Jumaat, 16 Mac 2012

Donut Taufu Lembut

Selamat malam semua...hem..dah tidor k? gue mo letak dulu ni resepi donut tofu lembut yang sememangnya lembut dan gebu.Terima kasih Mimie kerana berjaya menggoda gue awal pagi tadi dengan tayangan donut tofu ni,lepas tengok je donut ni terus ke dapur siapkan bahan-bahannya,maka jadilah donut tofu lembut yang gebu dan sedap,tapi gue buat donut cincin semua..takde yang dipintal..hehehe..


Ok la,gue letak lagi resepi kat sini.Terima kasih banyak kepada Kak Ros Jintan Manis selaku tuan empunya resepi donut,izinkan Rahel share resepinya skali lagi kat sini sebagai rujukan nanti.

Donut Tofu Lembut
Resepi Asal:Ros jintan manis 
Sumber:Mimie 

Bahan;
300g teppung gandum
100g tepung roti (ganti dg tpg gandum pun bole)
125g taufu lembut
1 1/2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur (dipukul sedikit menggunakan garpu)
160ml susu suam/air suam
40g shortening
4 sudu besar gula
6g yis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk penaik

sedikit serbuk gula sebagai salutan pd donut ni nanti

Cara:
1.Masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan.Tips untuk
   dapat doh yg lembut,ambil plastic bersih dan letakkan doh di dlm plastic itu,
   ramas2 beberapa minit,lebih kurang 5-10 minit,keluarkan & uli semula dlm bekas
   adunan,anda akan dapat doh yg lembut dan elastik.

2.Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dg plastic wrap & biar doh naik dua
   kali ganda.Selepas itu,tumbuk2kan doh bagi mengeluarkan angin.

3.Bahagi doh pd bebola kecil & rehatkan selama 6-8 minit,kemudian bentuk seperti
   donut,lubangkan tengahnye,biarkan naik 2x ganda & goreng sehingga ke-emasan,
   gunakan api sederhana,angkat & salutkan dengan serbuk gula,sedia untuk dihidang-
   kan.


Enjoiii...

12 ulasan:

Gee® berkata...

Wadduh!! menggoda...

rahel berkata...

Emm sodap ni Gee..

zila4ever berkata...

aduhh semalam donut nie ada kt dapur mimie..arinie dh ada kt dapur rahel pulak..ishhh tergoda..:)

mimie berkata...

Rahel sedap kn...gebus gebas jerr....hihihiih

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Rahel..Sue pun pernah cuba resipi donut ni...best kannnnn....puas hati ngan hasilnya walau saya hanya uli manual jeeee..hu hu hu bilalah dapat rembat BM sebiji

Food and story berkata...

hallo rahel...wah belum pernah membuat donut dengan tofu, lain waktu boleh di coba resep ini. Salam kenal Rahel

rahel berkata...

Zila4ever,nampaknya awak pun kena buat la..hehe.

rahel berkata...

Mimie,betul la..gebu gebas je donut ni,terer sangat tuan punya resepi ni..

rahel berkata...

Wsalam Sue @ nenie,memang terbaek punya donut,Rahel pun uli doh guna tangan jer..tetap ok kejadiannya.

rahel berkata...

Hello juga Asri (Food n story),silahkan dicuba,enak kok..hehe,mekasih udah mampir..kapan2 mampir aja ya..

REEN KHAN berkata...

alahai ..montok2 donat cik rahel ni.. suka suka

rahel berkata...

Kak Reen,try la buat..sedap donut ni tau...