Selasa, 13 Disember 2011

Crispy Yam Prawn

Selamat bertemu kembali..harap kawan-kawan semua sihat dan ceria selalu.Hari ni Rahel terlewat lagi masukkan entry..adoiii..jap je masa berlalu dengan pantas,skarang dah petang lagi...jap lagi nak ke dapur siapkan hidangan minum petang,kawan-kawan semua dah siap buat kuih untuk minum petang?.Rahel cadang nak buat donut durian pulak utk petang ni,kat umah ada berapa bijik buah durian yg masih dara..tak terkacau-kacau lagi..alamatnya kena buat kuih/kek yang berasaskan durian la jawabnya..


Cite sikit bab menu tengah hari punya...crispy yam prawn ni Rahel dah  pernah buat sebelum  ni,tapi takde ambik pic...kali ni jer baru  ambik pic...apa macam..sama tak udang yang dalam pinggan ni dengan udang yang dalam buku resepi tu? mesti ada nampak sikit  persamaannya kan? Untuk  pengetahuan korang semua,resepinya Rahel tengok kat buku resepi Nostalgia Chinese Cuisine by Philip Ho memang mengancam semua resepi dia..sedap-sedap tau..& udang goreng keladi ni memang sangat sedap..lemak dan wangi je..suka betul Rahel makan..tapi time buat adunan keladi tu memang leceh bab melekit kat jari-jari yang lentik ni..hihi..


Alamak..tak terasa...panjang  pulak ceritanya..kat nak cite sikit tapi...hehe..oklah,kita share aje resepinya kat sini..harap korang semua sudi mencuba dan puas hati dengan hasilnya..tapi kan..Rahel letak sesuai dengan yang tercatit dalam buku,tak de terjemahan..


Crispy Yam Prawn
Resepi:Philip Ho

Ingredients A:
150g yam
30g wheat starch
40ml boiling water

Ingredient B:
30g shortening
1/2 tsp bikarbonate of soda
1/2 tsp salt
1/2 tsp sugar
1/2 tsp five spices powder

Ingredient C:
300g King prawn (shelled,leave the tail intact)
1/4 tsp salt
1/4 tsp sugar
1/4 tsp papper
1/4 tsp sesame oil
1 tsp corn oil

Method:
1.Peel yam and cut into pieces,steam it over high heat until cooked and soften.
   Remove,finely mash the yam until become paste while still hot.
2.Add boiling water into wheat starch,keep stirring till combined and become
   dough with the chopstick,keep it aside.
3.Mix yam paste with entire ingredients B and the cooked dough.Knead until
   become smooth,leave aside.
4.Combine ingredient C,marinate for 10 minutes.
5.Using some yam dough to wrap a piece of prawn.Next,deep fry in the hot oil
   over high heat until golden in colour and crispy.Dish up,drain well and serve
   at once.



selamat mencuba...

9 ulasan:

AZLITA AZIZ berkata...

Selamat petang Rahel...

gambar sangat cun kali ni..
bertambah cantik dgn makanan yg terhidang..
good job!

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

Selamat petang..wah ada menu yang sedap ni. Bolehlah mintak sikit buat makan malam nanti..hehehe. Kat KL ni hujan lah lapar sangat2 tapi malasnya nak masuk dapur. dukuk2 depan laptop sambil cari resipi dan singgah Dapur rahel :)

liza berkata...

salam rahel...wahhh menu yg pelik tp benar.....hahhaha

konde berkata...

duh sedapnya crispy yam prawn

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

ady berkata...

as-salam rahel
Stunning dish, flavor and crunch! Wonderful

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Salam Rahel,Wah nampak sedap ni.kak Ros pernah masak yam basket,tapi udang salut yam ni belum pernah buat.Pasti nak cuba ni.

rahel berkata...

Salam Kak Azlita..
tq banyak2 utk kata2 semangat tu..


wsalam Kak CT..
mesti dapat/jumpa banyak resepi sudah tu kan? bole buat kuih lagi nanti..hihi..


Yup Liza...betul la tu ...


tq Konde sudi singgah...


thanks Ady...enak banget ni..


wsalam Puan Ros..
Rahel pun suka mkn yam basket..nanti nak try gak tu..cuba la yam prawn ni,pasti suka banget..

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak...saya suka yam..saya suka udang...Nanti ada masa & kerajinan juga seru, macam nak cuba jugalah.....

rahel berkata...

wsalam Sue @ nenie..
cuba jangan tak cuba..sedap tau..