Selasa, 17 April 2012

Blended Banana Cake

Selamat bersiaran kembali dan salam manis kepada semua.Semoga sentiasa sihat dan ceria bersama orang yang disayang.Hari ni Rahel buat blended banana cake lagi,saja nak habiskan stok pisang raja yang kita orang beli berapa hari yang lalu dekat pasar..biasanya Rahel memang suka guna pisang raja dalam adunan kek..bau dan rasa dia memang enak banget.Oh ya,kalau Rahel buat kek pisang slalunya guna pisang yang betul-betul ranum tau..tak mo yang setengah masak punya..nanti kek keras dan kering...


Sebelum ni Rahel pernah buat kek ni dan resepinya pun dah letak kat SINI jemput masuk ye..hehe,tapi yang tu Rahel buat kek je dan hidang bersama sos coklat.Oh ya,terima kasih Rahel ucapkan kepada geng masak-masak yang telah sudi mencuba resepi ni dan memberi komen yang baik.Gue senang banget..


Slalunya Rahel letak sos coklat jer tapi kali ni saja bagi cream kat kek,biar lebih enak gitu..ditambah pulak dengan cip coklat yang sememangnya sesuai sangat digandingkan dengan krim cis mentega yang bercoffee..siok lah dikunyah-kunyah cip coklatnya tu...kalau korang malas nak deco-deco kek buat la macam ni..memang mudah je..just palit dengan krim kat kek,pastu tempek cip coklat di tepinya dan hias la dengan apa2 buah atau kekacang yang korang suka..emm dijamin puas hati...


Ok lah,Rahel nak share pulak resepi krim untuk Blended Banana Cake..mana la tau..kot2 ada jugak yang nak menerai Blended Banana Cake siap dengan krimnya skali..dipersilahkan yer..jeng jeng jengggg..

Icing Cake

Bahan:
270g cream cheese tatura (brand lain pun ok)
200g mentega
150g gula icing,ayak
1 sudu besar serbuk kopi segera (nescafe)
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar air panas

cip coklat

Cara:
1.Bancuh nescafe,air panas,susu tepung.Ketepikan.
2.Dalam mangkuk pengadun putar cream cheese,mentega hingga rata.
3.Tambahkan gula icing sedikit demi sedikit sambil diputar hingga sebati.
4.Masukkan bancuhan nescafe.Putar rata.
5.Kek dibahagi kepada 3 lapisan dan diberi krim disetiap lapisan.
6.Akhir sekali,tempek cip coklat di permukaan tepi kek dan hias dengan buah/kekacang.
7.Sejukkan dalam peti sejuk selama 45-60 minit.Hidangkan.


Selamat menikmati Blended Banana Cake.

18 ulasan:

mama sara nur berkata...

salam singgah Rahel
cantik dan rajin sungguh Rahel hias kek secantik camni
nampak pun sungguh menyelerakan..

zila 4ever berkata...

hai rahel..
aaiiishhh tergoda2 sgt tgok kek nie..hiasan simple tapi amat menarik rahel..ada lg x nie?..he hehe nk mintak sepotong..:)

Rohah berkata...

Salam Rahel..nk tanya dulu, mane dapat buah letup2 kat atas tu..susah nk dapat zaman sekarang nie...sedap tu kalau masuk mulut.Tapi keknya lagi sedap tue...

Yat Maria berkata...

Rahel,

memang harus diterai, la Rahel..looks reall yummy!

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Salam Rahel ada lagi tak kek tu??? nak banyak tak nak sikit hehehe...

Ilhamkreatif berkata...

Rajin mengaising banana kek tu...rahel.cantik
n mesti lagi sedap ngan krim cis coffee.

Nazrah berkata...

tergoda tengok coklat yg banyak tu...

Nuwairani Ismail berkata...

wah wah wah!!! ada kek dengan cream cheese lagi! memang menarik! entah bila la nani pon mo jadi rajin buat kek deco macam ni..

Wani berkata...

rahel wahh speechless .. boleh cakap 3 perkataan je SUPER .... YUMMY ... LICIOUS... hihihi

Mamasya berkata...

Salam Rahel.kek pisang dg cream cheese...tambah pula hiasan yg menarik...cukup menambat selera...rasa nak kidnap je sepiring tu...hi..hi..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Hai rahel,memang sedap sungguh la nampaknya.Dengan kopi sekali ya .Ada lagi ke?

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

Hari ni kena datang awal2 sikit ya, sebab dah siang2 tenet slow susah nak singgah...hehehe

k.ct pun dah pernah cuba kek ni, memang sedap dan lembut cuma ada tukar sikit2 aje..hehehe. cantik deko sangat menarik :)

Qasey Honey berkata...

wow rahel sedapnnya QH tgk kek tu...tp QH kalau buat resepi mnggunakan pisang ni...jarang nk mjadi la...bg spotong tu bleh buat rasa2 dlu...hihi

EmbunRosaliza berkata...

Morning rahel, semlm dh dtg tapi xdpt komen, cantik kek pisang tu, mesti sedap ngan rasa chesse tu. eh kat atas tu apa rahel cantiknya kaler oren

Gee® berkata...

canteknya kek pisang... k.gee buat jugak tp yg biasa2 saje...mmg sedap dan beraroma kan...

rahel berkata...

Terima kasih banyak kepada semua yang sudi singgah n kasi komen manis kat sini..cayang anda semua..

Asyifa Mustaffa berkata...

Alahai...rajinnya la dia nie mendeco kek....nice sngt..yg pnting msti sdap kan..bila dah + ciz tu...

♥MAMASYAZA♥ berkata...

errmmmmm cantik, sudah semestinya sedap ni