Jumaat, 5 Oktober 2012

Popia Goreng Inti Nasi

Selamat pagi...yuk sarapan...
Pagi ni Rahel sempat siapkan kudapan yang simple jer untuk sarapan...sedapnya...jom sarapan...

Popia Goreng Inti Nasi
Sumber Resepi:Rahel

Bahan:
22 lembar kulit popiah 5"x5"
1 putih telur

Bahan Inti (di satukan,gaul rata):
2 cawan nasi
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil pati ayam
1 sudu kecil serbuk rempah kari daging
1/2 sudu kecil minyak bijan
100g hirisan kubis
sedikit garam
sedikit lada sulah

Cara membuat:
1.Ambil satu lembar kulit popiah,isikan dengan campuran nasi 1 sudu makan.Lekatkan tepinya
   dengan putih telur.Buat sampai habis.
2.Goreng popia dalam minyak panas dengan api sedang sehingga keperangan.Angkat & toskan.
Selamat menikmati.

20 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum rahel... wahhh sesuai utk breakfast ni.. kudapan ringan tapi berat.. sbb ada nasi.. sure kenyang kan.. :) nasi tu goreng dulu ek.. bagi rasa2 gitu.. sedap nampak... leh try kalau rajin.. kalau tak rajin harap tengok gambar je ler... eheheheh

rahel berkata...

wsalam Jassnani...memang kenyang sudah makan popia ni...ehehe..nasi tak perlu goreng...terus campur je..

ady berkata...

as-salam rahel
good 4 bf bersama kopi panas..

Rohah berkata...

kudapan yang mengenyangkan..

zila norazila berkata...

popia klu buh inti apa pun sedap kan rahel..mintak satu pcs..:)nk rasa

ibundo berkata...

mesti krap krup krap krup bila makan..

Bicara Kak Noor berkata...

sedap nya Rahel akak suka ni yg ranggup2 gini boleh try kalau ada lebihan nasi tu taklah dok buat apam nasi saja kan kreatif lah Rahel hee

Mas berkata...

wahhh...kretifff la rahel ni...
sedapp dan mengeyangkan....
mas suka..

ummiakid-lily berkata...

kretip dan idea yang bagus...sedap dan pasti mengenyangkan...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

uniknya menu ni rahel.. sgt kreatif kamu menciptanya...

mala berkata...

Sempoinya pohpia ni

Marsita yahya berkata...

Kreatif sesangat...suker tgk

Qasey Honey berkata...

haa tu dia,..kuar lg menu kreatippp dr Rahel...mcm2 ideanye yer...

ape2 pon mmg lain dr yg lain...mesti sedap tu mkn pns2..krup krap2 la...mgenyangkan..

rahel berkata...

Terima kasih teman2 kerana tak jemu singgah selalu...sayang awak semua...

sHa AhM@d berkata...

ada je idea dia..ada masa sha nak curi sikit idea rahel yer..tq..

rahel berkata...

Boleh je Sha...hehe...

Evelyn Gemina berkata...

Wah first dengar popiah goreng inti nasi ni k.rahel...mesti kenyang ni...

Dayah N berkata...

Salam Rahel... Selamat berkenalan... =)

Saya suka baca blog Rahel sbb banyak resepi yang unik... Bolehla try guna resepi-resepi tu nanti...

Kagum dengan hasil tangan Rahel.. Harap saya pun rajin memasak macam Rahel juga...

rahel berkata...

Evelyn...
memang kenyang sudah sia makan popia inti nasi ni...hehehe..


Dayah N..
wsalam...selamat berkenalan..terima kasih sudi singgah dan tinggal jejak...yuk masak yuk...

eyeyou berkata...

wohooooo...lapauuuuuu!!