Jumaat, 16 Mac 2012

Cucur Taufu Sayuran

Selamat menjelang tengah hari,apa khabar semua? dah siap masak-masak k? apa pulak menu untuk hari ini? Kali ni Rahel nak tayang menu yang simple-simple aje..semua orang pun boleh buat,sedap dicicah dengan sos cili atau pun sambal belacan..rasailah keenakan cucur taufu sayuran...


Cucur Taufu Sayuran
Sumber:Rahel

Bahan:
150g taufu lembut
70g kobis panjang,dihiris halus & cincang
1/2 cawan tepung gandum
secubit serbuk penaik
1 tangkai cili merah,buang bijinya & cincang
3 lembar daun bawang,dipotong
3 ulas bawang putih,dicincang
4 ulas bawang merah kecil,dicincang
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
1/2 sudu kecil gula

Cara:
1.Satukan bahan-bahan dalam mangkuk,gaul rata.
2.Panaskan minyak yg cukup dalam kuali,ambil adunan 1 sudu kecil dan goreng
   hingga keperangan. Buat sampai habis.
3.Hidang bersama sos cili atau sambal kegemaran masing-masing.


Selamat menikmati Cucur Taufu Sayuran.

26 ulasan:

Amie berkata...

Aduh enaknya! Seketul sekali ngap.... mahunya 7-8 ketul ni Rahel!

Qasey Honey berkata...

sedapnya cucur...nk tumpang mkn skali la...nmpk lembut sgt cucur ni...

Melly Octaviana berkata...

enak banget nih sama teh hangat apalagi kalo cuacanya mending gini..

Sue @ Nenie berkata...

salam Kak Rahel..memang sedap ni buat minum petang...Lagi2 ada teh/kopi panas

Tina Othman berkata...

sedap ni, dtg petang2 ni rasa lapar lah pulak

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam rahel...
sedap nie ptg2 dpt mkn cucur :P

zila4ever berkata...

rahel..sedappp tue..makan panas2;)

dZana berkata...

apa2 cucur mmg tak jemu di makan.. klau dpt yg bkhasiat mcm ni., mmg tak menolak.. musim taufu lembut kt cni ke rahel..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Ahhhh I loikeeeee! Cicah sos cili..makan sampai lupa dunia...hehe ;)

anymz berkata...

ooo akak tak pernah rasa lagi cucur ada tofu..dah pasti akan akak cuba nanti..:)

Cho Zila berkata...

ni boleh buat lauk tengaharikan.. sedap gaktu... harus dicuba...

Nieza berkata...

menarik cucur ni rahel saya tak pernah buat lagi ni.

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

Nanti dulu!!mahu komen pic sebelah kanan tu dulu. Wahhhh! ensem lah darling Rahel..hehehe

baru nak komen resipi pulak..sori ya Rahel lama k.ct tak singgah dan komen resipi Rahel. baru baik sakit jadi nak jengah blog pun mood hilang terus..hehehe cucur taufu ni kalau k.ct suka cecah sama cili sos jer Rahel..hehehe

rahel berkata...

Kak Amie,yg ni memang sesuai de makan dg sambal belacan atau sos cili..enak banget.

rahel berkata...

QH,cucurnya lembut..jom kita makan..

rahel berkata...

Iya Melly...panas2 lagi enak dicicipi..

rahel berkata...

Wsalam Sue@Nenie...petang2 sambil lepak ngan keluarga..pastu hidang cucur ngan teh o..pergh mantap..

rahel berkata...

Tina Othman...hehe..kalau nampak makanan kita terus lapar kan..

rahel berkata...

Wsalam Mama Hawa...yoyo..jum makan cucur taufu..enak ni..

rahel berkata...

Betul tu Zila4ever..mkn time panas2..wallaa..enaknye.

rahel berkata...

Kak Dzana..hehe..hari ni je musim taufu lembut..huhu..

rahel berkata...

Love2cook...klu takde sambal belacan..Rahel cicah dg sos cili..memang enak..

rahel berkata...

Kak Anymz...sedap ni..cuba la..

rahel berkata...

Cho Zila,betul tu..bole buat lauk..

rahel berkata...

Nieza,harus cuba..sedap tau..

rahel berkata...

Kak Ct...
hehe..sempat juga nengok pic sebelah kanan tu.Takpe kak,Rahel faham keadaan Kak Ct..jaga kesihatan ye kak.