Isnin, 23 Januari 2012

Apam Snow White

Selamat pagi semua...dan selamat bercuti...dah siap  sarapan k belum? Kalau ada yg belum sarapan...jom singgah bersarapan dgn Rahel...kat sini ada Apam Snow White.Apam yg satu ni  memang dah glamour  di kalangan kawan  masak-masak & sebenarnya Rahel pun dah banyak kali buat  sebab  memang suka sangat  dgn rasa & teksturnya..kadang Rahel mkn begitu saja tanpa kelapa parut..tapi kalau ada kelapa parut lg lah sedap lemak rasanya..


Macam biasa...Rahel guna resepi yang  ada kat MyR tu...dan tak  pernah tukar lagi sebab yang  ni pun dah ok  banget kejadiannya...my family  pun  suka sangat kalau  hidang apam snow white ni,tapi kali ni Rahel guna nasi beras perang pulak dalam adunan tu sebab kebetulan ada masak nasi beras  perang..so itu yg kepikiran nak try guna nasi beras perang..dan tetap sama juga kejadiannya...enak banget..


Oklah,nak letak pulak resepinya sebagai rujukan Rahel nantinya kalau nak buat apam lagi..tapi saya pendekkan sikit cara-cara dia..dan terima kasih banyak kepada penyumbang resepi Apam Snow White yang enak ni..ijinkan gue share resepinya kat sini ye..


Apam Snow White
Sumber:Myresipi


Bahan:
3 cawan tepung beras*
1 cawan tepung gandum*
2 cawan gula pasir*
1 paket mauripan*
2 cawan nasi
3 cawan air

Cara:
1.Masukkan semua bahan bertanda* ke dalam mangkuk,gaul rata.
2.Kisar nasi dan air hingga benar-benar hancur
3.Satukan bahan no.1 dengan bahan yang dikisar,gaul sebati.
4.Biarkan adunan mesra selama 1 jam.
5.Selepas 1 jam,isikan ke dalam acuan apam yang dioles dengan sedikit minyak.
6.Kukus selama 15 minit.




Selamat menikmati Apam Snow White.

13 ulasan:

Sally Rashid berkata...

amboi..rajinnya mengapam...

rahel berkata...

Sally..kite suka apam..lebih2 yang ni..memang kegemaran gue..

sHa AhM@d berkata...

dah fobia sha nak buat apam ni..bila dah 4 kali buat asyik bantat je...dulu ok je..menjadi cantik..

Totie@Tomy berkata...

wah dalam pantang ni saya boleh makan apam..nak ambik ar resipi rahel ni nak suruh mak saya masak..

Nuridah berkata...

Sedapnya apam.....kak Nur suka bubuh kelapa lebih2

Wani berkata...

SElamat bercuti rahel .. buat apa special cny ni hihi .. aih memalam buta baru nak pi dapor rahel// kuih ni pun memang fave ni ..sedap banget .. lama betul teringin nak buat tapi tak terbuat jugak ... // pandai rahel buat solok la da kat bawah tu aha :P...

rahel berkata...

Memang sedap lemak-lemak klu ada kelapa parut kan Kak Nur..Rahel pun suka mcm tu jugak.

rahel berkata...

Silahkan Totie...buat lebih sikit ek..hehe..

rahel berkata...

Selamat bercuti gak Wani..biasa la kan..klu malam memang enjoi rasanya on line..takde gangguan..suasananya tenang...klu bab solok lada tu..memang Rahel suka sangat mkn..tp kita org kat sabah mkn macam tu je selalunya.

Melly Octaviana berkata...

Siang Rahel..masih ada lagi ngga.. kapan kapan mau buat juga ahh.. kayanya enak banget yah.

Ida,Japan berkata...

slm rahel...hari ni msk apa pulak...sedapnyer apam, k'ida pernah buat tapi tak dak kelapa fresh la...kureng sedap bila makan

rahel berkata...

Mat Siang juga Melly..
uuu..kalau tanya soal apam yah memang udah abis..harusnya bikin yang baru aje..

rahel berkata...

Wsalam Kak Ida...ada apam je ni..hehe..betul la kak..klu ada kelapa barulah terasa apam yg sebenarnya..