Jumaat, 13 Januari 2012

Sesame Donut

Selamat bersiaran  di tengah hari..apa  khabar semuanya?  harap semuanya sihat.Nape donut lagi? hehe..semalam dah plan  nak buat tapi macam yang dicakap tu stok minyak  masak takde,so  selepas  menikmati  donat  kek coklat semalam,gue pun terus pecut laju ke kedai beli sebotol minyak masak,senang nak goreng donut
nanti..


Haa untk pengetahuan korang semua,donut bijan ni sangat sedap tau,klu tak suka dengan bijan tu...boleh abaikan je...pastu korang letaklah apa2 topping kegemaran korang ek..& rasailah kelembutannya bak sutera...ececece..tapi memang betul tau,ikhlas dari hati cakap ni...teksture donut macam kat Big Apple & Dunkin Donut,tak caye? silahkan buat sendiri baru tau..time tu mesti korang akan ingat apa yg Rahel cakap ni..yang ni bukan promosi tau tapi nak berkongsi resepi yang terbaek je..



Tapi kan,,,Rahel nak cakap sikit bab menguli doh donut ni,klu guna tangan & guna mesin pengadun memang tak sama kjadiannya,sebabnya Rahel pun dah cuba kedua2  cara tersebut & buat perbandingan,klu uli doh  guna tangan memang gebu juga & tetap lembut donut tu,tp klu uli doh guna mesin pengadun lagilah cantek kejadiannya..doh sangat kalis elastick...bahan-bahan dalam adunan tu betul2 sebati/bersatu hinggakan time kita makan pun tak nampak ketulan2 dalam donut tu.

Untuk Kali ni  saja Rahel share resepi donut yg lembut & gebu ni sebab ramai yang tercari-cari  resepi  donut yg lembut  macam kat Big Apple & Dunkin Donut & rasanya resepi ni dah dekat2 dengannya..hanya topping je yang kena dipelbagaikan & Rahel pun tak guna mesin  pengadun yg mahal utk adun doh,tp guna pengadun yang ada pada mixer biasa je..ingat tak? klu kita beli mixer mesti ada 2 besi utk menguli kan,so itulah yg Rahel guna,memang berbaloi hasilnya tau.Oklah,kita teruskan pulak letak resepinya...

Sesame Donut
Resepi by:Wendy Kor & Clement Lim
Sumber:Buku Resepi ''DONUT''

Bahan A:
tepung roti...................................300g
tepung kek...................................200g---> (Rahel guna tepung gandum,ayak)
serbuk penaik................................10g
yis segera.......................................10g
gula kastor.....................................90g
garam..............................................7g
tepung susu...................................25g
bijan putih.....................................30g

Bahan B:
telur..............................................60g
air dingin.....................................250g

Bahan C:
lemak sayuran...............................50g

HIASAN
bijan putih...................................200g

Cara:
1.Pukul bahan (A) pada kelajuan perlahan selama 1 minit,tambahkan bahan (B)
   dan pukul pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga doh kasar terben-
   tuk.Masukkan (C) dan teruskan memutar selama 10-15 minit hingga licin dan
   anjal.(Rahel putar selama 10 minit je)

2.Rehatkan selama 5-10 minit,taburkan tepung dan canaikan doh setebal 1 cm.
   Terapkan doh dengan menggunakan penerap donat.Sapukan donat dengan air
   dan salutkan bijan keseluruhan bahagian.Susun di atas dulang yg telah ditabur
   tepung.Rehatkan selama 60-90 minit (Rahel rehatkan 30 minit je) hingga doh
   menjadi dua kali ganda daripada saiz asal.

3.Panaskan kuali bersama minyak secukupnya dalam pada suhu 180'C.Goreng
   donat hingga keperangan di kedua-dua bahagian.
   (Rahel goreng donat dengan api perlahan).



Selamat menikmati hidangan donat bijan...

35 ulasan:

Kak Sam berkata...

cam best je. air dingin tu = air dari peti ais ke?

Sally Rashid berkata...

rahel...i pun ada besi pengadun tu, tapi tak pernah guna. Bila buat roti atau donut, adun dgn tangan jer. tak terpikir pun nak guna yg tu. Terima kasih banyak2 yer Rahel...lepas ni i guna pengadun tuh...

CT Delima berkata...

