Rabu, 29 Ogos 2012

Ayam Palembang

Selamat petang dan selamat bersiaran kembali.Apa khabar semua?
Semestinya ramai yang masih dalam mod raya kan? Setelah beberapa hari dapur gue sepi,kini gue kembali dengan ayam masak palembang yang menyelerakan.Ayam masak palembang memang sangat sesuai dihidang time open house atau time kenduri..ayam masak palembang mempunyai rasa yang tersendiri..rasa macam rendang pun ada..rasa macam ayam masala pun ada jugak...tapi lain orang lain pulak resepinya..dan untuk kali ni Rahel mencuba resepi Ayam Palembang yang dikongsikan oleh Chef Norma dalam majalah Saji,Mei,2011..korang ada k buku tu? Hem,jangan risau..masakan yang sedap-sedap mestilah dikongsikan resepinya di sini,korang hanya perlu benda yang ada kat bawah ni...zzazzz...

Ayam Palembang
Sumber:Saji 2011 (Chef Norma)

Bahan-bahan:
600g ayam
30g bawang merah-dimayang
30g serai-dititik
100g rempah kari daging
50g kerisik (i letak 80g kerisik)
20g cili kering-giling
3 tangkai daun kari
10g kicap pekat
sedikit garam
sedikit minyak

1 liter santan}
4 helai daun limau purut} 
1 helai daun kunyit muda}----->>> 5 bahan ni i yang tambah
1 1/2 sudu makan gula pasir} 
1 keping asam keping} 

Bahan Kisar:
30g bawang besar
20g bawang putih
20g halia

Bahan Rempah:
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara menyediakan:
1.Panaskan minyak,tumiskan bahan kisar dan bahan rempah.
2.Masukkan bawang merah yang dimayang,daun kari,daun limau,daun kunyit,cili giling
   dan rempah kari dan tumis sehingga naik bau.
3.Selepas ditumis wangi,masukkan ayam,serai,kerisik,asam keping,kicap pekat dan santan.
4.Gaul rata hingga ayam empuk dan masukkan,gula dan garam secukup rasa. 
Selamat menikmati Ayam Palembang.

7 ulasan:

zila norazila berkata...

rahel..nampak sedap tue..ada lg x?..share sikit dengan zila yer:)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Hi Rahel, how you been and how was your Raya...

Yeah, I pun still in Raya mood...hehe holiday mood! :)

WOW, ayam tu sungguh memikat hati!

Amie berkata...

Lama juga dia menghilang... he he hehh sekarang dah timbul balik dengan ayam palembangnya...he he ehh gue rindu sama Rahel bah!

Ummi berkata...

Assalam Rahel cayang...Selamat Hari RAya, maaf zahir batin dr akak...Waaah sedapnya tgk tart gulung kat bawah tu...pastu tengok ayam ni pun ngencess taaauu!! Rajin tul diaaa... ^__^

Mas Sani berkata...

slmt hari raya rahel.....
Aym plembang ni mkn dgn nasi impit pun sdp...kt kg mas kalo kenduri bsr, mak2 sedara rajin msk palembang tp daginglh.... Sedap!

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam aidilfitri rahel...

mcm2 nama resepi ayam & ayam palembang belum pernah dicuba lagi... nampak best.. kuahnya pekat ye..

dede berkata...

Uih sedapnya....boleh di coba tuh recipe!!