Rabu, 11 Julai 2012

Tat Strawberi Gulung

Selamat bertemu kembali walau pun hanya di alam maya...semoga kawan-kawan semua sentiasa sihat dan ceria.Untuk kali ni Rahel hantar gambar tat strawberi gulung yang sememangnya..gebu dan lembut banget..ditambah pulak dengan inti jam strawberi yang menggiurkan...sememangnya tak perasan dah berketul-ketul masuk mulut..hehe..(biasa la tu kan..tuan tanah mo testing-testing dulu)..bah..jom la kita buat tat gulung...
Yang ni gambar sebelum tat dibakar..nanti baru masukkan gambar yang dah siap bakar.


Tat Strawberi Gulung
Sumber:Bekas Acuan Tat Gulung

Bahan:
125g mentega
30g gula aising-diayak-sila abaikan jika tak suka manis
1 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
220g tepung gandum-diayak

Inti:
Jem nenas secukupnya (i guna jem strawberi)

Inilah rupa jem strawberi untuk tat gulung...
Cara:
1.Putar mentega,gula,esen vanila dan kuning telur sehingga kembang.Masukkan tepung
   dan uli sebati.
2.Tekan adunan sepanjang 6-7cm dengan menggunakan acuan.Letakkan sedikit jem dan
   gulungkan.
3.Sapukan tat dengan kuning telur dan bakar dengan suhu 180'C selama 15-20 minit atau
   sehingga kekuningan.

*Jika adunan terlalu lembut,tambah tepung gandum
*Jika adunan terlalu keras,tambah mentega.
*Tambahkan sedikit pewarna merah jambu dan esen strawberi ke dalam adunan.
*Untuk mendapat tat gulung yang sama rata pastikan inti ditimbang.
*Rahel tambahkan 2 sudu besar susu tepung dalam adunan untuk menambah rasa lemak.
Inilah rupa tat strawberi gulung yang dah siap bakar..
Selamat mencuba.

27 ulasan:

Cik Honney berkata...

terliur tengok gambar kak rahel nie...kalau honney lebih suka tat nenas lagi..tambah2x jem nenas bautan sendiri...slurppp mavelous...

Choco Ani berkata...

aduhh aduhh Rahel lawa sangat tart nya rasa trus nak di ngap ngap je.. ;)

Bicara Kak Noor berkata...

Rahel cayang..
tart tu kan kan sangat sangat cantikkkkkkk menarik kemas bergaya perfect dan pendekata malatop lah,boleh try utk raya lagi ni hebat lah Rahel <3

ibundo berkata...

Dah bakar ke rahel. Macamana .. sedap?

Mas Sani berkata...

waduh2....rasa mcm mau raya sudah...ish ni yg tak sabar nak raya hihihi...

serius tat gulung tu memang sgt menggiurkan! gulungannya pun kemas je...alahai rahel nape kamu duk jauh bah, kalo dekat memang sudah ku ketuk pintu dapur mu itu hehehehe

ummiakid-lily berkata...

tersangat cantek hasil tart tu...kemas, comey dan pastinya mengecurkan saya yang hakikatnya tak minat tart...boleh kecur...yang peminat mesti meleleh air liur kan...

Nuwairani Ismail berkata...

tak cair ke jem tu? ke kak rahel guna jem yang mcm mana?

Amie berkata...

Macamana rupa warna tart strawberry yang dah dibakar tu... jangan tukar warna ijo udahlah Rahel yah!

zila norazila berkata...

nyummm2 sedapnya..kasi 5 ketul boleh x rahel..:)

quinnie berkata...

memang tengah trend la tart pelbagai perisa ni kan..i teringin nak cuba yg perisa apple..:)

Wani berkata...

wah mana tart yang dah dibakarnya .. mau mintak satu balang hi3..famous nya tart ni sekrang .. mua gak cuba2

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Weewit!!! Cunnya your rolls...kemas dan menawan!!! Haishhh can you parcel to me? ;)

inahar ali berkata...

waduh..cun sehh tat stoberi rahel wat tu..geram akak tgk!

Tina Othman berkata...

fuyoo

alah tgk pink hehe, cantiknya rahel, nanti nak try lah buat, mesti sedap kan ni

cik cek berkata...

Pekabo...kak cek harap sihat sumenya...lama tak dtg jenjalan kesini..emmm...macam2 ada ....fuhhh...itu strawberry tart sgt menggoda....mesti sedap kan Rahel..:)

fazian.batrisyia berkata...

Salam perkenalan. Wahh...cantik2 belaka apa yg Rahel masak ye...

Mas berkata...

wahhh...cantikknya tart strawberi...

Rohah berkata...

aisehhh..cun melecun tart ni, bagai nak dicicipi..boleh try ni..

kakbesah berkata...

salam rahel, begitu gebuss sekali tat tu, memang larizz lah bila dihidangkn pd tetamu, kaler pon canteek menawan. rahel..jem tu 100% strawberry ke @ jem nenas yg dicampur traberry paste ke cemana yer.. mklumlah..akk ni bkn ade blajar baking mmbaking nih..hee.. akak doakan semoga bisnes kuih muih Rahel brtambah2 suksess insyaAllah..

Wattie berkata...

Salam Rahel,
Waaaaa best niiii......akak penggemar tart no 1 tau...

Azie berkata...

Dear, cantiknya tart ni. Orang dah selangkah ke depan, saya baru jer belajar buat tart gulung. Kelakar bila ingatkan separuh nak mati memicit adunan tart.

CT Delima berkata...

AS'salam Rahel

cantiknyaaaa! part pink kaler tu yang memikat hati k.ct Rahel. bolehlah k.ct cuba buat tuk ibu mertua dihari raya nanti. kemas aje..Rahel gentel inti tu sorang2 aje ker? rajinyaaaa hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam rahel...
aduhhh dikk.. dah mula testing buat kuih raya? rajinnyer dia.......... akak ni yg paling malas sekali buat biskut2 raya ni tauu... cepat jemu.. hehe..

Yatie berkata...

waduhhhhh tak kelip mata ni tngk keayuan tart strawberry Rahel, cantik molek dan kemas je..geramnya tngk..wat akak betul2 tergudaaaaa....

Shuhaida Kabdy berkata...

As salam Rahel..dah berapa kali dok ulang tayang tgk ja tart nenas nie..rasa nak kena buat jugak nie sangat kemasss..suka tgkkk dan pasti sedap...

Shuhaida Kabdy berkata...

As salam Rahel..dah berapa kali dok ulang tayang tgk ja tart nenas nie..rasa nak kena buat jugak nie sangat kemasss..suka tgkkk dan pasti sedap...

Miss uCu berkata...

aslmualaikum..kak,sgt menggoda tart itu..nyum3.kemas dan comel..psti yummy3 kn..kalau la dkt,nak je miss berguru,with akk..mnghsilkan mcm2 biskut n kek