Sabtu, 28 Januari 2012

Mini Chocolate Eclair

Salam petang semua &  selamat berhujung  minggu..apa khabar  tuan-tuan & puan2? Sudah  menjadi rutin  harian..mesti  mau hidangkan  kudapan yang enak  buat minum petang..so kali  ni Rahel try  pulak resepi Kak Fida yang  banyak  menggiurkan iteww.Kalau  korang nak tau..ni  pertama kali  Rahel buat kudapan  yang satu ni...hehe skali lagi gue ketinggalan kereta.Sebelum kita lanjut ke perkenalan resepi,nak komen sikit tentangcoklat eclair ni..memang sedap..lembut..gebu..dan tak muak kita makan...

Oklah,jom tinjau-tinjau resepinya kat bawah tu...pasni korang pulak yang kena buat...

Mini Chocolate Eclair
Sumber:Kak Fida

Bahan:
1/4 cawan susu segar
1/4 cawan air
1/4 cawan mentega (1/4 buku)
1 sudu kecil gula halus
1/2 cawan tepung gandum-diayak
2 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila

Inti Custard:
550ml susu segar
90g gula pasir
60g tepung custard
1 sudu besar marjerin

Chocolate Glazed:
100g dark chocolate
30g mentega

Cara:
1.Masak susu,air,mentega dan gula hingga mendidih.

2.Kecilkan api dapur dan masukkan tepung gandum dan kacau hingga adunan sebati.
   Matikan api dan terus kacau adunan lagi hingga 1-2 minit.Biarkan adunan suam.

3.Masukkan esen vanila dan telur satu persatu sambil dikacau adunan hingga lembut.

4.Masukkan adunan ke dalam piping bag dan gunting hujungnya selebar 1/2 inci''.
   Picit keluar adunan memanjang 1 1/4 inci'' dan berjarak di atas dulang pembakar.

5.Bakar pada suhu 170'C selama 25 minit atau hingga keemasan mengikut kepanasan
   oven masing-masing.Angkat puff dan sejukkan di atas redai.
6.Isi puff dengan inti custard dan hias dengan coklat cair.Tabur kekacang atau manik2
   berwarna untuk mencantikkan lagi chocolate eclair jika suka.

7.Untuk Inti Custard:masak 3 bahan pertama hingga pekat dan masukkan mentega &
   kacau hingga sebati.Sejukkan custard dan isikan ke dalam piping bag dan picitkan
   secukup inti ke dalam puff.

8.Untuk Chocolate Glazed:Campurkan kedua  bahan dan masak cara double-boil
   hingga cair.Ambil sekeping-sekeping puff berinti dan celupkan permukaannya dg
   coklat cair atau boleh disiramkan saja coklat cair ke atas puff dan hias ikut krea-
   tiviti masing2.
 
9.Simpan mini chocolate eclair di dalam peti sejuk untuk didinginkan.


Selamat menikmati Mini Chocolate Eclair..


26 ulasan:

JUICY CAFE berkata...

as-salam sis..wahhh u dh buat dh..i x pernah buat lg nih..

Qasey Honey berkata...

aduhhh mmg dh meleleh pon air liur ni...sib baik ade tisu kt sebelah...hehehe...sedapnye...kecik2 comel

Acik Erna berkata...

Rahel..nampak gambar pun dah sedap..tapi belum buat ye rahel tak tau bila sempatnya.

Shiela berkata...

waduhh.. simpankan gue 2 ketul yer.. ;)

AZLITA AZIZ berkata...

waaaa.... sedapnya Rahl..
resepi kak fida selalul mmg sedap! akak tak cuba lagi yg kak fida punya resepi ni nanti nak cuba jugak lah.. adoiii.. bila lah tu..

Suhaidasy Muhamad berkata...

sedaaaaapnye....nak 8-9 ketul boleh x...ekekek...
nak try jugaklah..xleh tahan dah tengok rahel dok tayang kt sini...wooooooo.....

Wani berkata...

nak 10 ketul .. berapa ya .. nanti i bayar ya ;p.. sedapnya rahell.. bila gak mau membuatnya

ady berkata...

as-salam Rahel
sedapnye Chocolate Eclair..simpankan 4 ketul..nanti Ady datang..

Melly Octaviana berkata...

Rahel..ngecess nih, tissue pun dah basah.

nOOrsha berkata...

sedap ni rahel ...kite wat gak tp bntuk puff :)

Ummi berkata...

Rahel, lama x menjengok dapur, tengok caramel cheesecake sedap, tengok eclairs pun sedap....alahaaaii, mood masak2 merudum jek cuti2 nih...hehe

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Rahel..wahhh menariknya dan nampak sedap pula...Selalu saya beli brand gardenia jeeeee...lepas ni bolehlah buat sendiri dan makan sepuasnya....Thanks share dan panjangkan resipinya kat sini....

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

Mana sunyi jer, tengah masak kat dapur ya. Aduhh..runtuh jap iman tengok eclairs ni. k.ct suka makan, nanti nak buat sebab suka sangat2 :)

rahel berkata...

Wsalam Kak Ct..

Sunyi kejap je..hehe..ada la jugak masak2..tapi buat yg simple2 je..
Memang sedap eclairs ni kak..harus cuba tau..

rahel berkata...

wsalam Sue..memang menarik..dan lagi menarik klu buat sendiri..bole mkn byk2..tima kaseh.

rahel berkata...

Kak Ummi...memang sedap2 je semua ni..hem..tapi harus jaga sikit..nanti naik lemak..

rahel berkata...

betul tu Noorsha..memang sedap..next time Rahel nak buat jugak yg bentuk puff..cantik kan?

rahel berkata...

Melly...klu tisu udah basah..harus diganti g baru dong..hihi.

rahel berkata...

wsalam Ady..emm..pukul berapa nak sampai?

rahel berkata...

Wani..murah je klu awak yg nak beli..1 pcs 5 ringgit je..

rahel berkata...

Suhaidasy...banyak tu...ehehe..try la..memang berbaloi-baloi..

rahel berkata...

Betul tu Kak Ita...Kak Fida punya resepi memang sedap2 semuanya..silahkan dicuba ye kak..

rahel berkata...

Shiela...2 ketul cukup k?

rahel berkata...

Alahhh..kena cuba jugak..baru bole tau apa rasa dia..

rahel berkata...

Qaseh...bagus jugak siap2 tisu klu nak singgah tengok eclairs..hehe..

rahel berkata...

wsalam sis...em yang ni pun pertama kali buat..naseb baek menjadik..kena try jugak tau..