As'alam Rahel

Selamat petang...macam tahu2 aje k.ct tengah lapar eh. terus masuk blog Rahel ada donattttttt! suka2 rajinnya adik k.ct sorang ni mendonat. Wahh..resipi baru lagi ya, bagus Rahel..tq dear..muahh! hihi

Amie berkata...

cantiknya idea kreatif dia, bubuh bijanlah pulak dah.... nakciplak resepi ini ye rahel... he he hehhh

Chah berkata...

ermmmm saya tak percayalah gebu gebanass itu donut..nak bagi percaya, bak 3 ketul...baru percaya...kekeke...* 3 ketul singgit ye..jgn cm Izah tu, kemain lagi mahalnya donut dia..huhuhu....

Ucu Faridah berkata...

bila lah agaknya ucu dapat merasa bm....yg 2nd hand ada jual tak..?hehehe..
nak jugak macam rahel punya...

nOOrsha berkata...

nampak menarik sangat donut ni rahel..ade kelainan sebab bubuh sesame.. :) masuk sini teruja je nak rasa semua benda.. hehe

Engineers Love Cooking berkata...

salam, visit u back..bole lah kita share2 recipes :)(engineer's wife)

Wani berkata...

WAh.. jap jap.. masuk dapur ni macam dah musim donut lak hihi... sedap2 semua donut neh .. macam2 style ada .. ni nak suruh orang jealous la ni... ;p... blh bagi seketul 2 ni buat minum petang ...

Mas berkata...

wahhhhh...cantikk donut bijan rahel tu..
tukar ngan mas nakkkkkk.........

Nieza berkata...

menarik donut rahel ni...good idea yer ada bjan tu. sana sini tayang donut.terliur lak nengoknya:)

rahel berkata...

Kak Sam,air dingin/air dari peti ais..

rahel berkata...

sama2 Sally,jangan sia2kan besi pengadun tu...kena guna jugak buat doh roti,donut,pau..akan cantek kejadiannya teksture doh tu..

rahel berkata...

Selamat malam Kak Ct,dah malam kan?..hehe..
Rahel dah tau yg akak nak singgah..tu yang letak donut kat sini..hihi..

rahel berkata...

Tima kasih Kak Amie,silahkan...

rahel berkata...

Haaa..ni mesti banyak kali gagal buat donut ni..tu yg tak caya..hohoho..ayat nak mkn donut freee...

rahel berkata...

Kak Ucu,ni guna mixer yang murah je..hehe..

rahel berkata...

Noorsha,memang menarik donut bijan ni..terutamanya teksture dia yg lembut dan gebu..pasni kita tukar donut ngan kek la ek.

rahel berkata...

Boleh aje...tima kasih..

rahel berkata...

Wani,bukan nak suh jeles..tapi nak suh rajin buat donut..huhuhu..ambik jangan tak ambik..

rahel berkata...

tima kasih Mas,bole aje..kat dapur Mas..byk yang sodap..

rahel berkata...

Nieza,tertarik k ngan donut ni? mari gue kasi u 1 ketul..

Liza berkata...

liza dtg lambat ni gerenti donut udah abis kan....ye la kan ramai yg mintak....hihiihhi
pssssst...sebenarnya Liza pun xpernah guna besi mixer yg satu lg tu...jgn bagitau org yer.....ekekeekekeke

nuwairani ismail berkata...

kak rahel dtg dengan donut lagiiiii! bestnya!

Rohah berkata...

nak juge...semalam berangan nak buat donut,cancel..jadi apam lobak pulak..

izahdaut berkata...

wahh.. comelnyaaaa... donut bijan.. meronta2 hati nak cube. tapi terkenangkan anak2 tak berapa gemar ada bijan. huhuhu. rahel nak rasa sekttttttt

Melly Octaviana berkata...

cantik nya donut nya,bulat bulat, Orel suka sekali makan donut tapi biasanya aq buat yg biasa aja pake gula donut..hehe
kapan kapan mau initp resep donut nya Rahel.. btw..masih ada kah buat sarapan pagi ini.. haha

EmbunRosaliza berkata...

rahel sedapnya donut bijan tu, ada kelainannya

rahel berkata...

yelah...donut dah abiss..nape cakap kat sini yg awak tak pernah guna besi mixer tu..hihi..apa macam ni? ckp tak nak org tau..huhuhu..

rahel berkata...

tentu Nani...donut memang kegemaran kita jugak..

rahel berkata...

wah.best tu apam lobak..nanti Rahel tinjau2 resepinya ye kak..

rahel berkata...

hehehe..Kak Izah,klu tak minat ngan bijan,bole je diabaikan bijan tu..tetap sedap punya..

rahel berkata...

ow..maaf skali yah Melly,donatnya uda abiss..
iya..bisa aja..

rahel berkata...

betul tu Rosaliza,kreatif pemilik resepi ni..

Tanpa Nama berkata...

lemak sayuran perlu letak jugak ke?
kalau tak letak. tak pe??