Isnin, 9 Januari 2012

Bolu Gulung Marmar

Selamat petang semua...tentu ada  yang tengah mempersiapkan  kuih-muih untuk hidangan  petang  kan? Kali ni  Rahel cuba  pulak resepi dari NCC,Indonesia (Bolu Gulung Pandan)..begitu gebu dan lembut kejadiannya..tapi kali ni Rahel dah ubah kepada corak marmar..saja letak kaler-kaler..biar meriah gitu..len kali nak buat lg yang asal punya..tentu wangi rasa pandannya..



Oklah,nak share sikit tips untuk menghasilkan bolu gulung yang gebu dan lembut.Pukul adunan sehingga betul2 kental dalam 15-20 minit,kalau mangkuk diterbalikkan adunan tidak jatuh dan kukus bolu dengan api perlahan,jangan guna api kuat tau,nanti menggerutu permukaan bolu tu,jadinya mcm ombak di tepi pantai ha3x.

Sebelum menggulung bolu,keratkan permukaan dalam di beberapa bahagian,agar senang nak gulung dan tidak terasa keras.Pastikan menggulung bolu dengan bantuan kertas minyak/baking  paper agar bolu tidak pecah..dan gulung perlahan.Selebihnya boleh tengok kat SINI untuk ambik resepi...






Enjoiii...

20 ulasan:

ady berkata...

as-salam Rahel
cantik dan menarik Bolu Gulung Marmar tu..npk gebu..mesti sedapkan..

Chah berkata...

memang ai telah tertawan la rahel!

izahdaut berkata...

wah wah.. memang ratu kek la rahel ni. patut la blog nya pun yg satu itu i love kek kan

liza berkata...

salam rahel....cantik nmpk kejadian bolu gulung tu, Liza fobia la nk buat roll cmtu...tp nnt Liza akan cuba ikut tips dr Rahel....terima kasih bah...hihhihi

sHa AhM@d berkata...

salam rahel..
sedapnyer tengok bolu gulung rahel tu...
sha tak pandai nak buat..tengok je la...

Nieza berkata...

wahh memang cantikla rahel...suka tgk kek yg rahel buat.tgn pun berseni ni:)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Rahel minta sekeping.Dah dua hari ni kak ros tak da masak apa2 istimewa sebab sibuk...

nuwairani ismail berkata...

cantiknya! gebu betol...gulungan pon kemas...tak pecah pon....memang kak rahel pandai buat bolu...

Sally Rashid berkata...

kalau pasal kek..rahel lah pakarnya

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum.. rahel.. canteknya bahulu tu.. wanenye pun menarik sangat2... baunya sure best.. sbb time lalu kan tempat org wat jual kuih bahulu ni kat tesco baunya punya la wangi tau.. tak tahan sedapnya..

Melly Octaviana berkata...

ckckck.. emang best lah rahel kalo buat cake nya, cake nya cantik cantik semua.. kapan yah bisa buat bolu gulung secantik ini.. haha

ZalinZalina berkata...

cantik sangat2 :)

Yana Shaiful berkata...

klu lah kita berjiran..bleh yana p blaja hihii..suka sgt tgk hasil keje tgn Rahel.. kek gebus..lembut..cantikkk sgt :-)

Artlina berkata...

sentuhan Kak Rahel mmg cantik

Ucu Faridah berkata...

ucu pantang bila rahel cakap kek ni gebuz mesti nak cuba....bila dah gebu mestila sedap kan...tq rahel..

dZana berkata...

aduhai... cantiknya kek rahel ni..

rahel berkata...

Terima kasih banyak kepada kawan-kawan yang sudi jenguk dapur Rahel dan tak lokek tinggalkan komen manis...cayang u semua..
Ady
Chah
Izah Daut
Liza
Sha Ahmad
Nieza
Puan Ros
Nuwairani
Jassnani
Sally Rashid
Melly Oktaviana
Zalin Zalina
Yana Shaiful
Art Lina
Ucu Faridah
Dzana

CT Delima berkata...

As;saal Rahel

Haa..k.ct yang terakhir komen mesti istimewa sikit kan..hehehe.

selalunya Rahel suka buat bahulu gulung yang kukus. k.ct jelesss sangat2 sebab kukus k.ct kecik tak boleh nak masukkan loyang petak lah Rahel... mana nak cari kukus yang boleh masukkan loyang petak erk..?

rahel berkata...

ow...kalau macam tu kena cari la periuk yang besar Kak Ct...hehe.

YanZ Tulyps berkata...

takde dah resepi nie....nak cari jugak sis...huhuuu