Jumaat, 28 September 2012

Pink Ombre Cake

Selamat bersiaran...

Pertama kali nampak terus jatuh cinta...ahakss!! sebenarnya kan...Rahel pantang nampak benda-benda yang cantik dan menarik...lagi-lagi kalau melibatkan kek...resah...teruja..dan macam-macam benda bermain di kepala otak...haaa...mula la tu berangan-angan...
Cakap pasal Pink Ombre Cake yang tak seberapa ombre ni...erm masih banyak yang perlu diperbaiki..tengok la tu...senget sana..senget sini...walau pun Rahel memilih untuk menggunakan corak yang simple tapi memang tak cun...kena praktis banyak-banyak...tak boleh dibiarkan...

Kalau teman-teman nak tahu dari mana sumber inspirasinya..teman2 bole jengah ke blog Glorious Treats ,tapi kena hati2 ya...nanti pengsan...banyak sangat kek dan resepi dia yang menarik...pastu teman2 boleh jalan-jalan ke sini...jangan lupa bawak minyak kapak..nanti nak pengsan..sapu jer...hehehe..lepas tu sambung terus ke blog Polka Dot ...cuci mata...dan banyak lagi corak ombre yang sememangnya menawan...search jer kak rumah pak google..berderet-deret gambar ombre cake keluar..

Ok la tu,panjang pulak cerita kali ni...dan untuk pengetahuan teman-teman yang teringin mencuba Pink Ombre Cake ni..resepinya memang mudah...Rahel tidak menggunakan resepi dari beberapa blog yang Rahel sebut di atas tadi..itu hanya panduan kepada Rahel,jika tak tahu nak bentuk corak-corak icing atau cream pada permukaan kek.Jika ada waktu...sila jalan-jalan ke sini untuk melihat resepi Kek Span Vanila sebab kek yang Rahel buat ni guna kek span,kena doublekan adunan kek tu dan untuk krimnya pulak Rahel guna non-dairy whipping cream...pandai2lah agak ya...sebab non-dairy cream tu tak perlu campur apa2..tinggal putar hingga gebu...kemudian bahagi kepada beberapa bahagian n letak la pewarna pink...tapi jangan lupa alihkan sedikit krim untuk melepa lapisan kek dan tepi kek..dalam lapisan kek tu pulak Rahel lepa dengan strawberry fruit filling,sedapnyaaa...

Selamat mencuba.

33 ulasan:

Gee® berkata...

so sweet....

zila norazila berkata...

color pink yg cantik..zila pun dh lama berangan2 nk buat kek ombre nie..tp asik x kesampaian jew..rasa2 mcm leceh nk wt color2 tu yg terbantut..he hhee tp hasilnya mmg berbaloi cantikkk la:)

AZLITA AZIZ berkata...

akak tengok kek rahel pun dah nak pitam dah ni...
oooo... mana minyak kapak.. ni.. aduyaiiii...
pengsannn...... ^_^

JaSSNaNi berkata...

wahhhhhhhhhh.. lawanya kek... nak makan ke tak camni? lawa sangat.. sayang ler..
calit sikit2 guna jari telunjuk... hmmmmm sedapnya..

ummiakid-lily berkata...

belum bukak blog yang diberi link tu...tgk kek sentuhan Rahel pun dah pitam....kalau tgk blog yang tu maybe terus koma...

so sweet...nice kaler...mmg mengoda selera.

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Rahel :D
Kak Lin dah lama tergoda dengan Kek ni tapi tak pandai nak buat...cukuplah sekadar jamu mata jer hehehe

Cantikkkk warna pink...Kak Lin suka sesangat...

♥MAMASYAZA♥ berkata...

alahaiii tersgtlah cantik dan sudah semestinya sedapppp...terliurrr sudahhhh

Food and story berkata...

Rahel...sy pengen mencoba next time. Cake pink ini cantik kali, pantaslah jika rahel terbayang terus hehehe.

Anna Qawina berkata...

cantiknya..minyak cap kapak xde..minyak masak je ade..hehe

Wattie berkata...

Salam Rahel,
Akak dah pitam dah tadi, lepaih tu bangun balik sambil sapu minyak cap kapak, teruja betul tengok kek yang cantik sangat niiii, lembut jer warnanya. Sekarang ni tengah demam kek ombre laksss kan....Rahel, tak leh jadi nanti nak try gak ni....

Chah berkata...

aduhhh minyak kapak pun x jalan, balm rimaupun x boleh gak la rahel..fengsann aii!! sungguh mulus..cung! mmg ada cita2 nk ber ombre juga..tp tu la tu..tumpang makan kt tawau ajelah..mmg bestest la ni rahel!!!

Tina Othman berkata...

cantiknya

dahlah peberet kaler ni, cantik sangat

ZARA ASHBURN berkata...

pink kaler maa...sweet sgt...kalau dkt dh oder dkt rahel...ingt nk cuba tp skg nie nk layan blog rahel dulu...

fazian.batrisyia berkata...

emmm....canteknye kek pink itu....

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

nak LIKE 100x dulu sebab ada kek PINK colour suka sangat2 hehehe
memang ni tengah peninglah ni sebab tu k.ct datang sini nak pinjam minyak cap kapak Rahel hehehe

Marsita yahya berkata...

merah yg jambu...suker sgt..

Yana Shaiful berkata...

~ Aduss Rahel..yana dh pengsan niii..mana minyak cap kapak..xtahan tgk kek tuu..sweet sgt kalernyaaa ^_^

tun_telani berkata...

uwaaaa... cantik bangat!

Sha HomeMade Cake n Choc berkata...

Aduuuh rahel...Cantik sesangatlah ...i like pink...hehe

sury_masury berkata...

Cantek n sgt sempurna sgt kejadian nya...:-)

Shiela berkata...

aduhhh Rahellll.. cantek bangetttt niii.. jatuh hati sungguh nengok kek pink mu dear.. :)

mala berkata...

what a gorgeous cake. well done!

Mamasya berkata...

Aslmkum Rahel. cantikkkk...and sweet sgt warna pink cake Rahel ni....akk mmg suka apa2 yg pink kaler.panggil ombre cake rupanya kalau warna tone berbeza gini tp mmglah harus bawa minyak cap kapak bila jln2 tengok kek yg cantik gini...penin semua suka.....hi..hi...

Acik Erna berkata...

assalam rahel..cantiknya kek rahel..acik pun teruja tengok..lagi la acik ni suka tengok je..tapi tak pandai nak buat

Qasey Honey berkata...

sgt cantik Rahel kek pink tu...rajinnye kamu...kemas betul buatanya...

Kak Nita berkata...

Salam Rahel...
Ayu sungguh kek ni...jealoussss tau...

Mas berkata...

perhh...memang cantikkk....
kek pun gebuu jerk...

sabar dubai berkata...

cantiknyee kakkk

Bicara Kak Noor berkata...

Rahellllllllllllllll, akak bukan lagi pengsan ni tapi tak sabar nak makan ni,kenapa lah Rahel dok jauh sngat kalau sebelah rumah akak kan ke bagus hari2 nak orde kae sedap ni huhhhhhhhhh terliur sesangattttt

hana berkata...

ya Allah! pengsan!!

Uda berkata...

Sweet sangat pink tu.......

Nina Mirza berkata...

As'salam Rahel...

Aduyaii ~~~ cantiknyerr! tak terkata
gedebubb!!! kan Nina plak dah fengsan!
HAHAAA . . .

mila berkata...

mila: cute la kek ombre tu...agak2 klu jd wedding kek sesuai x?