Jumaat, 18 November 2011

Begedil Ayam

Salam manis kepada kawan-kawan semua...masih lepak dalam blog lagi? Udah larut malam tapi Rahel masih ada kat blog tik tak tik tak..hehehe.Tengah letak entri begedil ayam sambil jeling-jeling ke blog list..emm..bukan calang2 semua hidangan tu..menawan dan menggiurkan..bengang sudah ni..tak tau mo terkam yang mana satu..toolonglah..jgn goda truss..

Oklah..mata pun macam mengantuk sudah ni..skejap lagi masuk tidur..sebenarnya nak share satu resepi begedil yang sangat simple..tak guna banyak bahan..mudah pulak disediakan...jom roll ke bawah lagi..




Nah..cuba tengok apa bahan-bahan yang perlu ada di dapur jika hendak membuat begedil ayam...

Begedil Ayam
Resepi:Rahel

Bahan:
170g daging ayam kisar
500g kentang,digoreng hingga masak-tumbuk halus
3 lembar daun sup,dicincang
1 sudu makan bawang goreng,tumbuk halus
1 biji telur,asingkan kuning dan putih telur
5 biji bawang putih,tumbuk halus
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1/2 sudu kecil garam,boleh tambah

Cara:
1.Satukan bawang putih,serbuk lada putih & kuning telur,kacau rata.
2.Satukan kentang halus,daun sup,bawang goreng halus,garam & ayam
   kisar.Terakhir masukkan bawang putih dan gaul sebati.
3.Bulat-bulatkan dan leperkan.Panaskan minyak dalam kuali.Celupkan
   begedil ke dalam putih telur,kemudian goreng hingga keperangan.
   Angkat dan toskan.


Selamat mencuba..semoga suka..

11 ulasan:

liza berkata...

salam rahel....bergedel ni mmg best, Liza suka mkn camtu jer...sedaaaappp

Amie berkata...

lawalah pulak tengok begedil dia...feveret kami ni tau...makan begedil banyak-banyak pun takpe, sedap dan mengenyangkan!

ady berkata...

as-salam
RAHEL masak apa hari ni..mmmm... ada begedil ayam..begedil ni sedap mkn dgn soto..

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

kalau singgah dah pagi, maknanya sudah habislah ya begedil nya ni. Tak apalah..kalau ada tu keluar2kan kasi k.ct rasa. dapat seketul jadilah jangan ngences udah..hahaha

sedap juga ni kalau kenakan dengan soto kan Rahel :)

EmbunRosaliza berkata...

Assalam rahel, ohh ada begedil ayam kat sini, mkn ngan nasi ayam pun best ni

Nurul berkata...

K Rahel,
sedappp tu begedil ayam ... makan camtu pun best, kalau ader soto lagi best... hehe :)

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum rahel...
wah ada begedil ayam ler kat dapur rahel nie... sedapnya nie... kalau makan ngan soto nie.. mmg lagi ler bertambah best..

Wattie berkata...

Salam Rahel,
Akak siap bawa sos cili campur sos tomato, nak amik semua yang dlm mangkuk tu leh, Rahel buat lain ya

rahel berkata...

Wsalam Liza..
sama la kita klu cam tu..kadang mkn begedil begitu saja..


thanks Kak Amie..
ramai yg minat mkn begedil kan..hehe


wsalam Ady,
memang sedap begedil dijadikan pelengkap hidangan soto..suke2..


wsalam Kak Ct..
sah dah abis klu pepagi...yup sesuai ngan soto gak..


Embun..
Rahel belum pernah try pulak mkn begedil ngan nasi ayam..mgkn suatu hari nanti..


Betul tu Nurul
ramai yg suka mkn begedil sambil hirup kuah soto..sodap..


wsalam Diana
dah ramai yg cakap sedap klu dimkn bersama soto...bermakna kena buat soto la nanti..hehe.


Wsalam Kak Wattie,
banyak k sos cili tu?..hehehe..

anymz berkata...

akak tak pernah lagi buat begedel ayam.selalu dok buat begedel daging je..

rahel berkata...

Kak Anymz..
hehe..ni kebetulan jer ada stok ayam kisar,tu yg buat begedil ayam..sedap gak begedil daging kan..