Khamis, 5 Januari 2012

Ice Cream Cake

Selamat bersiaran di tengah hari..apa khabar semua? Cuaca kat sini memang panas terik..tapi agaknya akan datang mendung..sebab dari jauh ada nampak awan hitam  jadi  memang  sesuai la pekena  ice cream cake..boleh bikin gue punya tekak terasa nyaman sepanjang hari...


Biasanya Rahel guna kek sifon sebagai lapisan,sebab rasa dan teksturenya lembut,tapi korang boleh guna kek span jugak & guna je mana2 resepi kek sifon atau kek span coklat yang korang suka,tapi Rahel rasa la kan,klu kek span masih kasar sikit banding dengan kek sifon..memang terserlah kelembutannya..so kali ni Rahel sertakan pulak resepi Kek Sifon by Sifu Alex Goh,tapi Rahel ada tambahkan 1 sudu teh chocolate emulco dalam adunan kek sifon untuk dapatkan rasa coklat.

Kek Sifon
Resepi:Alex Goh

Bahan A:
4 kuning telur
20g gula kaster
1/4 sudu teh garam
60g minyak
70g susu cair

Bahan B:
100g tepung (Rahel guna tepung superfine)
1/2 sudu teh serbuk penaik

Bahan C:
4 putih telur
100g gula kastor

Cara:
1.Bancuhkan bahan A hingga sebati.Masukkan bahan B dan gaul hingga
   sempurna.
2.Pukul putih telur di C hingga kembang.Kemudian tambahkan gula dan
   krim tartar.Pukul lagi sehingga kental.
3.Ambilkan 1/4  bahagian meringue dan gaulkan dengan adunan kuning
   telur dari langkah 1 dan sebatikan hingga rata.Masukkan semua baki 
   meringue dan gaulkan adunan dengan rata.
4.Tuang adunan ke dalam acuan 8".Bakar pada suhu 170'C selama 40-
   45 minit.
5.Keluarkan kek dari ketuhar setelah masak dan terbalikkannya dan biar
   kan sejuk.
6.Setelah sejuk keluarkan kek dari acuan.

*potong nipis kek sifon dan letakkan dalam acuan spring foam 8"
*tutup seluruh permukaan dalam acuan supaya senang nak letak ice cream.
*sisakan 1 keping kek untuk lapisan penutup ice cream kek.

Ice Cream Cake
Diolah oleh:Rahel

Bahan:
1.5 liter ice cream vanila (perasa pilihan)
potongan kek sifon
acuan spring foam 8"

Chocolate Ganache:
250g coklat masakan,dipotong kecil
100g susu sejat

Cara:
1.Panaskan susu hingga mendidih,dan tuang ke dalam mangkuk berisi
   potongan coklat.Gaulkan hingga cair.Ketepikan.

2.Ambil acuan yang sudah dialas permukaannya dengan kek tadi.Isikan
   dengan ice cream hingga penuh (sisakan 1/2 cm untuk 1 lapis kek).

3.Tutup lagi permukaan dengan selapis kek dan sapukan chocolate ganache.
4.Sejukkan dalam peti sejuk beku selama 6 jam atau 1 malam baru hidang.



Selamat menjamu selera..

28 ulasan:

Sally Rashid berkata...

sedapnya rahel..sesuatu yg mesti dicuba. print resepi masuk fail dulu..tunggu masa yg sesuai untuk dicuba

cik cek berkata...

WoW...resepi yang dicari...belum penah cuba buat kek ice cream..thanks rahel share2 resepi....:)

Lidasarrah berkata...

harus cuba ni....

rahel berkata...

Sally...harus cuba...enak dihidang time dating dengan ncik abang...hemmm...hehe..


sama2 Kak Cik Cek..
senang je nak wat kan...


Lidasarrah...
cuba jangan tak cuba..

Melly Octaviana berkata...

best nya.. kalo di kuching sekarang sedang hujan besar, bahkan hampir banjir.. tapi walo dingin,melly ngga nolak loh di kasih 2 slice.. hehe

rahel berkata...

Melly...di Sabah skarang cuaca tak menentu..skejap panas skejap hujan..tapi memang ok aje bila ada es krim..hihi..

K.Nor berkata...

wahh nak sepotong rahel.. menggoda betul ler :)

ady berkata...

as-salam rahel
nampak exclusive ice cream cake ni rahel...nak sepotong blh...?

Liza berkata...

alahaiii rahel...liza nak buat kek eskrem ni xjd2 lg...emmmmmmm
mintak la dulu sepiring, nk rasa...hihihihi

Amie berkata...

Selamat petang Rahel,
tak mahu sepiring ice cream cake... tak cukup, minta seloyang!

rahel berkata...

hehe..Kak Nor..boleh jee..


wsalam Ady..
sepotong cukup k? hehe..


Amboi Liza..
klu nak sepiring memang tak cukup la utk Rahel gak..


Selamat petang Kak Amie..
wah...boleh abis k klu Rahel buatkan seloyang? hahaha..

izahdaut berkata...

alahai rahel.. tak dapat menahan tekak bila melihat kek ni. dan tak dapat nak bayang cemana nak buat. kena study betul2 dulu. kat sini pun panas. kalau dapa sepotong alangkah nikmatnya

Cheq Sue berkata...

petang rahel...dah lama nak cuba kek ni tapi xde keberanian lagi... mintak yang ni ajelah boleh tak

rahel berkata...

Hahaha Kak Izah...
tahan je la...klu nak buat pun sonang jew...Kak Izah kan pakar masak n baking..


Petang jugak Cheq Sue..
kali ni dah ada resepi sempoi..jadi cuba la..

Nuri berkata...

mmg dh lama tingin nk buat kek aiskrim ni tp rasanya x bleh la coz fridge kecik & bahagian beku sntiasa penuh... huhuhu.... beli je la nampaknya klau tingin...

rahel berkata...

ok juga cadangan tu Nuri...beli je kalau teringin nak makan..tapi mahal jugak kan?..

Kak Sam berkata...

Pergh bestnya. kalau saya buat ni mesti aiskrim tu tak sempat nak keras.

atie @ ejay berkata...

oooh meleleh2 lah air liur nih..
nyum nyum:)

rahel berkata...

Kak Sam...klu tak sempat keras tu memang kes tak sabar punya..hehe..


tak pe Atie @ ejay..
ada tisu kan..lap liur tu..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Kak sini pun sangat la panas rahel ooii..hari ni baru kak Ros dapat jalan kat dapur kengkawan.nampak pulak icecream ni terasa nak order sebiji.Grenti sedap ni.

rahel berkata...

Puan Ros...
jangankan sebiji...lebih dari sebiji pun i sanggup buatkan..kuang kuang kuang...

aien harun berkata...

sgt menarik..saya sgt teruja dgn semua resepi cik rahel..thz berkongso resepi yea..:)

rahel berkata...

thanks Aein..
Rahel share resepi dari buku resepi je...

Tanpa Nama berkata...

Rahel, Coklat emulco tu nk ltk kat bahan mane? A, B atau C? nak try uat utk asben tercinta

rahel berkata...

coklat emulco letak kat bahan A..tq.

a'in fajar berkata...

salam kenalan..mesti cuba resepi nie..mmg cr kek ice cream nei..tq rahel syer resepi

NEKCIK berkata...

salam kenal Rahel..Nekcik tumpang jengok...dan terbekenan kat kek ice cream..nnti nekcik cuba yer..tq for sharing

rahel berkata...

Selamat berkenalan Nekcik...terima kasih sudi jenguk dapur Rahel...silahkan dicuba mana2 resepi yg berkenan...semoga bermamfaat..