkat.Gulung.Hidangkan.
Selamat menikmati Lefse.

9 ulasan:

Evelyn Gemina berkata...

Oh resepi from norway rupanya, patutlah x pernah dengar, mesti sedap ni,mcm mkn pratha pulak....

Rohah berkata...

sedap dicicah ngan kari tu..macam lempeng pun iye kan..

freemalaysiakini berkata...

Visit Freemalaysiakini2.com No subscription needed.

Marsita yahya berkata...

Salam, nampak macam kita punya tapi rupanya omputih punya:)

Gee® berkata...

Aduh mak... tergoda k.gee tgk lefse tu.. kalau cicah kari daging atau gulai kawah tentu sedap kan....

Sue @ Nenie berkata...

Salam kak..Emmm cam menarik juga re sipi ni...Boleh masuk list ni...

Tina Othman berkata...

morning rahel

ingatkan lempeng, rupanya bukan, ada mcm ala2 roti puri pun ye kan, teringin pulak nak buat cuma double cream takde lah pulak, kalau skip boleh ke tak ye

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam Rahel..
nampak menarik sajian ni.. dah terasa2 kesedapan & kelembutan lefse ni.. tak pernah dgr lagi ni.... mmg ada kelainan.. teringat kat prata kentang yg pernah cuba dulu pun sedap.. tp yg tu kentang diintikan kemudian baru digelek.. resepi ni kentang diulis terus dgn tpg gandum.. mcm nak cuba.. kalau ada kerajinan.. akak ambil resepi dulu ye.. thanks berkongsi..

rahel berkata...

Terima kasih yea teman2 sebab sudi singgah selalu...