Rabu, 24 Oktober 2012

Apam Polkadot

Salam...

Apam Polkadot
Sumber 1:Majalah Rasa
Sumber 2:Mas 

Bahan:
140g tepung gandum}
1 1/2 sudu teh baking powder}-diayak sekali bersama tepung gandum
110g gula halus
75ml susu segar atau susu cair
2 biji telur
1 sudu kecil ovalet
1/2 sudu teh esen vanila

Filling @ perasa adalah mengikut citarasa masing
Pewarna pilihan

Tips Apam Polkadot Gebu dan Inti Tak Bocor

Cara:
1.Pukul telur putih sehingga kembang elok.
2.Kemudian masukkan ovalet,kuning telur dan esen vanila,pukul lagi sampai kembang.
3.Masukkan gula,pukul sampai kembang lagi.
4.Masukkan tepung dan baking powder diselang seli dengan susu kemudian gaulkan.
5.bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
6.Masukkan setiap warna dalam bag piping atau plastik bersih.
7.Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
8.Letakkan filling yang digemari,untuk lebih mudah masukkan ke dalam plastik piping,
   kemudian picit.*picitkan ke dalam bentuk pusar.
9.Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dotkan dengan warna
   pilihan.
10.Kukus 10-15 minit sehingga masak.

Selamat mencuba.



12 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum...
salam dari seberang.. :D :)
wahhh mengepam mengedot rupanya.. tu lama tak timbul ye.. :)

:) selamat menyambut hari raya aidil adha ye.. :)

mama sara nur berkata...

lawa la Rahel, dot dot nya, ooo ye kena pukul telur putih kembang dulu ye, blhlah ikut nanti harap2 lembut gebus sb dah try yg biasa tu agak keras kan he he tqqqq Rahel cayang

ady berkata...

as-salam
cantik!!! dan npk gebu apam tu..

Gee® berkata...

canteknyaaa....boleh buat raya haji ni...

Acik Erna berkata...

Rahel..acik belum pernah cuba buat apam ni..nak buat dot2 tu yang tak berani

Rohah berkata...

Salam...rajin ngedot?!!...
request si kecik akak ni pun belum dilayan lagi semenjak dia tgk apam dot-dot kat dapur Izah..

Bicara Kak Noor berkata...

waalikumusalam Rahel..
mesti busy bangat ni kan tapi sempat jugak buat polkadot ok lagi lah tu selamat hariraya aidiladha Rahel cayang maaf zahir dan batin ya

Qasey Honey berkata...

nmpknya apam polkadot ni dh kembali top...tgk ramai jugak yg buat apam ni...ni yg buat tetiba nk buat jugakni...hihi...

sgt cantik Rahel apam dotdot kamu tu..kaler pon sgt lembut...gebuss tu

zila norazila berkata...

sedapnya..rajin btl rahel nie kan..nk makan kt sini la..:))

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

dah lama tak buat apam ni... nak kena betul2 rajin baru menjadi buat ni.. hee.. salam aidiladha rahel... masak apa kamu utk esok?

Amie berkata...

Selamat menyambut aidil adha Rahel... walalalall cumil2 apam polkadotmu itu...

ibundo berkata...

Selamat mnyambut idiladha. Ceria selalu.