Ahad, 18 Disember 2011

Spageti Sup

Selamat bertemu kembali..apa khabar semua? dah siap makan malam k? daripada boring lebih baik hirup  sup spageti tuk  panaskan badan.. segar je rasanya...terang mata...faham-fahamlah ni  musim hujan yg tak henti-henti,skarang  pun masih lagi renyai2 kat luar tu..ish ish ishh..sejuknye..


Petang tadi Rahel merajinkan diri buat sup untuk kami makan malam punya,time renih sup punyala harum semerbak bau ,mengundang lapar je.oh ya kali ni Rahel buat sup yang simple je & akan selalu simple macam ni sebab ni je salah satu cara yg Rahel  suka,kemudian bahan-bahannya  pun tersangatlah mudah tapi rasa dia jangan ditanya..kena rasa dulu baru tau..hohoho...

Selalunya kan kita masak sup guna mee atau beehon & memang sedap,tapi untuk kali ni Rahel buat pulak spageti dengan sup daging,emmm memang mantap betui,serasi bersama dlm mangkuk...& lebih sedap lagi guna spageti daripada mee atau beehon..pada Rahel la..kan Rahel jugak yang bedal spageti sup ni..


Bah,oklah...lama juga cakap-cakap ni,skarang mo taip resepi dulu,mana la tau ada yang kesejukan time hujan-hujan ni..bolehlah buat spageti sup..kasi keluar peluh..

Spageti Sup
Resepi:Rahel

Bahan:
1 paket spageti-rebus-toskan
500g daging batang pinang,dihiris nipis
1 liter air
5 liter air
1 rempah sup bunjut adabi
2 biji kentang,dipotong dadu
1 batang carrot,dipotong dadu
1 biji bawang besar,bahagi empat
5 batang seleri,dipotong
3 biji bawang merah,dihiris kemudian goreng dan toskan
7 biji bawang putih,diketuk
2 lembar daun bay
1 inci halia,diketuk
1 sudu kecil lada putih biji,ditumbuk
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu kecil,serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
3 biji buah keras,ditumbuk halus
1 keping asam keping
1 1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
2 tangkai cili merah,dihiris
3 kuntum bunga lawang
2 buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
garam dan gula secukup rasa

Cara:
1.Panaskan 1 liter air hingga mendidih.Masukkan daging yang dihiris tadi.
   Biarkan mendidih selama 10 minit.Angkat dan toskan,buangkan air rebusan
   tadi.
2.Panaskan sedikit minyak dalam kuali,tumis bawang putih hingga terbit bau.
   Masukkan 5 liter air,biarkan mendidih.Kemudian masukkan semua bahan
   yang lain kecuali garam dan gula.Biarkan daging masak hingga empuk selama
   1 1/2 jam-2 jam.Perasakan dengan garam dan gula.
3.Hidangkan bersama spageti,bahan pelengkap dan sambal cili.

Bahan Pelengkap:
daun sup (Rahel guna daun seleri)
bawang goreng
limau kasturi

Sambal cili:
1/4 cawan sup daging
sedikit gula pasir
21 biji cili padi,ditumbuk bersama sedikit garam
*satukan bahan ini hingga sebati*


Selamat menjamu mata...daaa...

22 ulasan:

Amie berkata...

ting tong ting tong.... gue sampei duluan ya Nona Rahel.. baunya..waduh sampai Lahad Datu, teraba-raba gue jalan ke sini malam2 buta...rempah ratus yang dipakai tu bikin sup jadi enak banget nih! Semangkuk diatas tu gue punya ya! Jangan kaco..gue mau makan nih.

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum... slmt malam...
wahhh sedapnya, mata lom ngantuk2 ni kalau pekena spageti sup ni sedap ar.. wahhhh nyum nyum.. mesti di cuba ni. nampak cam senang nak wat..

Wani berkata...

jalan2 malam pulak ... ternampak spgahetti sup .. tapi serius memang x pernah try dgn spaghetti ni .,,,, nampak kaw la sup tu ... lebih2 lagi hujan2 neh hirup sup ;;;hihi

cik cek berkata...

