Khamis, 16 Februari 2012

Dorayaki Black Forest

Selamat bersiaran menjelang tengah hari..apa khabar korang semua? apa pulak hidangan sarapan kali ni? Pepagi lagi dah belek-belek majalah Sedap,cari resepi yang senang-senang saja..dan kali ni daku terjumpa pulak Dorayaki yang dimodernkan ke versi black forest,tapi sure..Rahel memang tak berapa tau benda ni,pernah nampak Dorayaki tapi belum pernah rasa.Time tengok gambarnya yang cantek terus tertarik lagi nak mencuba,bahan2nya pun memang simple-simple aje dan kebetulan semua bahan yang diperlukan dalam resepi tu memang ready kat dapur,jadinya Rahel cuba-cuba nasib la..


Nah..untuk yang ingin tahu macam mana rasa Dorayaki ni,memang sedap,tambahan pulak dengan adanya krim pekat manis dan parutan coklat.Time Rahel makan dorayaki ni memang dapat rasa yang dorayaki ni adalah lempeng/pancake bagi orang Melayu,so terpulanglah pada korang jika nak bagi inti atau pun makan begitu saja..tapi rasa-rasanya lebih sesuai digandingkan dengan sos coklat atau madu. 





Ok lah tu,gue kasi itu resepi Dorayaki skarang ek..boleh la korang try nanti...

Dorayaki Black Forest
Sumber:Majalah Sedap

Bahan:
2 biji telur
1 sudu makan madu
20g gula aising
1/4 sudu teh garam
100ml susu cair
135g tepung gandum
10g serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik

Bahan Inti:
100g krim pekat manis,pukul sehingga kembang
100g coklat masak hitam,kikis kasar

Cara:
1.Pukul ringan telur,madu.gula aising dan garam sehingga rata.Tuangkan susu cair
   sedikit demi sedikit sambil dipukul rata.

2.Tuang ke dalam tepung gandum,serbuk koko dan serbuk penaik yg telah diayak
   dan dikacau rata.

3.Sudukan di kuali anti lekat.Biarkan sehingga kembang.Balikkan & biarkan masak.

4.Tekankan dengan krim pukul.Taburkan kikisan coklat masak hitam.Tutup dengan
   dorayaki yang lain.


Selamat menikmati Dorayaki Black Forest

28 ulasan:

Qasey Honey berkata...

wow...mengancam btul dorayaki ni...
mesti sedapkan...teringin pula nak merasa...
QH pon xpenah lagi makan dorayaki ni...
nmpknye kena cuba ni...

nk tnye la...krim pekat manis tu mcm mne...
tq yea resepi

rahel berkata...

QH,krim pekat manis ialah Non-dairy Whipped Cream

Rohah berkata...

Comellah Rahel..Adik sy pernah kata, trylah buat Dorayaki,dia kata sedap..tp saya tak pernah mencuba lagi.Bestnya..

Melly Octaviana berkata...

Siang Rahel.. mantap nih buat cemilan hari ini.. pesen 10 boleh... kapan kapan mau buat juga.. ;)

Nuri berkata...

Assalamualaikum Rahel...

Cantiknye model.. hehehe... tp yg pastinya sedap..

Gee® berkata...

Waaaaa...mengancamnyaa.. k.gee nk try buat laa...

Tina Othman berkata...

menarik betul, naknya ada coklat tu kan, minta izin copy resepi ye, tima kasih

Amie berkata...

Rahel,
kenyang tak makan satu set dorayaki tu..ada lempeng atas bawahnya tu, nampak macam sedap sangat... nak ambil lebih bawa balik ye...

mala berkata...

selalu beli dorayaki ni bakeri di tesco ampang

cik cek berkata...

WoW!...ni kalau Doremon ngan Nabita nampak ni confirm sapu bersih nya...he he....tak nak bagi akak rasa ke...:)

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

k.ct dah makan dah tapi makan roti jer lunch tadi. Nasib baik terhidang dorayaki ni boleh menjamu mata..hehehe. selalu beli jer, buat tak pernah lagi. kalau beli pun 2 keping dah RM2.50 mahalkan, buat sendiri puas sikit makan :)

nurul huda berkata...

huda pun teringin nak buat dorayaki nie.. kalau makan mcm tu je pun dah sedap kan kak sebab ada rasa coklat.. hehe

Totie@Tomy berkata...

sedapnya rahel..biasa saya beli dorayaki kat jusco..tp dorayaki rahel ni nampak lagi sedap..

Mas berkata...

tergoda sudah dgn dorayaki rahel ni, terliur hah :)

rahel berkata...

Nah,pasni bole la akak try pulak buat dorayaki.

rahel berkata...

ya mantap dong..hehehe...klu 10 mana cukup..

rahel berkata...

thanks boss Nuri,ni lagi praktis2 aje..

rahel berkata...

Kak Gee,try la ek..tp jgn lupa buat byk2,bab kita org nak singgah makan gak.

rahel berkata...

Silahkan Tina,klu buat sendiri..lagi puas hati makan.

rahel berkata...

Kenyang gak Kak Amie,tapi lepas 20 minit sambung makan lagi..hehehe.

rahel berkata...

Mala,Rahel memang tak pernah beli dorayaki kat mana2.Ni yang pertama kali buat dan pertama kali rasa dorayaki.

rahel berkata...

Kak Cek,dekat2 sini la..nanti Rahel tolong suapkan...manja2 gitu..

rahel berkata...

Wsalam Kak Ct,

Amboi,diet sangat la tu...mana kenyang klu mkn roti jer..hehe..
Rahel memang ketinggalan klu yg namanya dorayaki ni kak.

rahel berkata...

Huda,klu tak nak letak whip cream,buat mcm biasa jer...mcm pancake..pastu sapu ngan butter atau madu atau sos coklat.sedap tau.

rahel berkata...

Totie,Rahel ta pernah beli dorayaki,ni pertama kali rasa dorayaki ni.

rahel berkata...

Mas,jemput singgah makan dorayaki..hehe.

Wani berkata...

rahel tadi masa dok tengok2 blog sendiri ternampak dorayaki ni kat i love cake terus datang sini..... wahhh suka sangat tengok kejadian dorayaki ni ... hihi .. ingat kek black forest tadi

Rahel berkata...

hehehe..yang ni memang dorayaki,tapi yang kat blog sebelah tu black forest cake..