Selasa, 20 November 2012

Durian Crepe Cake

Salam manis kepada semua yang setia selalu berkunjung ke dapur Rahel.Semoga sihat dan ceria selalu.
Kalau tengok di sekeliling memang skarang ni musim crepe durian la pulak...kiranya saya dah ketinggalan kereta la ni kan? Kali ni pun lain macam jer durian crepe cake ni...ada kena ubah suai sesuai dengan selera tukang masaknya...terima kasih kepada yang buatkan Rahel tergoda dengan durian crepe...jom kita siapkan bahan-bahan untuk crepe pulak...

Durian Crepe Cake
Sumber:YumYum

Bahan:
6 biji telur gred A
80g tepung superfine/tepung kek
100g gula kaster
20ml susu segar
20g mentega-cairkan

Cara membuat crepe:
1.Satukan gula dan telur di dalam mangkuk,kacau hingga gula larut.Tambahkan tepung,susu segar
   dan kacau rata.Tambahkan mentega cair dan kacau rata.Tapis batter.
2.Panaskan pan,tuangkan 4-5 sudu besar batter ke dalam pan,lenggangkan pan hingga adunan nipis.
   Masak dengan api perlahan hingga permukaan crepe kelihatan beku.Angkat dan letak di atas
   kertas serap minyak.Buat seperti ini hingga batter habis diguna.


Durian Cream (mixed):
300g durian flesh
100g whipped non-dairy cream (yg  ni sy guna cream perasa coklat)

Cara membuat Durian Crepe Cake:
1.Ambil satu lapis crepe letak di atas papan kek,sapu nipis dengan cream durian.Kemudian letakkan
   satu lapisan crepe di atasnya,tekan2 dengan manja untuk kemaskan durian crepe.
   Buat seperti ini sehingga semua crepe diguna.
2.Simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidang.

*Untuk non-dairy cream Rahel tambahkan kepada 250g untuk lapisan yang tebal.
*Resepi asal,durian crepe cake tidak di tutup sepenuhnya dengan cream,cukup sapu cream sahaja
  pada lapisan2 crepe,jadi terpulang pada anda nak durian crepe cake yang macam mana. 
Selamat menikmati Durian Crepe Cake.

24 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum rahel..
tudiaaaaaaaaaaaaaaa.. skali timbul bawa kek.. 2 kali timbul 2 bijik kek.. sedap2 plak tu.. terliur haihhhh.. dengar je durian.. giler betul hantu ni ngan durian.. >>saya lah<<

mala berkata...

salam rahel .... wow! tengok gambar pun dah terasa duria :-)

Acik Erna berkata...

Rahel..kek pun ada?..sedap ye rahel

Rohah berkata...

salam rahel,
akak pun dah tertinggal gerabak kertapi bab crepe durian.
durian dah beli, tapi tak mneyempat lagi...tapi nampaknya rahel terus naik kapal terbang pulak errr, bersama crepe kek durian..

mama sara nur berkata...

wow tercipta kek DC yg mengiurkan
lg best nampaknya Rahel

faa.rosli berkata...

demam durian crepe x abis lg ada plak durian crepe cake..kreatif akak ni...

Yana Shaiful berkata...

waaahhh..cantikkkk..cnfem sedapp..dh terguda niii.. :-)

ady berkata...

as-salam rahel
wahhh!!kek durian crepe...menggoda...

eyeyou berkata...

adoiii..crepe doyan pon xpenah rasa lg..tgk pulak kek ne...berlayer2 tu..mengancam tgk!!

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

nampak lazat sekali rahel... kalau petang2 begini dpt sepotong alangkah bahagianya.. hee..

Tina Othman berkata...

rahel

alaaaaaaaaaaa ni yg nyampah ni, sedapppppppnya, terliur tgk

adui dugaan dugaan hehe, dulu2 penah tgk banana crepe cake je tapi durian mesti lg syok kan

Mas Sani berkata...

alamak tertinggal ketepi plak...
ada lg ke? nak sepotong boleh? hihihi...
cantik je kejadiannya :)

Ryo Azhar berkata...

uiiiiiiiiiii sis!Ko mo balas dandam bha ini kan!!!Terguna bha kalo ini machamm

kakbesah berkata...

ya Allah..sedap nyer! mnitik air liur nengok.. apepon, gandingan dgn jus apple hijau memang bagus sgt.. lps mk yg manis2lemak tu..

Ain Fajar berkata...

uish best nie,rajinla rahel buat creaP cake Plak..teringin sudah nie mau cuba..byk lg stok durian tuh..taPiii mcm kurang rajin Plak..hehe

sury_masury berkata...

wahh..ni pun best jgak bah...lagi puas menikmatinya...kan..cantekkk bangat...:-)

zila norazila berkata...

setelah dipotong hasilnya mgagumkan tue rahel..cantikk:)kecurr sudahh

Hesti HH. berkata...

Mbak Rahel...selamat ya udah dimuat di Aromaaaaaa, emang resep resepnya keren keren semua. Apalagi lihat resep crepe durian ini. Sudah lama pengen mencoba tapi tunggu waktu yang tepat. kayaknya butuh ketelatenan ya...

Evelyn Gemina berkata...

Mintak ampun ya kak rahel sebab baru muncul di sini, memang bagus idea durian crepe cake ni, fuhh ndak tau mana yang mau di terai dulu...

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Rahel..Apa pun bentuk crepe ni..ia tetap memikat selera..nyum nyum sedapnyaaaa makan time sejuk2

Melly Octaviana berkata...

Lama tak masuk sini ada kue yang cantik..hmm macam mana yah rasanya ,pasti enak yah, bagi sepotong dong say.. ;)

Amie berkata...

Kreatif banget! Mau sepotong Rahel... kalo ada lagi he he he heh

Qasey Honey berkata...

kemas n deco yg mnarik..
mcm nk buat jugak la nti..tp durian kena gnti lain la..hihi...

TAHNIAH!! bln dis ni kuar mjlh aromakan..semoga lps ni akan lebih sukses lg..1 pencapaian yg baikkk

hana berkata...

wah kretip perasa coklat... ader sepotong lagi tak? hihihi