Khamis, 22 Mac 2012

Ayam Ala Tinju Bersalut Oat

Salam manis dan selamat bersiaran kembali,apa khabar semua? Hari ni Rahel cuba pulak masak ayam ala tinju bersalut oat,resepi dari majalah rasa mac..semenjak Rahel beli majalah rasa mac memang terus berkenan dengan resepi ni,tengok bahan-bahan dan cara penyediannya memang mudah,makan pun berselera banget,dan makan dua ketul pun terasa cepat kenyang,mungkin sebab disalut dengan oat dan sedikit tepung.Dulu pernah makan ayam ala tinju kat rumah kawan ..memang sedap la.


Kali ni Rahel hidangkan ayam ala tinju ni bersama tomato dan timun yang ala sambal dabu-dabu,memang serasi la..tambah pulak dengan adanya cili api...memang semakin menggamit selera.Kepada sesiapa yang belum cuba ayam ala tinju ni memang wajip mencuba..sedap tau..anak-anak dan orang dewasa mesti sukakannya.


Ok la,kepada yang belum memiiki atau tak sempat beli majalah rasa mac..Rahel sertakan resepinya sebagai rujukan di sini...

Ayam Ala Tinju Bersalut Oat
Sumber:Majalah Rasa Mac

Bahan:
5 ketul kepak ayam (i buat 6 ketul),dibentuk seperti genggaman tangan peninju
90g rolled oats
40g tepung jagung
40g tepung gandum
2 biji telur
1 sudu teh herba campuran (mix herbs)
garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara:
1.Gaulkan ayam bersama rempah campuran dan garam secukupnya.
2.Kemudian gaulkan pula dengan tepung jagung dan tepung gandum hingga sebati.
3.Setelah itu,celupkan ayam ke dalam adunan telur yang dipukul sedikit.
4.Seterusnya salutkan pula dengan rolled oats secukupnya.
5.Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga kuning keemasan.Angkat & toskan.
6.Sedia untuk dihidangkan bersama sos pilihan.

Info Chef:
Ayam perlu digoreng di dalam minyak yang penuh dan pastikan api sederhana supaya
ayam masak sempurna. 



Selamat menikmati Ayam Ala Tinju Bersalut Oat.

20 ulasan:

Tina Othman berkata...

simple je resepinya, bahan semua ada kecuali ayam, kalau rajin boleh masak ni untuk dinner

thanks rahel bagi idea =), selalu pun pening tak tau nak masak apa

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Rahel..dulu2 masa Sue kerja kat Petaling Jaya dan ofice bersebelahan ngan Tea Pot selalu order boxing chic fried rice sebab suka ngan boxing chicnya...Dah ada resipi kat sini bolehlah cuba cuma kena belajar nak bentukkan boxing tu ajeeee

quinnie berkata...

macam mana nak buat bentuk tinju tu ye rahel? boleh buat ye dari kepak ayam..cantik bentuknya...:)

Gee® berkata...

cute jer ayam boxing Rahel tu... terpesona....mesti rasanya sedap kan....

zila berkata...

nak kena tarik kebawah ke ayam tu rahel?..nk cuba buat jugak la:)

rahel berkata...

Tina,memang sesuai la utk dinner ni..len kali nak gandingkan ngan mee goreng atau pun meehon goreng..pasti serasi banget.

rahel berkata...

Sue..bestnya klu ada tempat nak oder...siap ngan nasi lg.Tak susah nak pisahkan isi ayam dr tulang..try ler.

rahel berkata...

Quinnie,senang jer klu nak bentuk boxing.,hiris sikit ujungnya kemudian guna pisau..perlahan-lahan tolak turun daging ayam sampai di ujung,nanti klu dah salut dg tpg kepal2kan sikit hingga membentuk bulat,pastu salut ngan oat dan goreng.

rahel berkata...

Gee...sedap ayam ala tinju ni...sesuai utk ana2 n org dewasa..

rahel berkata...

Zila,mula2 hiris ujung di atas,kemudian perlahan-lahan tolak turun sisi ayam dg pisau sampai di hujung,nanti klu dah salut dg tpg..kemas2kan bentuk bulat n salut dg oat kemudian goreng.Senang kan..

Qasey Honey berkata...

amboiii bertinju pula dia hari ni...tliur pula tgk ayam tu bposing...resepi simple tp sedapppp tuuuu

Amie berkata...

Alaaaaa.... Rahel makan 2 ketul aje dah kenyang ke? Keciknya perut dia.... kita paling kurang mau 3 ketul he he hehh

Melly Octaviana berkata...

Rahel.. ala lambat datang nih pasti uda abis deh.. kalo melly sama dengan kak Amie,mana cukup makan 2 krtul aja, 4 ketul baru puas.. hehe

Ucu Faridah berkata...

hai rahel dah tukar job ke..selalunya bersilat kat dpur tpi kali ni meninju pulak..hahaha...

en suami tolong ketepi sikit ye..jap lagi rahel n pi meninju...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Wahhh boxing chicken! Scrumptious!!! :)

Dear, you have some awards from my site :)

rahel berkata...

Terima kasih Love2cook...nanti i pegi sana..

rahel berkata...

Ucu...hari2 dah bersilat kat dapur..skali skala nak try gak peninju ni..huhu..

rahel berkata...

Qasey Honey...yang simple tapi sodap...

rahel berkata...

Kak Amie..dapat mkn 2ketul je + nasi + sayur + sambal= banyak la tu..hehe..

rahel berkata...

Melly..nggak apa2..biar lambat asal selamat..janji dapat tengok ayam ala tinju..huhu..