Isnin, 23 April 2012

Bolu Kukus Pulut Hitam

Selamat petang semua...apa khabarnya? Petang-petang ni sesuai sangatlah kalau ada hidangan kuih-muih kegemaran kan..sambil lepak depan lappy sambil kunyah-kunyah Bolu kukus Pulut Hitam...dan minumnya teh o aje.


Rahel memang suka buat Apam ni,senang jer bahan-bahannya dan penyediannya mudah sangat.Kalau search di google memang macam-macam resepi apam yang kita jumpai,tinggal pilih je mana yang berkenan di hati kan..


Tapi kan..Bolu Pulut Hitam ni memang pertama kali gue cuba..syukurlah hasilnya memuaskan..lembut dan gebus..siap mekar lagi..dan resepi ni memang hasil intai-intai dekat blog Natural Cooking Club tadi.Kebetulan hari tu sebelum balek Sabah Rahel ada beli tepung pulut hitam di Mersing jadinya rajin cari-cari resepi yang menggunakan tepung pulut hitam..esok-esok mungkin nak terai lagi Kek Pulut Hitam atau brownies pulut hitam...semua best-best kan..tapi kena buat satu persatu la...


Kepada kawan-kawan yang gemar akan kuih-muih yang berasaskan tepung pulut hitam tu boleh la mencuba resepi ni,jangan takut..dijamin menjadik dan mekar je Bolu Kukus Pulut Hitam ni.


Selamat menjamu mata dan jemput singgah DI SINI untuk ambik resepinya.

22 ulasan:

zila 4ever berkata...

rahel..
mekar cantik2..:)natural cooking club tue..dr indonesia kan..ada jgk pernah tgok2 kt situ..nak amik bolu tue 2 bolehhh..h ehhee nk makan sblum pulang ke rumah nie..:)

tun_telani berkata...

selamat petang rahel.. mmg cantik mekar apam nih. suka tengok.. tumpang minum petang kat rumah rahel blh? =)

Asyifa Mustaffa berkata...

Jalan di petang hari....aduh ! sedap nmpaknya...gebu tu....

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Wah memang satu kelainan kan Rahel??

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Splendid! I would love to have some now. ;)

Nuwairani Ismail berkata...

cantiknya mekar apam ni...kak rahel ni memang boleh jadi ratu apam la..semua apam yang dibuat menjadi...bestnya!

ogyep yummy mellow berkata...

Bukan main tersenyum lebar cik apam tu.... ogyep pun sibuk mengapam these few days back,..

Bonda Irfan berkata...

salam kenal..cantik gebu ye apam!!!

Melly Octaviana berkata...

Malam Rahel.. mau dong apam nya. melly pun dah lama mau buat brownise ketan hitam yg sangat popu;er di indonesia,hampir semua temen fb uda buat semua,padahal melly dah dapat tepung pulut hitam nya tapi ngga tau juga kenapa yah belum mau buat nya, kayanya lagi cari mood nya dulu..hehe

FnF Simple Life berkata...

fuh...cantik nya!

Bicara Kak Noor berkata...

salam Rahel,cantiknya apam ni tapi tepung pulut hitam tu yg susah nak dapat ni dah teringin ni nak buat..

~~zana@pb~~ berkata...

Org sabah panggil bolu ye? Akk ni dah hampir 4 tahun kt sabah pun tak fasih bahasa sabah.
Rahel, tepong pulut hitam pun tak pernah beli.......apam tu mkn gitu je ye? Teda kelapa? Haha....tu je yg akk tau..

izahdaut berkata...

Wahhh kembangg nya rahel apam nya... Cantikk warne pun sesuai dngan namanya. Tak pernah lagi jumpa tepung phitam.:-)

Yana Shaiful berkata...

Waahhh mekarnyaa..suka kita tgk.. yana slalu bt apam xnak mekar cani.. nape ekk..malu2 jer nak mekar :-).. susah lah nak dpt tepung pulut hitam..xjmpa lg..klu x, nak jgk cuba.. mcm2 bleh bt dgn tepung ni kan

a'in fajar berkata...

kukus bolu..nmpk sedap n gebu..nk try juga la, ain mmg suka dgn pulut itam nie.

Mamasya berkata...

Tahniah buat husben Rahel dpt APC...siap ada kek istimewa. nampak lembut bolu kukus ni...kembang elok jadinya...tentu lembutkan.set nasi hue dgn ayam kari kering kat bawah tu nampak sedapnya...

wanie berkata...

rasa bersalah plak klu x dpt try ni..hurmmm...

quinnie berkata...

gebunya..mekar setaman apamnya...:)

Rohah berkata...

salam Rahel,
Gelembung rekah bolumu...enak tu,suka kacang merah..

ijayuji berkata...

Salam kak rahel!! alaaaaaa...kita fobia sikit ler nak buat bolu2 yg tersenyum gini, sbb tu kan kdg tu kalau dia nak senyum dia senyum masa dia tak nak senyum, sume buat muka terbalik ehehe... tp cantek ler kaler dia :)

Mas berkata...

wahhhh....
cantikknya bahulu tu mekarrrr setaman....
nampak pun gebuuuuuuuu

Chah berkata...

wow! gojes gitu rupa paras sihitam menawan ni..teruja ai rahei oiii!!!