Rabu, 7 Disember 2011

Begedil Sayur Campuran

Selamat tengah hari kepada semua,apa khabar hari ini? harap kawn2 semua sihat.Apa pulak hidangan untuk makan tengah hari? k ada yang masih fening2 fikirkan hidangan menarik? baek jangan bnyk fikir,jalan2lah kat dapur kwn2 mesti banyak resepi menarik yg perlu dicuba atau buat jer hidangan yg paling simple & mudah disediakan macam menu yang satu ni..hihihi..





Sebenarnya hari ni my darling tak balik umah untuk lunch sebab keluar meeting,so sendiri masak sendiri ngapla.Jika ada yang nak resepi simple ni Rahel sertakan skali kat sini ek..jom masak..

Begedil Sayur Campuran
Resepi:Rahel

Bahan:
1 1/2 cawan sayur campuran
180g kentang,buang kulit dan rebus hingga empuk,kemudian lenyek halus
1/4 cawan tepung gandum
3 ulas bawang putih,ditumbuk halus
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
1/2 sudu kecil garam atau secukup rasa
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 biji telur,pisahkan kuning dan putihnya

Cara:
1.Satukan semua bahan kecuali putih telur.Gaul mesra.
2.Bentuk bulat-bulat (adunan ini sangat basah jadi perlahan2 bulatkan).
3.Panaskan minyak dalam kuali.Celupkan bebola ke dalam putih telur,
   kemudian goreng hingga keperangan.Angkat dan toskan.



Selamat menjamu mata..daaa..

11 ulasan:

cik cek berkata...

Memula tgk tadi kak cek ingatkan cekodok pisang..he he..apa2 jelah kak cek ni kan..rupanya bergedel sayur....mesti best ni kan...

chikadakbiru berkata...

ha'aa sy pun duk cokodok pisang td...amboi rajin benorr rahel yer... :))

Ucu Faridah berkata...

sekali pandang mcm cekodok....
sekali baca tajuk begedel sayur...
pandai rajin buat gimik ye...

EmbunRosaliza berkata...

a,a ingatkn cucuq pisang tadi, sedap ni

Wani berkata...

jalan2 petang sekejap .. sebelum line jam hihi.. wah lepas satu2 versi begedil ni .. bila la nak terbuat neh ... tapi ini versi begedil vege.. ohh yummy nya ...

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

Seronok nya hari2 darling balik makan dirumah kan. Boleh sama2 main suap2 kalau makan..hihihi. Jeles tau!! hahaha.

Begedil tu ada lagi kan, sebab Rahel makan sorang2 jer. K.c ni peminat begedil, tak kisah lah begedil apa semua makan..hihi

Lupa pulak nak khabar..sempat bagi makan ikan2 Rahel dalam aquarium tu haa..sian lapor semuanya, Rahel asik didapur jer sampai lupa dengan ikan2 tu...hehehe

rahel berkata...

haa..itu maknanya Kak Cek nak mkn cekodok pisang..hehe..


Chikadakbiru...Rahel ni memang suka masak2..suka makan..so macam2 la nak dtry masak.


Ucu Faridah,dari jauh mcm cekodok pisang dari rupanya begedil sayur..hehe..


EmbunRosaliza...mcm byk yg kena buat cekodok pisang ni,bab dr tadi semua ckp cekodok pisang..hehe..buatla cekodok pisang..sodap..


Wani...dah ketinggalan bas la tu..huhu..


Wsalam Kak CT Delima..
memang seronok klu darling balek hari2 kat rumah makan..jangan jeles2 tau..nanti Rahel bagi begedil hihihi..

nOOrsha berkata...

mmg first time sy tgk begedil sayur..biasanya daging atau ayam kan...menarik ni..leh cube :)

Diana @ Melley Mey berkata...

menarik... pasti sedapkan rahel... tgk pun dah tau sedap...

chocoluv@cikton berkata...

my favorite..mesti cuba nih...

rahel berkata...

Kak Noorsha...silahkan dicuba..pasti suka banget.


Yup Diana..sedap hingga menjilat jari..hihi..


Chocoluv@cikton..cuba jangan tak cuba..dah cuba.. makannnn..