Isnin, 30 Januari 2012

Petite Torte

Selamat petang semua..dan apa khabar? dah siap minum petang k? singgah skejap kat dapur Rahel..bole tengok-tengok ''petite torte"..hehehe..ni saja Rahel tayang petang-petang,biar korang ngeces...tengoklah bentuk dia yg seakan-akan menyerupai macaron..




Ha,kalau korang nak tau..petite torte ni memang sangat sedap dan soft sangat2,yang ni pun baru pertama kali buat & hasilnya tersangatlah memuaskan,sesuai dihidang time dating sama laling atau time menyambut harijadi.Bayangkanlah kalau petite torte ni ada kat depan korang skarang...apa korang nak buat?...



Oh ya,sebenarnya dalam resepi hanya guna satu kaler je..tapi yang ni Rahel ada kasi itu pewarna merah sikit..so  nampak lebih menarik  gitu..dan kalau korang nak buat berapa kaler pun terserahlah..terpulang pada selera masing-masing..tiada paksaan..& intinya pun Rahel ganti dengan cream cheese+blueberry filling+gula kastor.



Ok la..banyak cakap sudah ni..tapi sebelum tu..korang kena tau dulu siapa yang reka resepi kek yang menggiurkan ni,memang tak asing lagi bagi yg gemar membeli atau membelek-belek buku resepi  kek..korang boleh agak k  siapa orangnya?...hmm...


Petite Torte
Sumber:Alex Goh Baking Class (Fruity Cakes)

Bahan-bahan (A):
3 biji kuning telur
20g gula

Bahan (B):
10g jus lemon
1/2 biji parutan kulit lemon
20g minyak sayuran

Bahan (C):
3 biji putih telur
70g gula

Bahan (D):
100g tepung biasa

INTI
150g krim putar berhias atas,diputarkan
150g inti pai beri biru

Cara:
1.Pukul (A) hingga ringan dan gebu.Tambah (B) ke dalam adunan dan pukul lagi
   hingga sebati.

2.Putarkan putih telur di (C) hingga kembang.Kemudian masukkan gula dan putar
   lagi hingga kental.

3.Gaulkan meringue dengan adunan dari langkah (1) hingga sebati.Sekarang masuk-
   kan (D) dan gaul hingga sempurna.

4.Masukkan adunan ke dalam beg paiping yang dipasang dengan muncung biasa dan
   paipkan sebesar 5 sm diameter ke atas kertas minyak.Bakar pada suhu 190'C
   selama 12minit atau menjadi kuning keemasan.

5.Sebatikan semua bahan ramuan untuk inti dengan rata.

6.Setelah kek telah disejukkan,potongkan kek dengan pisau bulat berukuran 5 cm &
   tangkupkan inti di antara 2 keping kek.Paipkan sedikit coklat cair secara selang-
   seli di permukaan atas.




Resepi disediakan dalam dua bahasa.Resepi dalam bahasa orang puteh menyusul kemudian di Blog I Love Cake.

Selamat menikmati Petite Torte

28 ulasan:

nuwairani ismail berkata...

cutenya!!!

Shiela berkata...

chomelnyerrrr... mmg ngences dah ni.. huhuu...

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

selamat malam dear..wahhh sangat2 suka. mahu cuba yang ini, semuanya nak cuba tapi tak cuba2 lagi kan..hehehe. tunggu jerlah ya :)

CT Delima berkata...

alahhh..lupa nak tanya telur tu guna gred apa Rahel..A,B atau C..hihi

cik cek berkata...

WoW! ...cantik...tergoda akak dibuatnya....guna kuning telur ek...waaa...memang selalu ada kuning telur lebih buat macaron...masuk list dulu...jom mkn macaron lagiii..he he..:)

Rohah berkata...

Geram juga nengok nie..dah ketip2 bibir ni..tak samapai nak ambik laa..

Kak Sam berkata...

Alamak cam mana nak sebut tu. Tergeliat lidah dibuatnya

Wani berkata...

rahel nak tapau 10 biji ada lagi tak hihi ..mcm macaaroon pon ada .. aih x blh betul tengok benda2 cantik macam ni ;p

Mas berkata...

cantikknya.....
geram mas tengok...

Sally Rashid berkata...

wahhhh..cantiknya..!!!!!
akan ku cuba..tapi tak tau bila..hehehe

Melly Octaviana berkata...

cute nya, ngeces nih pagi2 dah liat yang enak2 dan cantik.. minta 5 dong. :D

ady berkata...

as-salam Rahel
npk cantiklah Petite Torte tu..menarik dan menggoda tgk....

Ucu Faridah berkata...

kecewa..kecewa....
rahel ni suka sangat buat org ngences siap umpan lagi kalau ada kt depan kitaorang ye...

ucu baru berangan nk kopipes dah terbantut....hahaha..

rahel berkata...

Kak Ct,yang ni Rahel guna telur gred B sebab kebetulan yang tu je ada kat dapur.

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Rahel...Wahhhhh betul betul buat orang ngencesss ni....Macam teringinnn gak nak mencubanya...simpan resipi dulu tunggu serunya datang...

rahel berkata...

wsalam Sue,hehe..cuba jangan tak cuba...

rahel berkata...

Kak Ucu,apa pasal awak dah kecewa awal2 ni? alah itu kan iklan..hehe...

rahel berkata...

wsalam Ady,tima kasih..ni utk kasi terang mata..

rahel berkata...

mekasih Melly,bole aja..kapan datang ambil?

rahel berkata...

Sally...harus cuba..senang jer..

rahel berkata...

Mas,tak nak try k? hehe.

rahel berkata...

Wani,ada lagi ni..tapi dah tak cukup 10 biji la..

rahel berkata...

hehe..Kak Sam..Rahel pun baru pertama kali buat benda ni..tapi memang sedap la.

rahel berkata...

hehehe..Kak Rohah..klu geram maknanya kena buat la tu.

rahel berkata...

thanks Kak Cek..nanti try ek..
nak mintak macaron..bole k?

rahel berkata...

Wsalam Kak Ct...suka ek...cuba jangan tak buat.

rahel berkata...

thanks Shiela..lap dengan tisu klu ngeces..

rahel berkata...

thanks Nuwairani...cute n sedap..