Jumaat, 27 Januari 2012

Caramel Cheese Cake

Selamat pagi semua..apa khabar? korang dah siap bersarapan k? jangan hairan kalau nampak cheese cake pagi-pagi kat dapur Rahel..itu tandanya tuan tanah gemar makan cheese cake..cerrr..ok la,sebenarnya Rahel nak cite sikit time buat kek,punyalah haru biru..mana tidak..punyalah semangat padi nak baking tengah malam..mula-mula tak periksa bahan-bahan yang ada dalam simpanan,baca resepi satu persatu sambil pecahkan telur ke mangkuk,skali sampai ke bahan-bahan untuk meringue..alamak!..takde gula kastor,ingatkan ada 1 balang lagi..adoii..pastu cream of tartar lagi buat hal,dah tamat tempoh 7 bulan baru prasan..apa macam sudah ni?


Walau macam mana pun kerja-kerja membaik pulih harus diteruskan,kena cari jalam tuk selamatkan bahan-bahan yang sudah ada dalam mangkuk pengadun.Dengan tenangnya gue cari itu brown sugar untuk gantikan gula kastor,mana kala cream of tartar tu gue ganti dengan secubit garam..fuhhh memang pas kata orang Indonesia..hehehe..Korang nak tau? Caramel Cheese Cake ni tersangatlah sedap,lembut dan halus sangat texture dia..time makan kan dalam hati cakap..waaa inilah kek yang gue cari selama ini,akhirnya ketemu juga..dan korang pun mesti cuba tau..rugi kalau tak cuba,sebab kek ni mengalahkan kelembutan Cotton Cheese Cake,memang sesuai dihidang time dating dengan laling.

Ok la tu..terlebig cakap sudah..nah kali ni Rahel ada sertakan dua cara-cara dalam resepi ni,pertama 99% ikut resepi/cara-cara dari tuan punya resepi ada DI SINI dan yang ke dua nanti Rahel tulis kat bawah tu..tapi cara yang ni memang Rahel guna selali kalau melibatkan kek yang menggunakan meringue utntuk menjaga kejadian yang tidak diingini,so korang boleh pilih cara mana yang korang rasa selesa nanti.


Caramel Cheese Cake
Sumber:Season Cake/Daniel Choong


Bahan:
1).110g gula pasir (Rahel guna 5 sudu besar gula pasir)

2).6 biji kuning telur
    200g susu sejat (Rahel guna susu penuh krim)
    70g air
    1 sudu teh esen vanila

3).4 biji putih telur
    50g gula kastor (Rahel guna brown sugar)
    1/4 sudu teh cream of tartar (Rahel guna secubit garam)

4).500g cream cheese (Rahel guna brand Philadelpia)
     150g gula pasir
     65g mentega
     4 biji kuning telur

Cara:
1.Letakkan bahan no.1 dalam loyang bulat 9'',kemudian panaskan hingga menjadi
   karamel.Ketepikan,biar sejuk sepenuhnya.

2.Dalam mangkuk,satukan bahan no.2 dan kacau perlahan hingga rata,kemudian
   tapis ke dalam loyang yang berisi karamel tadi.Ketepikan.

3.Putar cream cheese,150g gula dan mentega sehingga berkrim,kemudian masukkan
   kuning telur satu persatu sambil diputar rata setiap kali menambah telur.Ketepikan.

4.Dalam mangkuk yang bersih dan pemutar yang bersih tanpa minyak,putar bahan
   no.3 sehingga gebu,kalau mangkuk diterbalikkan adunan meringue tak jatuh.

5.Masukkan meringue ke dalam adunan kuning telur,kaup balik hingga rata.
   Kemudian tuangkan adunan cream cheese ke dalam loyang yang berisi karamel
   tadi.
  
