Selasa, 13 Disember 2011

Cucur Donut Durian

Selamat malam kepada yang singgah melawat dapur Rahel malam ini..silahkan menjamu mata.Ok,kali ni Rahel nak share pulak satu resepi cucur donut durian yang sangat simple bahan2nya dan mudah banget disediakan..harum semerbak bau duriannya time  lepas digoreng...bikin lapar je,terasa nak  rata macam tu je walaupun tanpa kopi panas/teh panas..memang lembut dan gebu & yang paling bestnya cucur donut ni sangat sedap..(sorry,puji masakan sendiri dah ni).



Mula-mula tadi ingat nak buat donut pelampung,tapi memandangkan datang lagi fikiran yang malas mau tunggu lama-lama..jadinya buat cucur donut aje,tak perlu susah-susah nak bentukkan..just ramas guna  tangan je..dah ok kejadiannya..tapi kepada yang tak  biasa buat cucur guna cara kepal memang  agak kaku gak..tapi lama-lama ok la tu...


Bah,jum kita tengok pulak resepinya cucur donut durian ni..harap kawan-kawan semua suka ek,pada yang tak reti makan durian tu..sabar je la..sendiri mo pandai2la buat donut versi lain pulak..oklah..kita teruskan dulu kongsi-kongsi resepi...


Cucur Donut Durian
Resepi:Rahel

Bahan:
240g tepung gandum*
1/2 sudu besar yist*
1 kuning telur
140ml air
secubit garam
25g marjerin
70g isi durian,haluskan
30g gula kastor*

Cara:
1.Satukan bahan bertanda*,gaul rata.Masukkan kuning telur dan air.
2.Uli sehingga menggumpal.Masukkan pula garam,durian dan marjerin.
3.Uli doh selama 15 minit.Kemudian diamkan selama 45 minit (tutup doh).
4.Setelah doh kembang,tekan guna jari (doh sangat basah & melekit).
5.Guna tangan,ambil doh segenggam kemudian kepalkan sehingga doh
   keluar dicela ibu jari dan jari penunjuk,terus masukkan ke dalam minyak
   yang sudah dipanaskan.Goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.
6.Ayakkan gula aising dipermukaan cucur donut durian.Sedia dihidang.



Selamat menikmati...

13 ulasan:

dZana berkata...

almkum rahel.. boleh tukar2 pinggan ni.. teringin gak nk beli durian.. en hb akk diabetis..kesian pulak nk beli.. coz dia suke durian.. tak smpi hati pulak..

Yat Maria berkata...

Rahel


akak lagi cari durian lagi last week..masih lom jumpa..aduhaii..byk benar menu durian yg akka nak cuba ni...

Sally Rashid berkata...

Rahel...i ada buat cucur donut yogurt hari tu. Tapi belum berkesempatan nak tayang lagi. Apapun..cucur rahel ni lagi cantik..bulat2 jer..

nOOrsha berkata...

Morning k rahel...dtg cn pg2 terliur tgk donut doyan ni..lapar lak..hehe...


Tq kak sudi wish bday sy. ...jom mkn dojut same2...kek da abih..klo x leh kite mjn kek..hehe

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

ada donut kepal..perasa durian ya. Okey kalau dibuat masak k.ct boleh makan. Tapi kalau yang mentah tu ada kurenggg sikitlah gemarnya...hehehe

Barulah k.ct tahu donat ni ada panggilannya ya, satu donat 'pelampung' yang lobang tengah tu dan dan ni donat 'kepal' sangat unik lah dik Rahel..ada nama baru bagus2 pandai Rahel ya :)

liza berkata...

salam rahel....semalam pun Liza buat donut durian gak, tp blm post lg n3 tu....best jugak sekali sekala mkn cmni kan....

ady berkata...

as-salam rahel
cantik donut rahel ni..sedaplah rasa donut ni ada durian..

Ida,Japan berkata...

slm rahel....segan la k'ida, rahel rajin terjah blog k'ida...k'ida tak sempat nk terjah sini..kalau terjah pun tak dpt nk tinggalkan jejak rahel...sedapnyer kuih tu....bulat2 cantik sgt

Sue @ Nenie berkata...

Assalamualaikum Kak ..wahhhhh mentang2 lah sekarang musim doyan, buat cucur pun perasa doyan yaaa...... Mesti sedap dan wangiiiiii je masa goreng yaaa...Cantik pula bentuknya walau main kepal keluar dari celah jari, kalau saya yang buat ni maunya kena praktice berkali-kali agaknya baru boleh dapat bentuk secantik ini....

anymz berkata...

huwaaaaaa nangis tgk ada durian dlm donut ni..kena tggu durian gugur baru leh buat..

rahel berkata...

wsalam dZana...bole je mkn sikit2..utk ambik rasa gitu..


Yat Maria..
kebetulan pulak ada kwn hubby yg bagi durian..so buat la apa2 yg patut utk isi kampong tengah..


Tima kasih Sally Rashid..cepat2la masukkan entry donut yogurt tu ek..hehe..klu dah puji donut durian..maknanya nak kena buat la jugak..


Thanks jugak wat Noorsha kerana sudi singgah...


hehe Kak CT..ingatkan tak nampak tulisan "pelampung" tu.rupa2nya terang pulak tulisan tu ek..


Yup Liza..skali skala tukar selera..best rasanya..cepat2 la masukkan entry donut durian tu ek..leh Rahel tengok2 gak..


wsalam Ady...thanks...rasa durian memang sodap..lagi2 klu buat donut..tambah mantap..


wsalam Kak Ida...alah apa yg nak disegankan..Rahel faham..jadi ibu/isteri bukannya byk masa nak ngadap laptop...mcm Rahel jugak..kdg terjah dapur Kak Ida..kdg tidak..terpulang pd waktu n keadaan la kan..


Sue @ Nenie..dikepal-kepal hingga keluar dari cela jari..tapi kena praktis la dulu kan..hehe..


sabar ye Kak Anymz..jgn nangis kuat2 tau..nanti tak leh buat donut duyan..

Amie berkata...

adeeehhhh...... kepenatan kayuh tongkang! Lambat sampai sini...ni beboladonut kentang yang Amie bawa nak tukar dengan cucur donut durian Rahel dah lemau...dah masuk angin...camanaa ni...hu hu huuuu

rahel berkata...

hehehe..Kak Amie..kalau dah lemau maknanya kena buat yang baru la..hohoo..