Selamat pagi semua,semoga sihat dan ceria selalu bersama orang yang dicintai.Pagi ni daku merajinkan diri buat kuih bom yang sememangnya kuih kesukaan gue..dari kecik hingga kini tetap suka kuih bom yang tak meletop ni,biasa Rahel suka kasi inti kelapa manis tapi kali ni Rahel kasi inti kacang tanah ja.
Waktu kecik dulu Rahel suka perabis jer inti kelapanya,kalau pegi pasar tamu dan terjumpa kuih bom ni mesti beli..tapi sebelum beli kena tanya dulu penjualnya..dalam inti apa? kalau penjual kata inti kacang dan yang sewaktu dengannya memang gue tak suka..beli jugak la..tapi makan kulitnya aja..huhuhu..dan untuk kali ni saja gue try kasi inti kacang tanah..sedap la..tapi tak suka inti yang terlalu manis.
Untuk resepi kali ni Rahel buat kulit dia ikut cara Rahel sendiri,sangat simple dan mudah menyediakannya,dijamin tak meletop dalam kuali time kena goreng..tapi harus hati-hati jugak..mana la tau kan.Ok lah tu,ini aje resepinya..silahkan dicuba yer..jeng jeng jenggg..
KUIH BOM
Resepi by:Rahel Blogspot
Bahan²:(16pcs)
200g tepung pulut
20g tepung ubikayu
1/4 st garam
20g gula kaster
175ml air
100g bijan
Inti:
175g kacang tanah,sangai
50g gula kaster
2 st minyak jagung
~kulit 26gram
~inti 8 gram
Cara:
1.Campur tepung pulut dan tepung ubikayu,garam dan gula.Tuangkan air ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.
2.Ambil sedikit doh,bulatkan dan beri inti kacang tanah.Bulatkan kembali.Celup ke dalam air kemudian golekkan dalam bijan hingga menutupi seluruh permukaannya.
3.Panaskan minyak,goreng kuih bom dengan api perlahan hingga keperangan.Angkat.
Terima kasih sudi singgah.
kemas je hasil air tangan Rahel..suka akak melihatnya..pau kat bawah ni ni pun lain dari yg lain...
BalasPadamSalam rahel..
BalasPadammmg kuih bom yg menjadi kegemaran kami semua dirumah... suka2 :P
pau yg berwarna jingga blm pernah gunakan tepung pulut lagi..tq share resipi yer :)
takut buat kuih bom guna tepung pulut, sbb dah ada kejadian meletop sampai melecur tangan...hehehe...takottt !!!
BalasPadamcantiknya Rahel kuih bomm tu...mmg kemas...cantik bulat2nya sekata...nmpk sedap jugak...resepi yg mudah...nti QH yer...
BalasPadamAs'salam Rahel
BalasPadamWahhh..sangat menarik ada lagi satu resipi kuih BOM yang tak meletup ya. Boleh dicuba ni Rahel, tapi kalau meletop k.ct kena standby tudung periuk lah ya buat tutup muka..hehehe
bunga apa tu Rahel, bukan seri pagi ya. Cantik sekali :)
as-salam Rahel
BalasPadamcantik kuih bom Rahel ni..npk kemas aje..nak kuih bom bom 4 biji nak rasa...wakakaka..
Sama la kita ye...Iza pun x berapa suka inti kacang tapi kalau inti kelapa manis...laju ja makan.
BalasPadamsaya suka sangat bom inti kacang merah... molek sangat tak meletop bom ni..
BalasPadamhai rahel,dh ptg baru sampai sini?.wahh mcm janji dengan quinne yer buat kuih bom sama2..kita inti apa2 pun ok jew..ngappp..:)
BalasPadamsalam kenal rahel.. cantik je bulat2 kuih bom tu. tun x pernah buat sendiri, tahu makan je. hihi
BalasPadamwaduh rahel..kalo kuih ini mmg kegemaran gue ni.. cantik ja ko bikin ni,rasa mau capai ja seketul ba..
BalasPadamcantik eh profile pic yg baru,nda kenal ku td.hehe
best pulak tengok komen kak hasue ni...hihih...
BalasPadamrasa macam baru ja nampak kak Q tayang kuih bom...sekali kak rahel pon menayang jugak! waktu nani kecik2 dulu selalu ja buang bijan tu. tapi mo jugak makan kuih ni...bila suda besar, baru pandai makan seketul. hihih
Salam Rahel... cantik, bulat dan mengiurkan... suka!
BalasPadamSalam Rahel..
BalasPadamKuih bom yg x pernah meletup yaa..
Sbb tu ramai org suka..cik abg akak pun suka kuih nie,,Kuih org2 lama..tak lapuk dek zaman..
Salam balas kunjungan, terima kasih dtg singgah, sapa kakak ya? nak panggil apa yg selesa? ehehe... kita pun buat kuih bom jugak tadi, mmg fav jugak kuih ni dulu2 tak suke sejak2 dah duk jauh ni sume2 jadik suke :D Kita add link rahel sekali ya ;-)
BalasPadamIja,thanks sudi lawat dapur Rahel...sering2 la ke sini yer...hehe...silahkan..
BalasPadambulat2 je kuih rahel...:) letak santan ye resepi rahel ni..kalau dak bleh try..saya malas betul nak perah kelapa...hehehhe
BalasPadamcantik... bulat2 je... kuih bom ni feveret hubby...selalu guna resepi alongroz...nanti boleh cuba yang ni.
BalasPadamwahhh rahel, sgt gojeslah bom tu, 0% letupan! hehehe...tq for da resepi..x pernah pulak saya buat isi santan... Tqtq..
BalasPadamlamanya tak makan kuih bom ni,
BalasPadamNampak menggoda jer...
akak belum berani nak cuba resepi kuih bom dari tpt pulut bila pernah dulu meletop masa menggoreng.. jd macam trauma gitu.. hehe.. bila nak buat kuih selalu guna resepi kulitnya bercampur keledek.. hehe.. baru2 ni cuba buat kuih bom pulut hitam.. alhamdulillah tak meletop & sedap.. itu yg hari tu fikirkan masih ada lebihan tepong pulut hitam nak buat kuih pau resepi di bawah.. tp rupa2nya akak terlupa yg tepong tu dah dihabiskan buat bubur.. adoiiiii... musnah harapan akak nak cuba resepi pau rahel tu... terpaksa diubah resepi dengan campuran tpong yg lain.. mujur lah menjadi.. sebabnya.. akak dah tuang semua bahan dlm BM.. yg takde cuma tpong pulut hitam.. jd terpaksalah buat juga tp hasilnya sudah jd lain.. hahah.. nantikan kemunculannya ya.. tp nggak tau bila boleh update pau tu.. insyaAllah.. ada kesempatan mau juga try resepi pau pulut hitam tu... tunggu mood mengepau dtg lagi.. heeee...
BalasPadam