Memalam sampai sini...aduhai! ada sup spageti...wah! bestnya...dapat semangkuk alangkah bestnya...makan2 sambil tgk tv....slurp2...hirup kuahnya...emmmm....sedapnya....

AZLITA AZIZ berkata...

singah sini malam2 mesti lapar perut..
sedapnya kalau dapat menghirup sup di malam yang dingin di basahi hujan ni...

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Sedap nie...buat pemanas badan...hem..hem...anta semangkuk

CT Delima berkata...

As'salam rahel

Selamat pagi, 2 hari tak menjengah dapur Rahel,rupanya ada sup spagheti..wallahhh sedapnya dihirup kuah sup tu Rahel. di KL ni cuaca mendung 2-3 ari makin malas juga mahu kedapur. Tapi perut insan2 mahu diisi juga..hehehe

Betul juga kan, selalunya hanya guna mee kuning tapi yang ni ada kelainan. Harus cuba ni nanti, tapi kena beli daging dulu..hehehe

rahel berkata...

Silahkan makan Kak Amie...hehe..buat keluar peluh je...


Wsalam Jassnani..
rajin juga kamu jalan2 malam ek..hehe..cuba jangan tak cuba..dah cuba baru rasa...


Wani..lepas ni boleh la u try guna spageti dlm sup daging atau sup ayam...mesti u suka...


Kak Cik Cek...
hirup sup spageti ni lebih laju lagi..licin n lembut je spageti ni..


Kak Azlita Aziz..
boleh singgah makan kalu perut lapar..tapi makan ape ek?...jauh pulak spageti sup ni..cam na nak antar?...hehe..


Paty's..
dari tadi fikir nak anto semangkuk kat dapur Paty's tapi punya la jauh..huhu..


Hai Kak CT...
asyik hujan je ni...buat kita dalam mod malas je kan..tapi klu pekena spageti sup..umm segar n bertenaga kembali..

Sue @ Nenie berkata...

Assalamualikum Kak Rahel..Speggati sup ni makan panas2 sedap kan....Nampak kat sini pun sedappppppp

Cendana Kasih berkata...

sedapnyer sup....

rahel berkata...

wsalam Sue @ Nenie..
dah tentu sedap dihirup kuahnya..emm segarrr..


Thanks Cendana Kasih..nak spageti sup k?..

Nuridah berkata...

Rahel,

panas2 sedap nie hirup kuahnya...kak nur suker sekali.....

liza berkata...

salam rahel....wahhh terliur den tgk sup ni...sedaaaapppp

izahdaut berkata...

wah, sup dia sangat mengoda okayyyy.. saya dalm pantang ni mmg asyik bedal sup je. rasa mcm nak buat mcm ni la pulak. anak2 sukee

Yana Shaiful berkata...

Sedapnya dpt hirup sup time ujan2 nii..nnt nk bt jgk lah spagheti bersup..letak cili byk2..lg terangkatt hihii ^_^

dZana berkata...

akk pun mask sup daging jugak.. letak karot n kentang.. malas pulak nk buat n3 sejuk2 ni.. hihihi.. bila pi dapur dah abis licin dikerjakan anak2..

Totie@Tomy berkata...

tak pernah lagi makan spagetti dengan sup..tp tengok rahel masak..teringin jerk nak singgah makan kat rumah rahel..hehe

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum rahel.. lama tak apdet.. sihat ke? bizi ek...

rahel berkata...

Terima kasih kepada semua yang sudi singgah n beri komen manis kat dapur Rahel...tak dapat jawab satu2 line tenet lemabab giler...

anymz berkata...

sedapnya akak tengok sup ni rahel..terliur akak mlm2 ni tau.

Kama Azura bt Sakimin berkata...

Salam Rahel...aduiii. Meleleh air liur tengok Rahel punya menu. Mengancam dan teracam. X tahan godaan.

rahel berkata...

Thanks Kak Anymz..
nak wat sup yg baru la utk akak..hehe..


Thanks Kama Azura..
kalau dah meleleh air liur tu..kena lap ngan tisu ek..hehe..