6.Bakar secara steam-bake pada suhu 170'C selama 1 1/2 jam.Cucuk kek dengan
   lidi untuk memastikan kek sudah masak.Kalau lidi keluar dengan bersih,bermak
   na kek sudah masak.Biarkan kek dalam ketuhar dengan pintu yang terbuka sela-
   ma 1 jam.Keluarkan kek dari ketuhar dan biarkan sejuk sepenuhnya dan telang-
   kupkan ke dalam pinggan.




Enjoiiii..

50 ulasan:

Gee® berkata...

Bolehlah kita tukar suka suka kek karamel ni yer... sedapnyaaa cheese

ady berkata...

as-salam Rahel
pagi2 dah ada Caramel Cheese Cake kat sini..sedap betul ni..

Muzel Zay berkata...

salam perkenalan sis.. Ya ALLAH heaven nye.. sy mmg tgh gile nk mencube caramel puding skali caramel cheese cake ni sgt2 la mnarik hati..hehehe.. nk cube ar.. mest best! :-)

ummiaisyah berkata...

salam kenal rahl..
pas ni x yah bli C.o.t..kiter pakai garam je...hehe
cantik sungguh kemenjadiannya...tp nk kna bli cis dulu..

Sally Rashid berkata...

rahel...nampak tersangat sedap..ada karamel..ada cheese.
nanti nak cuba jugak lah..

Mas berkata...

sedappnya tengok karemel ciss tun rahel...
mabeles....

Melly Octaviana berkata...

OMG.. Rahel.. gue ngeces nih liat cheese cake nya.. hayo..tanggung jawab bagi 2 slices..

..::Zue::.. berkata...

nak kena try ni.. tergugat imanku..

Ucu Faridah berkata...

Ya Allah Rahel...memang2 melotup...terlihat sinaran yang mengoda diatas cake cheese tu...teringin ye nak rasa yg rahel buat...

cik cek berkata...

WoW!...kak cek nak sepotong....:)

CT Delima berkata...

As'salam rahel

I love you much more n forever... hehehe

Rahel k.ct suka sangat makan caremal cheesecake. Memang pantang nampak nak beli dan nak makan. Nanti boleh cuba resipi ni. doakan menjadi dengan eloklah ya :)

udah simpan 2 potong tuk k.ct kan..okey jap lagi sampai naik belon ya :)

dZana berkata...

waduhhhh.. enaknya.. tak culup spotong ni..

Kak Sam berkata...

Semalam tengok kat umah kak ita, hari kat sini, esok kat mana pula le agaknya.

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Rahel...emmm tgk gambar pun dah terguda ngan kemulusannya...makan sejuk2 mesti sedap ni....

nOOrsha berkata...

salam rahel..nampak sedap karamel ciskek ni..aduhaiii..terliur!

mayangsayang berkata...

SALAM KENAL RAHEL.. WAH SEDAPNYER.. SELALU WAT KEK KARAMEL BIASA AJE...

~K Ham~ berkata...

As salam rahel....salam perkenalan dari kak ham....sedapnyaaaaaaaaa.....kena buat jugak ni...masuk list dulu ya....kak ham lembab mcm kure2...xterkejo senarai list..

Wani berkata...

rahel ..... mengancam sungguh caramel cheese cake .. kalah kek karamel yg famous dulu hihi .. ...mau gak mencubanya ...

ida berkata...

sedapnya...rahel, kena cuba ni...

anymz berkata...

akak mmg tercari2 resepi berkaitan dgn cis ni..ada seketul je lagi dlm esbok..tadi anak dara akak dah lebur seketul buat oreo cis kek..tgk ciskek rahel nampak sedap sgt tapi rasa takut nak makan bila mengenangkan lemak2 yang dah semakin berleluasa terkumpul dlm badan ni hah...huhu

Hamba Allah yang tidak sempurna berkata...

wah..pandai nyer..nmpk sdp..:-)

rahel berkata...

thanks..

rahel berkata...

Kak Anymz..skali skala makan takpe..lagi pun share2 kan? hehe..

rahel berkata...

cuba jangan tak cuba..

rahel berkata...

thanks Wani..tapi awak perlu tau yg kek ni jauh lebih sedap banding dg kek karamel biasa..harus cuba..

rahel berkata...

