Khamis, 12 Januari 2012

Donat Kek Coklat

Selamat  bertemu kembali...apa khabar  semua? harap  kawan-kawan  semuanya sihat. Masih  ingat tak  akan  buku  resepi  yang  memuatkan  bermacam-macam resepi donat? Rahel pun dah  lama beli buku  resepinya dan ada beberapa resepi donat kat situ yg Rahel dah cuba, memang sedap-sedap  semua hasilnya,tapi kan..kali ni Rahel nak cakap pulak pasal salah satu resepi donat dlm buku tu..dari dulu Rahel tak pandang walaupun rupanya cantik,tambah2 lagi dengan kaler coklat yang menggiurkan,pada Rahel..mungkin donut tu  keras kejung sebab tak  gunakan yist dlm  adunan,rupanya yist tu telah  digantikan  Double action Bkg Powder..korang bole bayangkan kan?



 

Hari ni..terjawab sudah  persoalannya..cerrr..macam dalam  peperiksaan la pulak.Pagi tadi duduk on line sambil  belek-belek  buku  resepi DONUT yang direka oleh Wendy Kor & Clement Lim  banyak  sangat yg berkenan  di hati...mula-mula ingat nak buat donat bijan..skalinya penuh semangat ke dapur cari bahan-bahan,rupa2nya gue tak ada stok minyak masak sudah..hihihi...apa macam sudah ni?



Rahel tetap jugak  nak teruskan buat kuih donut dan  kembali  ke buku resepi lagi.tengok-tengok ada donat kek coklat yang cantek..bila baca bahan-bahan dan cara-cara dalam buku resepi tu..memang mudah dan senang disediakan,so kesimpulannya..try buat donut kek coklat yang penuh persoalan ni...

Time siapkan adunan memang tersangat la mudah..macm buat kek pun ada..mcm buat biskut samprit pun ada jugak...time bakar dalam ketuhar pun masih tertanya-tanya..apakah kejadiannya donut dalam ketuhar tu..tambahan pulak dengan masa memanggang yang sekejap...dalm buku  cakap 8-9 minit, boleh masak ke donut tu? Tingggg..bunyi menandakan sudah cukup masa memanggang..pastu angkat keluar oven dan sentuh sikit permukaan donut..alamak!!!..

Korang jangan pandang pada rupa donut ni yg  nampak macam  samprit tau..tapi dalamnya tu memang sangat lembut..sangat ringan dan gebu...gue makan sampai berketul-ketul  pun tak muak..sedap  sangat hidang ngan  secangkir hot chocolate.Baiklah tuan-tuan  dan puan-puan...banyak sudah yang gue  cerita pasal donut ni,kita lanjutkan pulak dengan resepinya...jeng jeng jenggg...

Donat Kek Coklat
Resepi by:Wendy Kor & Clement Lim
Sumber:Buku Resepi "DONUT"

Bahan A:
mentega.................................70g
gula kastor.............................90g
tepung susu..............................4g

Bahan B:
telur.....................................2 biji
esen vanila...............1/2 sudu teh

Bahan C:
tepung kek...........................180g
serbuk koko...........................20g
serbuk penaik 2 kali kembang 10g

Cara-Cara:
1.Pukul (A) pada kelajuan tinggi selama 5-10 minit sehingga kembang.

2.Masukkan telur perlahan-lahan dan adun hingga sebati.Tambahkan esen
   vanila.

3.Masukkan (C)  yang telah diayak dan kacau sebati.

4.Griskan dulang pembakar atau gunakan pelapik silicon.Paipkan adunan
   menggunakan muncung aising no#854 menjadi bentuk donat.

5.Bakar pada suhu 180'C selama 8-9 minit.

6.Taburkan donat dengan serbuk aising sebagai hiasan.




Selamat menikmati Donat Kek Coklat...

27 ulasan:

Mas berkata...

sedappnya tengok......
kiranya biskut la kan rahel..he3

Engineers Love Cooking berkata...

Nampak sedap. Untuk resipi-resipi sila lawat blog saya http://cooking-engineer.blogspot.com/

Thanks

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Marbeles le Rahel.Mintak seketul dua ya...

rahel berkata...

Mas,memang nampak cam biskut tapi rasa dan teksture tak sama...yang ni lebih lembut dan ringan..

rahel berkata...

Thanks...

rahel berkata...

Boleh aje Puan Ross..tapi cukup k seketul dua tu? hehe..

nOOrsha berkata...

wow nmpak sedap..ceklat tu lgggg best :)

rahel berkata...

thanks Noorsha,u punya murtabak lg enak..bole tukar k?

cik cek berkata...

Cam best je ni Rahel...bykk tu...tak nak bagi akak rasa2 sikit ke...pas ni leh la akak buat pulak..kan kan..:)

nuwairani ismail berkata...

terliurnya tengok ni!!

Melly Octaviana berkata...

cantik yah bentuk nya, aku kira tadi cookies.. pasti enak , soalnya coklat githu lohh.. ;)

Ucu Faridah berkata...

ucu tengok macam byk je rahel buat donat tu....dlm byk2 tu ada tinggal utk ucu tak...? kesian tau asyik telan air liur malam2 ni...

rahel berkata...

Iyo Kak Cek...memang enak ni..rasa2 dulu seketul dua..klu enak yah terus buat..

rahel berkata...

Nda apa Nani...bole lap dengan tisu..

rahel berkata...

Melly,donutnya enak...soalnya rasa coklat gitu.

rahel berkata...

Dalam banyak2 tu memang Rahel dah simpan setengah utk Kak Ucu..

Wani berkata...

donuttttt!!! comelnya versi donut neh .. tu la lain kali jangan pandang sebelah mata ... heheh.. kena tengok dua2 mata ...hihi nampak je macam semprit tapi gebu mcm donut ... gak ya rasanya... coklat lagikkk tuhhh ..

Sally Rashid berkata...

donut ker ni...?? laaaa..mula2 ingatkan biskut...
kreatif sungguh

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

lambat sampai..semuanya dah bawak balik donat kek..melepas lah k.ct nak merasa ni Rahel..

cantiklah..memang mula2 tengok ingat kukis, sekali baca sampai habis..Donat Kek. mesti lembut macam kek ni kan. boleh cuba ni, sangat kretif penyumbang resipi ni kan. Terima kasih Rahel share resipi ..muahhh!

rahel berkata...

Haa..betui2...kena pandang betul2 baru bole cakap..pastu rasa...emmm gebunya...

rahel berkata...

Sally,
ni memang donut la...tapi tak segebu donut yist..

rahel berkata...

Wsalam Kak Ct..

ha'a la..semua dah ambik donat kek,memang betul Kak Ct mcm kek pun ada macam diskut pun ada..tapi memang ringan je..dan kreatif sangat tuan punya resepi ni.

sHa AhM@d berkata...

rahel nak seketul..nak rasa hehehe..

rahel berkata...

Sha,
cukup k seketul tu? hehe..

haniQaseh berkata...

salam perkenalan...
kreatif nyer rahel...nanti tie lah nak try....mesti sedap sbb coklatnyekan...nyum2

rahel berkata...

thanks Hani...silah dicuba..

nur illyani mokhtar berkata...

nak tnya yang tepung susu tu mean susu tepung yang untuk buat minuman ker? donut ni boleh tahan berapa lama yer kalau disimpan (mean kalau tak makan lagi)