Selasa, 24 Januari 2012

Epal Goreng

Selamat petang semua...mesti korang tengah fikir nak buat ape tuk minum ptg kan? Ikut je cara Rahel..buat kudapan yang simple untuk hidangan petang..kali ni Rahel buat epal goreng pulak..memang sedap dan sesuai kepada yang kurang suka manis2.Kalau makan epal macam tu je..akan terasa manis atau pun masam manis kan? tapi kalau digoreng akan kurang la manisnya,tapi korang boleh buatkan jugak sos lemon atau pun coklat cair sebagai bahan untuk cicah epal goreng..so terasa la manisnya.



Epal Goreng
Resepi:Rahel

Bahan:
2 buah epal
2 sudu makan tepung jagung
1 cawan serbuk roti
1 biji telur + secubit garam,pukul ringan macam nak buat dadar

minyak untuk menggoreng

Cara:
1.Cuci bersih epal,buangkan empulur dan biji di tengah-tengah.
   Potong nipis 1/2cm,kemudian gaul dengan tepung jagung.

2.Panaskan minyak untuk menggoreng.Celup epal ke dalam telur,kemudian golekkan
   di dalam serbuk roti.Goreng sehingga keperangan.Angkat dan toskan.

3.SOS LEMON:1 cawan air,1 sudu besar jus lemon,2 sudu besar gula pasir,1 1/2 sudu
   teh tepung jagung,1/2 sudu teh esen vanila.Satukan bahan sos dan panaskan di atas
   api kecil sambil dikacau hingga pekat.Siap untuk dihidang bersama epal goreng.

Pesan:
*Boleh letak 1/4 sudu teh serbuk kayu manis dalam sos lemon,jika suka.



 Selamat menikmati Epal Goreng...

20 ulasan:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Sedap....minta sepotong..

dZana berkata...

menariknya menu rahel ni.. dgn warna keemasan.. terliur sudahhh...

sHa AhM@d berkata...

macam2 idea rahel ni yer..lom penah lagi sha tengok epal goreng...cam nak try je ni..mesti sedap..

rahel berkata...

Puan Ros..mari sini la..nanti gue kasi itu epal goreng..

rahel berkata...

Thanks Dzana...wajip rasa epal goreng ni..

rahel berkata...

Hehe..Sha..ni menu yang simple je..orang kita memang jarang yg buat tapi om puteh banyak yg suka epal goreng...cuma lain je sebutannya dikalangan om puteh..

AZLITA AZIZ berkata...

alahai.. menariknya.. tak pernah terfikir nak goreng epal.. nanti nak cuba lah..
emmm... pokok epal akak belum berbuah lagi.. sebab baru habis snow.. hihi tunggu musim epal baru boleh buat ni..

Ucu Faridah berkata...

rahel..rahel..macam2..hihihi..
epal hijau ke merah yang..ucu nak pi beli seguni epal ni ..nk buat goreng..

Melly Octaviana berkata...

Mantap Rahel.. selalu ada ada ide nya, mau yah cobain apel goreng nya.. ;)

Rohah berkata...

mau epal goreng...

CT Delima berkata...

As'salam Rahel


menu ringkas tapi tetap menarik. sesekali makan macam ni enak juga kan Rahel. Nanti boleh juga dicuba jika anak2 suka boleh buat lagi ya Rahel..ada lagi ker udah habis ni :)

izahdaut berkata...

wah epal digoreng? hmm epal ni mcm2 jenis. yang jenis apa yang elok digoreng ni rahel?

rahel berkata...

Kak Izah,guna je mana epal...tapi yang ni Rahel guna epal merah..

rahel berkata...

wsalam Kak Ct...
hehe..dah abis la kak..

rahel berkata...

Kak Rohah..terpaksa kena buat yang baru lagi ni..hehe..

rahel berkata...

ok aje Melly...silahkan dicoba..enak tu...kruk..kruk..

rahel berkata...

Kak Ucu,
waaa seguni..bole abis ke tu? huhu..kak yang ni Rahel guna epal merah je..

rahel berkata...

Wah best tu kak kalau ada pokok epal..tak payah beli2 lagi..silahkan dicuba ye kak..

nOOrsha berkata...

nampak sedap epal goreng ni kak...pnh cube wat epal goreng yg jenis kerepek tu tp x menjadi....cara gini mesti lg bes ni kn..:)

rahel berkata...

Noorsha..epal goreng ni memang sesuai time minum teh/kopi..klu yg cam kerepek tu Rahel belum try pulak..