Khamis, 9 Februari 2012

Kacang Botol Balado


Selamat malam semua..tengah buat ape? semua dah tido k? Rahel masih lagi kat sini..lepak skejap sambil letak entry yang tertangguh..kali ni masak sayur yang simple-simple aje..tapi suka yang pedas gitu,sebab berapa hari dah melantak lauk yang berlemak-lemak je..kadang tu rasa semacam je..tak tahan..



Ok la,Rahel share resepi kacang botol balado buat kawan-kawan yang gemar makan sayur yang pedas2,memang enak kalau dimasak macam ni,berselera gue makan,pastu ada pulak letak tempe goreng & ikan bilis goreng..perghh..memang menggamit selera..ok kita tengok dulu resepinya...

Kacang Botol Balado
Sumber:Rahel

Bahan:
140g kacang botol,cuci bersih,hiris nipis
100g tempe,potong dadu-goreng
segenggam ikan bilis kering,cuci bersih-goreng
21 tangkai cili kampung*
1 tangkai cili merah,dihiris nipis
3 ulas bawang putih*
1/2 ulas bawang besar (onion)*
1/2 ulas bawang besar (onion),dihiris nipis
5 ulas bawang merah*
1 lembar daun salam
1/2 sudu makan serbuk cili
1 sudu kecil pati ayam tumix
garam secukup rasa
1 sudu kecil gula pasir

Cara:
1.Kisar bahan bertanda* dengan sedikit air sehingga hancur.

2.Panaskan sedikit minyak,masukkan bahan kisar,daun salam & serbuk cili,kacau
   sehingga pecah minyak.

3.Masukkan kacang botol,cili merah,bwg hiris,kacau sebentar,perasakan dengan
   garam,gula dan pati ayam.

4.Masukkan tempe goreng,kacau rata.Angkat dan taburkan ikan bilis goreng.




Hemm..yang kat bawah ni ''Nasi Beriani'' ..gue makan dengan kacang botol balado..memang serasi bersama dikunyah-kunyah..tapi gue tak letak resepinya bab gue masak guna rempah segera yang dalam paket tu..pastu kat paket tu ada resepi skali..so itu yang gue guna..memang sedap punya nasi beriani dan gue pilih untuk letak mix vege kat nasi beriani..emm mantap banget..



Selamat menikmati hidangan yang lazat..

14 ulasan:

Wani berkata...

selamat malam rahel ... wah mantap gabungan menu .. dah lama betol x makan kacang botol .. bila nengok ni terliur la lebih2 lagi ada tempe .. sedap tu .. eh selamat pagi dah

Melly Octaviana berkata...

Pagi Rahel... kesukaan aku nih ada tempe dan pedas juga.. tapi melly ngga tau kacang botol apa yah..

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

sedapnya lauk Rahel ni, walaupun simple kalau sekali ngadap mahu licin semuanya. K.ct kalau kacang boto ni suka buat ulam sama sambal belacan atau sambal kacang jer Rahel :)

mummyseri berkata...

Rahel..sedapnya mak aiii..ado tempe lagi sedap mkn x toleh belakang dah ni tau..hehe almaklumlah tempe tu peberet, x leh pisahkan..:)

Diana @ Melley Mey berkata...

Rahel.... Nie fav diana nie rahel... Pantang ada kacang botol pasti bertambah nasi d buatnya... Lauk lain mmg dah x tgk dah kalau ada kacang botol nie.. Mmg sedap

rahel berkata...

Memang sedap kan...sama la kita klu mcm tu Diana..

rahel berkata...

Mummyseri,Rahel pun peminat sayur tempe..lagi2 klu berlada..emm sedap banget.

rahel berkata...

Wsalam Kak Ct..

betullah..sedap dibuat ulam gak,tapi Rahel slalu tumis je mcm ni..hehe...

rahel berkata...

Pagi juga Melly,
pedas2 memang enak kan?
Melly kacang botol ialah Kecipir...hihi..

rahel berkata...

Selamat pagi Wani..
awalnya sampai..hehe..kena masak tempe la agaknya tu..

cik cek berkata...

Sedapnya...kacang botol tu memang fav akak...selalu mkn mentah buat ulam je...ni menu baru ni...mkn ngan nasi beryani..wah! bestnya...:)

nOOrsha berkata...

nyumnyumnyum..tgk pun tau sedap... :) pedas2 gini mmg la peberet :)

rahel berkata...

Kak Cek,Rahel lum pernah buat ulam lagi,slalu tumis je..len kali nak try gak buat ulam..mesti sedap kan?

rahel berkata...

Noorsha...pedas2 memang enak kan..