Isnin, 7 November 2011

Daging Bumbu Sate

Selamat bertemu kembali..semoga semuanya sihat dan ceria selalu..Rahel sebenarnya udah letih dan matapun dah mengantuk sangat ni,tapi kerja menghantar laporan masakan tetap diteruskan..skarang ni semua mesti sedang menikmati makan yang sedap-sedap kan?

Oklah kawan-kawan,Rahel nak share lagi satu resepi daging bumbu sate,menu yang sangat simple dan mudah disediakan.Pada yang suka makan kuah sate tu,bolehlah mencuba daging bumbu sate ni,mesti suka banget


Seperti biasa..sebelum keluar..Rahel mesti share resepinya kat sini untuk jadi rujukan Rahel di masa-masa mendatang dan juga kepada kawan-kawan yang tercari-cari resepi daging bumbu sate..jom kita layan dulu resepinya...

Daging Bumbu Sate
Resepi:Rahel

Bahan:
500g daging
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
air secukupnya untuk merebus daging hingga empuk
1/2 cawan kacang tanah,digoreng
3 sudu makan serbuk cili*
1 sudu makan serbuk ketumbar*
1 sudu kecil serbuk jintan manis*
1 sudu kecil serbuk jintan putih*
3 biji buah keras*
3 batang serai,ambil yang putih saja,hiris nipis*
30g lengkuas,hiris nipis*
2 cili merah*
5 biji bawang merah*
4 biji bawang putih*
1/2 sudu makan asam jawa,bancuh dengan 1/2 cawan air*
2 sudu besar minyak masak*
1 cawan santan pekat
garam secukup rasa
gula merah secukup rasa

Cara:
1.Rebus daging bersama bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis se
   hingga empuk.Angkat.
2.Blender bahan bertanda* dengan sedikit air sehingga benar-benar hancur.
3.Masukkan kacang tanah dan teruskan blender sehingga semuanya hancur.
4.Panaskan sedikit minyak dalam kuali,tuangkan bahan yang diblender tadi,
   goreng sampai pecah minyak.
5.Masukkan daging dan santan.Biarkan mendidih sambil dikacau perlahan.
6.Perasakan dengan garam dan gula merah.Kacau.Angkat dan sedia di
   hidang.


Selamat menjamu mata..daaaa..

8 ulasan:

Totie@Tomy berkata...

nyum nyum sedapnya..

rahel berkata...

Totie @ Tomy
sodap ni...

nuwairani ismail berkata...

tengok rupa pon sudah tau sedap ni...

rahel berkata...

Nuwairani..macam tau2 je...hehe..

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

Nak cakap apa dah ni ya, tengok pun dah boleh leleh air liur...hahaha. Rahel kamu ni bisa goda k.ct degan masakkan yang enak2 aja ya. Harus coba ni, mahu ambil resipi ya Rahel, mintak halalkan semuanya..sayang kamu muahh!

rahel berkata...

wsalam Kak CT
hahaha...sedap daging bumbu sate ni..harus Kak CT cuba ye..ambiklah resepi tu..silahkan2..

Nurul berkata...

K Rahel...
tgk ajer dah terliur ni.... sedappp nmpaknya daging bumbu satay ni.. kena try juga nanti.... amik resepi dulu yer... ^__^

rahel berkata...

Nurul...silahkan ambik resepinya..buat banyak2 tau...pastu ajak kitaorang skali makan..hehe..