Rabu, 15 Februari 2012

Taufu Kukus

Selamat bersiaran di awal malam,korang tengah buat ape? dah siap makan malam k? kali ni daku nak share satu resepi taufu yang terkukus pastu kasi sayur and udang sikit,barulah enak.Tapi kan..gue macam ada mengantuk sikit walaupun masih awal lagi..mungkin bab satu hari tak makan kek..hihihi..bukan main lagi korang ek..macam-macam cara korang goda Rahel..tapi takpe..gue sabar je layan taufu kukus ni..kenyang...



Korang pun nak juga k? Mari layan Taufu Kukus skejap...jeng jeng jenggg...

Taufu Kukus
Sumber:Rahel


Bahan:
1 kotak (300g) taufu lembut,dikukus selama 5 minit
1/2 inci halia,cincang halus
1 tangkai cili merah,buang biji-cincang
80g brokoli,dicelur dalam air mendidih selama 1 minit,toskan
1 pokok daun bawang,dipotong
70g isi udang segar,dipotong kecil
1 cawan air

Bahan Perasa:
1/2 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1 sudu kecil sos soya cair
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil gula pasir
1/4 sudu kecil lada putih
secubit garam

Cara:
1.Letak taufu kukus tadi ke dalam pinggan,susun brokoli di tepinya.
2.Panaskan sedikit minyak dalam kuali,tumis halia hingga wangi.
3.Tambahkan udang dan cili merah,air,biarkan mendidih selama 1 minit.
4.Masukkan pula bahan perasa dan daun bawang,kacau sebentar.Angkat &
   tuangkan ke permukaan taufu kukus dan brokoli tadi.Sajikan.



Selamat menikmati Taufu Kukus yang enak...

26 ulasan:

Kama Azura bt Sakimin berkata...

Rahel..terima kasih bagi kak idea nak masak apa. Menu ni sesuai sgt untuk kak yang tegh berjuang menturunkan berat badan

Mas berkata...

sedap...satu kelainan bila ditambah dgn brokoli dan udang :)

rahel berkata...

sama Kak Kama,memang sesuai la utk yg tengah on diet..silahkan dicuba yer..hehe.

rahel berkata...

Yes Mas,Rahel slalu buat macam ni je..sedap.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Hai Rahel.semalam pun kak Ros buat entry Tauhu.Kak ros suka tauhu.Masak apa pun tak apa.

rahel berkata...

Memang terbaek kak..

Rohah berkata...

Nyum2 Rahel..kepingin pulak rasanya nak cuit taufu mu ini..

ZalinZalina berkata...

Sesuai untuk diet kak ina ni..thanks ye..

Amie berkata...

Lamanya tak masuk dapur Rahel... ni dah mula nak selongkar ni. Taufu kukus memang sedap, makan aje gitu... ratah-ratah, banyak boleh habis tau!

Sally Rashid berkata...

taufu memang sedap...nyum..nyum

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

Udah lama rasanya tak singgah sini, rindu sama kamulah. Tapi bila dah petang memang tak sepat nak bukak blog atau FB dah Rahel. banyak sikit kerja menanti, tak menang tangan rasanya.

Tapi rasanya kalau terhidang depan mata k.ct taufu kukus ni mahu setengah juga habisnya tu nanti. biasalah perut kecik tak boleh makan banyak2..hehehe

mala berkata...

mala suka lauk mcm ni. tapi anak-anak tak suka hehehe

AZLITA AZIZ berkata...

Pagi Rahel..

ada taufu fav akak ni rahel..
kalau dapat kat akak pasti akak ratah aje ni..

Melly Octaviana berkata...

Pagi Rahel.. boleh ikutan makan ngga, laper nih belum sarapan.. hehe

Wani berkata...

selamat pagi rahll ,,tuttt .keretapi baru sampai hihi .. maaf ya terlewat ke dapur rahel.... ini memang menu wajib favorite .... tauhu kukus .. eh tak pernah rasa lak dengan letak brokoli mesti sedap .. nanti nak cubalah ....

cik cek berkata...

Menu sihat ...menyihatkan...pepagi baru sempat dtg...mesti dah abis ni kan...sedapnya...akak tak penah lagi try masak taufu kukus cam gini..nak try la nanti...resepi amik dulu ...thanks Rahel...:)

rahel berkata...

Ehem...sangat soft kan kak..

rahel berkata...

sama2 Zalin,tengah on diet k?

rahel berkata...

Hmm selongkar jgn tak selongkar..banyak makanan ni..pilih je yg mana berkenan..

rahel berkata...

Kegemaran ramai...

rahel berkata...

Wsalam Kak Ct,Rahel faham bab Rahel pun kadang mcm tu gak,tak menang tangan.

Hehehe...memang ramai yang gemar mkn taufu ni kan kak.

rahel berkata...

Mala,kita punya selera dg anak2 memang tak sama..anak2 lebih suka ayam..

rahel berkata...

Pagi Kak Azlita,Rahel suka rata je mcm tu..sedap kan kak.

rahel berkata...

Pagi juga Melly,bisa aja..hehe..

rahel berkata...

Mat pagi Wani,kalau letak sayur n sedikit potongan udang/ayam memang best sangat..

rahel berkata...

Kak Cek,harus mengamalkan pemakan yang sihat..cerrr..cuba la kak..sedap tau..