Khamis, 16 Februari 2012

Sotong Black Pepper

Selamat malam semua..dah malam kan? hehehe...apa pulak yang korang buat skarang ni? tengah on line k? Rahel sebenarnya tengah fikir-fikir lagi nak buat ape,tolong bagi idea..ada orang kat sini k? tolong la.Baeklah,korang fikir2lah dulu ek,skarang gue mau tayang Sotong Black Pepper je,ni pun gue makan untuk lunch tadi,jadinya skarang gue tayang pic je..pastu gue mau keluar kejap makan angin..nak tengok-tengok keadaan kat luar..jom jalan-jalan...nanti balek baru gue kasi itu resepi,mana tau ada yang nakkan resepi sotong berlada hitam...



Gue udah balek dari jalan-jalan,skarang mau letak itu resepi Sotong Black Pepper...

Sotong Black Pepper
Sumber:Rahel

Bahan:
400g sotong-dibersihkan & potong ikut suka
1 buah capsicum merah,dipotong dadu
7 tangkai cili padi,potong kecil
3 ulas bawang putih,dicincang
1 inci halia,dicincang
1 pokok daun bawang,potong kecil

minyak untuk menumis

Bahan Perasa:
1/2 sudu kecil sos lada hitam
1/2 sudu kecil lada hitam biji,ditumbuk
1 sudu kecil sos tiram
garam dan gula secukup rasa

Cara:
1.Panaskan sedikit minyak,tumis bawang putih dan halia hingga terbit bau.
2.Tambahkan pula cili padi,dan sotong,biar masak sekejap.
3.Masukkan capsicum,daun bawang dan bahan perasa,kacau sebentar.Angkat
   & sajikan.



Selamat menjamu selera..

18 ulasan:

Qasey Honey berkata...

hmmm...mmg nmpk sedap sgt la...
sotong pon mcm malu2 aje yekk...hehehe

Mas berkata...

dpt dibayangkan akan kesedapan sotong blackpaper tu :)

nuwairani ismail berkata...

black pepper, dengan cili padi! memang malatop!

Melly Octaviana berkata...

Malam Rahel.. sedap nya sotong nya.. jangan lama lama yah makan angin nya nanti masuk angin.. hehe
di tunggu recipe nya. ;)

cik cek berkata...

Wah! sib baik perut dah penuh...kalau tak akak serbu rumah Rahel...nak makan sotong black pepper...emmmm...sedapnya...:)

Amie berkata...

Waduh Rahel! Cantik sotong black pepper dia! Nak ratah-ratah saja bolehkan... ada lagikah buat gue?

rahel berkata...

hehe..takde la malu2..

rahel berkata...

yes Mas...bayangkanlah..

rahel berkata...

Akak tau Nani suka yg meletop..tu la akak masa yg mcm ni..

rahel berkata...

dah pagi Melly..hihi..gue uda kasi resepinya.

rahel berkata...

Hehehe..Kak Cek,boleh je singgah,kita minum teh panas je..

rahel berkata...

terima kasih Kak Amie,pedas2 mcm ni pun sedap dirata je.

mysweeticing berkata...

Dear Rahel.... Salam kenal.... ermmmm sedapnye la sotong tu...suka sangat makan sotong... weekend ni Sha nak try la... ;-)

Shiela berkata...

Assalam Rahel.. sedapnyerr nampak sotong tu.. duhh.. ngeces gue.. ;P

dZana berkata...

dtg sebab terdengar meletop2 dlm mulut tu.. akk tgok pun rasa nk meletop gak ni.. hihihi

rahel berkata...

Salam kenal Sha,thanks sudi singgah jengah dapur Rahel,cuba la mana yg berkenan...

rahel berkata...

Wsalam Shiela,mcm biasa..lap dg tisu klu ngeces..

rahel berkata...

Cerrrr...meletop time goreng hehehe...