Isnin, 27 Februari 2012

Sambal Belacan

Selamat malam semua..korang mesti tengah hanyut dalam mimpi...hehehe..kalau ada yang belum tidor..singgah skejap kat sini,lepak sambil cerita bab sambal belacan yang semestinya disukai ramai..tapi lain orang lain cara dan bahan-bahan yang diguna dalam sambal belacan,jadi mari kita semak pulak bahan-bahan yang Rahel guna untuk menyiapkan sambal belacan...hmm tengok gambar dulu...



Ok la,ni aje bahan-bahan yang Rahel guna tuk buat sambal belacan,harap korang suka,sebab sambal belacan ni sesuai dihidang bila-bila masa..kalau malas masak lauk pun boleh hidangan sambal ni je dengan nasi puteh..konpem berselera punya...


Sambal Belacan
Sumber:Rahel

Bahan:
60g cili padi
40g belacan
3 tangkai cili merah,buang biji
1 biji bawang besar
9 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 sudu makan gula pasir
garam secukup rasa
1 biji limau kasturi,ambil jusnya
1/2 sudu makan asam jawa,bancuh dengan sedikit air
1/4 cawan minyak masak
1 cawan air

Cara:
1.Masukkan semua bahan ke dalam mesin pengisar,termasuk 1/4 cawan minyak masak.
   Kisar bahan hingga hancur.
2.Panaskan sedikit minyak,tumis bahan kisar hingga pecah minyak.Siap.

*Rasa garam dan gulanya sebelum tutup api.



Selamat mencuba...

12 ulasan:

Melly Octaviana berkata...

Pagi Rahel.. tadi malam termimpi lah makan sambal belacan nya Rahel.. sedap nya.. ;)

mala berkata...

rahel! tak tahannya tengok sambal belacan! I miss belacan from Brunei and Bintulu ... :-)

♥MAMASYAZA♥ berkata...

nampak sedap sangattt

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Rahel..Sambal Belacan kalau makan ngan nasi putih bertamabah selera...

Chik Mimi berkata...

Owh sambal belacan rahel ada letak bawang ye ,satu kelainan

Ummi berkata...

Assalam Rahel, aduuuuhhh susahnya akak nak "tangkap" box Add Comment Rahel ni...cursor jadi begitu liar sekali...hampir 6 kali akak mundar mandir click kotak ni...kena cepat2 tangkap Add Comment tu dan click..cursornya asyik turun ke bawah ajee... Demi sambal belacan mu yg meruntun jiwa tu...akak tetap jgk nak tinggal komen...hampir2 putus asa td... :))

rahel berkata...

Melly,uda malam ni..hehe...kok bisa mimpi mkn belacan yah?..

rahel berkata...

Mala,dah ada resepi ni..buatlah yer..

rahel berkata...

Mamasyaza...memang sodap punya..

rahel berkata...

Sue @ nenie..
betul tu..klu ada lada belacan bole betambah nasi kat pinggan..

rahel berkata...

Chik Mimi,
yes,slalu letak bawang dalam sambal belacan utk menambah rasa sedap..

rahel berkata...

Kak Ummi...
walllaaaa..sabar2..hehe..