Jumaat, 19 Oktober 2012

Jem Sekaya

Salam...

Jem Sekaya

Bahan:
6 biji telur
3 cawan santan
450g gula pasir
2 sudu besar tepung gandum

Cara membuat:
1.Pukul telur dengan suku daripada sukatan gula (150g) hingga kembang.
   Masukkan santan kelapa dan tepung,kacau rata.
   Jadikan selebih gula pasir tadi,gula hangus.Tuangkan gula hangus ke dalam bancuhan telur
  dan masakkan di atas api sederhana sehingga masak.Masakkan selama lebih kurang
  30-40 minit.
2.Lebihan sekaya ini boleh disimpan di dalam bekas tertutup di dalam freezer.
Sekian..

19 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

As salam rahel..
mcm mana cuaca kat sana? sini asyik hujan je skrg.. almaklumlah.. dah masuk tengkujuh kan.. :)
sedap roti dengan kaya... saya pun suka.. :)

EmbunRosaliza berkata...

Rahelll mesti lebih sedap dari yg beli ni, sedap nampak tu

Ucu Faridah berkata...

as salam rahelllll....
rindunye kat awak..sihat ke yang...

mlm tadi baru mkn roti sapu sri kaya..

mama sara nur berkata...

rajinnya Rahel buat sendiri, akak duk beli dlm tin je he he
tp kan sekaya ni buat inti pau memang febretlah akak dan anak2
mesti lg sedap..tq ye share resepi ni nanti blhlah dicuba

mala berkata...

masa kecik2 dulu mak mala rajin buat homemade sekaya ni.

FnF Simple Life berkata...

dulu2 mak sy selalu buat jem sekaya sendiri. org sekarang ni beli je kat kedai kan...mcm2 brand ada... nnt bila teringin nk mkn roti ngn kaya harusla dicuba resepi rahel ni. tq 4 sharing

Gee® berkata...

Rahel, buat lah lebih sikit, k.gee nk sebotol yer...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

rajinyer rahel buat kaya sendiri..... akak selalu beli je.. hehe.. tp jaranglah kat rumah ada kaya/sekaya ni sbb anak2 kurang suka sarapan yg manis2...

myda_ahmad berkata...

anak2 saya suka jem kaya nie,selalu main beli je....x pandai nk buatlah...apa2 pun thanks share resepi jem nie...

Shiela berkata...

wahh.. Best ni.. Kita nk order 2 botol boleh? Mmg terbaeklah Rahel cayang ni..

Bicara Kak Noor berkata...

sedapnya makan sekaya yg fresh ni mesti lain sikit rasa daripada yg beli kat kedai tu yg dah lama,akak pun nk try lah nnt bila rajin Rahel mesti mantop kalau resepi Rahel

Qasey Honey berkata...

wah ramai yg nk oder tu Rahel..bleh dikomersialkan tu..hehe

mnarik resepi ni QH suka...lenkali leh buat sdri aje sikaya tu...amik resepi yea...tq

Rohah berkata...

seronok dapat sapu roti ngan kaya homemade...puas sangat kan..
Rahel, cam tau2 je meter akak laju time membalun Hati Lembu tu..benr deh..bener..apa taknya, nasi tak masak lagi, hati dalam kuali dah akak cuit banyak kali..enak dimakan begitu saja...(macam lagu iklan roti gardernia tu lah..hi2)

❤Kamsiah❤ berkata...

salam kenal tuan rumah
tak pernah buat sendiri...biasanya beli yg dah siap kat kedai..:)
follow u...

Evelyn Gemina berkata...

Wah bagus sekali ko share resepi ni kak rahel, boleh di terai & berjimat sikit : )

Liza berkata...

rajin rahel buat sndiri serikaya tu, Liza pulak selalu beli je..ihihhi

zila norazila berkata...

wahh x yah beli lps nie kan..buat sendiri lg berbaloi..mkn dgn roti best:)

Ain Fajar berkata...

Tq rahel syer resepi..mmg ain cr resepi ni..dl arwah mak slalu buat tp xsmpt nk blj..huhu..

rahel berkata...

Terima kasih kepada semua teman2 yg setia singgah selalu...cayang semuanya..