Isnin, 26 Disember 2011

Cucur Donut Lagi

Selamat petang semua..apa khabar? sihat k?  rindunya nak lepak lagi kat blog,baru berapa hari je tak ngentry dah macam setahun..ish..ish..ish..begitu  cepatnya masa berlalu,rindu juga nak tinjau-tinjau dapur kawan-kawan semua,tapi berapa hari ni memang sebok bener..tangan tak sampai..dan akhirnya  petang ni berkesempatan jugak nak try wat cucur donut versi pisang pulak,macam lebih suka  pulak cara yg macam ni..banding kalau buat donut pelampung..kena buat kerja lebih sikit.




Oh ya,cucur donut kali ni ada letak koko and pisang,resepinya lebih kurang ngan cucur donut durian yang pernah Rahel buat dulu,cuma ada yang diubah sikit ikut selera tekak tuan tanah,tapi masih lagi senang dan mudah banget utk  disediakan.



Untuk kali ni,Rahel hidang cucur donut koko pisang ni bersama sos coklat sebab doh donut macam kurang manis,jadi memang sesuai la diberi topping atau sos kegemaran memasing,& utk resepi sosnya pulak Rahel tak letak kat sini sebab tadi main  campak aje,so  pandai2lah  adjust ek...oklah,jum kita lepak  sambil tengok resepi.

Cucur Donut Koko Pisang
Resepi:Rahel

Bahan:
220g tepung gandum*
2 sudu besar serbuk koko*
2 sudu besar susu tepung*
1/2 sudu besar yist*
30g gula kastor*
70g pisang,dihaluskan
1 kuning telur
25g marjerin
140ml air

Cara:
1.Satukan bahan bertanda* dalam mangkuk,gaul rata.
2.Masukkan telur dan air sambil diuli hingga menggumpal.
3.Tambahkan pisang dan marjerin,gaul rata.Teruskan menguli doh 15 minit.
4.Biarkan doh mengembang selama 1 jam (tutup doh dg tuala/kling wrap).
5.Setelah doh kembang,panaskan minyak dalam kuali,kemudian sapu tangan
   dengan sedikit minyak masak.
6.Ambil segenggam doh menggunakan tangan dan kepalkan hingga terkeluar
   dari celah ibu jari,terus goreng hingga masak.Angkat dan toskan.
   Hidang bersama sos coklat.



Selamat menjamu mata..daaa

9 ulasan:

AZLITA AZIZ berkata...

sedapnya rahel sesekali kita bertukar citarasa..
Pisang dan koko mmg kombinasi yang mengancam.. lagi terancam bila melihatkan lelehan sos coklat tu..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Rahel nampak menyelerakan.kak ros buat cucur tak pernah jadi bulat macam tu ...jeles sungguh

nOOrsha berkata...

salam rahel..nampak sedap donut nih.. ade ceklat leleh2 tu pulak.. aduhaiiii..berselera tengok :)

cik cek berkata...

Jamu2 mata je ke...tak nak jamu2 makan sekali ke...he he..:)

Sally Rashid berkata...

amboi...meriahnya cekelat..

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Bak sikit....kita tukar akak kasi rahel beef puff rahel kasi akak donut!!!!

JaSSNaNi berkata...

sedapnya cucur donat ni.. ni kalau wat sah2 jadi kesukaan anak2.. lom pernah try,, nanti ada bahan nak try wat gak.. nampak amat2 menyelerakan dan santai je kalau makan ni.. :) nyum nyum.. coklat yg melimpah tu..

Liza berkata...

bestnya cucur donat coklat ni...anak2 liza mst suka ni...bak mai 4 5 ketui...hihihi

rahel berkata...

iyolah Kak Azlita..
tukar2 selera agar tak jemu kan...dan yg paling peting sos coklatnya jgn ketinggalan...


tima kasih Puan Ros..
klu cucur tak bulat kena byk praktis la tu..hihi


wsalam Noorsha...dah tentu sedap meleleh...hehe


emm Kak Cek..
kena jamu mata je..nak bagi akak seketul dua tapi jauh...


Sally Rashid..
memang my fav sangat klu byk cekelat..


waw Kak Paty's
ambil la beberapa ketul cucur...sedap beef puff tu kak..leh cuba nanti.


Tima kasih Jassnani..
anak2 dan emak anak2 suka banget donut yg ada cekelat meleleh..nyum nyum nyum..


Liza...
kegemaran ramai la katakan..hehe..buatlah cucur donut..leh mkn byk..klu mintak kat Rahel dpt seketul jer..hihi..