Wsalam Kak Ham..salam kenal..tima kaseh..harus akan cuba ek...

rahel berkata...

Salam kenal Mayang2...sedap caramel cheese cake ni tau..

rahel berkata...

Wsalam Noorsah...macam biasa..kena cuba dulu..

rahel berkata...

Wsalam Sue @ Nenie,tengok je pun dah tergoda apalagi klu dah rasa emm..pasti mau terus.

rahel berkata...

Kak Sam..yang kat umah Ita tu puding cis..yang ni kek cis..tapi dua2nya tentu sedap..

rahel berkata...

Kak Dzana...awak dah dpt bayangkan kan? mm memang enak banget.

rahel berkata...

Wsalam Kak Ct..
wah..makin sayang aje kat gue..ni mestinak goda2 gue supaya bagi kek..hihi..silahkan dicuba Kak Ct,enak kok.

rahel berkata...

Kak Cek,mai sini gue bagi sepotong...gue kasi suap lagi..hihihi.

rahel berkata...

Kak Ucu..memang bersinar2 kan..klu dapat makan lagi bersinar2 mata hehe.

rahel berkata...

Zue...harus cuba..enak banget..

rahel berkata...

Melly,gue mau aje tanggung jawab..tapi gimana yah? sabar2 aje..kan lu jauh..huhu..

rahel berkata...

Memang mabeles betul kek cis ni Mas..

rahel berkata...

Sally..harus cuba ek..tak bole tidak..sebab klu tak cuba memang sendiri rugi tau..

rahel berkata...

salam kenal Ummiaisyah..boleh je guna garam..lagi sedap rasanya caramel cheese cake.

rahel berkata...

salam kenal Muzel,mekasih sudi jengah dapur Rahel.
silahkan try caramel cheese cake ni..pasti awak akan suka sangat.

rahel berkata...

Wsalam Ady..tu la..tengah mlm buat ciskek..pagi2 dah bole ngap..memang sedap la ..

rahel berkata...

Gee.boleh je..tapi klu Rahel bagi sepotong awak kena bagi 2 potong..hehe..

ixa berkata...

As salam. nak tanya,karamel cheese cake ni masa nak bakar guna api atas bawah ke...atau guna api bawah sahaja? terima kasih
Hazaliza.

rahel berkata...

Wsalam Hazaliza,
yes,kena guna api atas dan bawah.thanks.

ixa berkata...

maaf ye nak tanya lg.
air gula (karamel) tu nanti tak meleleh pada kek ke?
sebelum ni ada buat karamel kek.air gulanya banyak,kek jadi lembab kena air gula tu.

:)

rahel berkata...

Hazaliza,air gula pada resepi ni memang ada tapi tak byk,so sebelum kek ditelangkupkan ke pinggan siapkan tisu dan lap sikit2 lelehan karamel tu,tapi jgn risau,ianya tak la byk sangat..awak bole nampak kat pic ni kan..

ixa berkata...

As salam rahel

sy dah cuba buat tapi kek bawahnya x menjadi.mungkin sy ada silap.kek bahagian dalamnya lembik x mcm kek biasa boleh dipotong.ni kena makan dengan sudu.
minta tunjuk ajar dari rahel.anak sy suka sgt dgn kek ni.
terima kasih.
hazaliza

ina berkata...

Kak rahel, kalau sukatan gram bagi cecair, nak tukar kan kepada ml bagaimana ye?

Azlina Arifin berkata...

salam.
caremal perlu di masak dahulu baru letak adunan cheese.atau masak sekali adunan caremal dgn adunan cheese.kalo masak sekali ini bermakna adunan caremal akan bercampur dgn adunan cheese? mohon penjelasan dan tunjuk ajar.tk

ratu berkata...

salam nak tanye...pasal last step...lepas steam bake...kne bakar lam ketuhar pulak ker slme 1 jam?? cm tuh ker?? huhu...sory...bru berjinak2 nk masak kek...