Sabtu, 19 Mei 2012

Nasi Lemak Halba

Selamat pagi kepada kawan-kawan semua.Semoga sentiasa sihat dan ceria walau di mana berada.Jom kita sarapan nasi lemak halba pulak...harumm..

Nasi Lemak Halba
Resepi:Rahel

Bahan-bahan:
300g beras basmati-dibersihkan
550ml santan
1 sm halia-dicincang
1/2 labu bawang besar-dicincang
1 sudu kecil halba
2 kuntum bunga lawang
2 helai daun pandan-disimpul
Sedikit garam

Bahan sampingan:
Timun
Telur rebus
Ikan bilis goreng
Kacang tanah goreng

Cara membuat:
1.Masukkan beras,halba,garam,daun pandan,bunga lawang,halia,bawang besardan santan
   ke dalam periuk.Jerang dengan api sederhana.Kacau sekali-sekala hingga nasi kering.
2.Biarkan nasi masak sepenuhnya.

Sambal tumis:
50g ikan bilis-digoreng
1/2 sudu teh asam jawa dibancuh dg 3/4 cawan air
1 biji bawang besar-dipotong bulat

7 tangkai cili kering}
7 ulas bawang merah}
1/2 sudu teh belacan},dikisar halus
2 biji buah keras}

minyak masak secukupnya utk menumis
1/2 sudu makan gula pasir
Garam secukup rasa

Cara:
1.Panaskan minyak dalam kuali.Tumis bahan kisar hingga garing.
2.Bubuh air asam jawa dan masak sehingga mendidih.
3.Kemudian masukkan bawang besar,gula pasir,garam dan ikan bilis.
4.Masak lagi hingga sambal pecah minyak dan pekat.
5.Sajikan nasi lemak halba dengan telur rebus,timun,kacang goreng,bilis goreng dan
   sambal bilis.
Selamat menikmati Nasi Lemak Halba.

17 ulasan:

CitarasaKu berkata...

salam rahel...wah pagi pagi dah ada nasi lemak...buatkan saya lapar hehe belum bersarapan lagi..kejap lagi makan roti cicah kari semalam.

inahar ali berkata...

salam rahel..wah kt sini pun ada nasi lemak halba ye..akak pn br jek wat ritu..sedaapkan!

Mas berkata...

harumnyaaaaa sampai je dapur sy hah hehehe...
suka buh halba masa masak kari dgn asam pedas, dia puny bau masa menumis mmg sedap!
Lps ni kalo buat nasi lmk nk buh halba jugalh.... Mst sedap banget ni :-)

Bicara Kak Noor berkata...

salam rahel, akak pun selalu jugak buat nasi lemak berhalba sdap dan wangi sekali kan,nasi lemak ni macamana cara masak pun pasti tak tolak punya apa lagi kalau ada sambal yg ngancam aduii mau 2,3 pinggan ni..

Tina Othman berkata...

salam rahel

wawa pepagi dah ada nasi lemak halba, makan sedap tapi lepas tu mesti rasa nak cari bantal kan

Rohah berkata...

harum bau tu dah sampai selangor tauuuuu!!!, mane taknye org kat sini tringin nk makan..

ogyep yummy mellow berkata...

Resepi Nasi lemak arwah ibu mertua ogyep, guna halba.. Resepi emak, x guna.. Kadang2 suka juga letak, bila teringat... Wangi aje kan...

Diana @ Melley Mey berkata...

wah sedapnya tgk nasi lemak halba tuu rahel... terliurnya tgk...

zila 4ever berkata...

rahel..dtg bwk pinggan nie..ada lg x?..nk sambal lebih tau:P

Chik Mimi berkata...

cantiknya nasi tu,wangi je nasi lemak letak halba kan..

CT Delima berkata...

As'salam Rahel


Sangat2 rindu nak BW blog Rahel ni. baru seminggu tak keudara macam sebulan rasanya. Inilah dia penangan broadband k.ct bila dah tak dapat nak diguna..mahu menangis rasanya huhuhu

Rahellll! banyak menu yg k.ct terlepas..wahhh sudah ambil tempahan juga ya Tahniahhh! semoga usaha yang dilakukan menjadi. kalau dekat mahu oder jugalah hehehe

Nasi lemak menu untuk sarapan yang enak ni Rahel..kalau makan jangan lupa k.ct okey dear..muahhhh!!

Tak boleh lama2 sbb mahu masuk blog kawan2 lain juga ni. diberi masa 3 hari aje..okeylah tu hehehe

FnF Simple Life berkata...

saya pun kalau masak nasik lemak mesti letak halba...aroma nye fuh...best kan

Jo-Blogger berkata...

nasi lemak tu mengoda tul..hehe..oklah sy singgah sini..nt singgah la ke blog sy..

http://johariblogger.blogspot.com

Mamasya berkata...

Salam Rahel..tumpang jamu mata dgn nasi lemak Rahel...dah 2 week end nak buat nasi lemak tp dok tangguh2.....

Evelyn Gemina berkata...

Hi kak Rahel, rajin betul kak rahel ni buat menu nasi ya...hmmm...menu nasi halba pulak, errmmm rupa mcm nasi lemak saja....

rahel berkata...

Terima kasih semuanya kerana sudi singgah...dan terima kasih kerana ringan2kan tangan menaip komen ..

Piranhamas berkata...

Infonya sangat bermanfaat , terimakasih ya, Semoga anda di berikan kelancaran dalam berusaha, dan di beri kesehatan, kemudahan, dan tak lupa kesuksesan , dan juga makin jaya ya :)
Dari :
Pembicara Internet Marketing
menjadikan jualan anda lebih terkenal dan banyak dikenal oleh masyarakat luas, menjadikan No 1 di semua halaman google, dengan menggunakan fasilitas GRATIS di INTERNET.
anda berminat??
INGIN tau RAHASIA Jualan Laris, Banjir ORDER Tiap HARI, KLIK http://bit.ly/K28mAh #PIRANHAMAS
hub Bpk. Agus Setiyawan
081 333 841183 (Simpati)
0817 537894 (XL)