Rabu, 19 Oktober 2011

Sup Makaroni

Selamat bertemu kembali,diharap semuanya sihat.Pepagi buka tingkap,nak tayang sup makaroni je..hehehe...simple sangat menu Rahel pagi ini,tapi yang ni sebetulnya hidangan semalam punya,disebabkan kerana mod memasak yang kurang time tu maka sup makaroni la pilihan yang tepat.Pada Rahel memang sedap sangat sup makaroni ni..boleh letak potongan cili padi banyak-banyak pastu makannn...


Ok la kawan-kawan,masi banyak kerja nak disiapkan,jadi sebelum keluar Rahel share je resepinya yang simple sangat-sangat di sini untuk jadi rujukan di masa mendatang.

Sup Makaroni
Resepi:Rahel

Bahan:
150g ayam,dipotong kecil-kecil
1 cawan pasta makaroni
1 batang carrot,dipotong kecil
2 biji kentang,dipotong kecil
1 sudu kecil biji ketumbar,sangai-tumbuk halus*
1 inci halia,diketuk*
1 batang kayu manis*
5 kuntum bunga cengkih*
2 kuntum bunga lawang*
1 sudu makan bawang goreng,ditumbuk halus*
1 buah tomato,potong
3 tangkai daun sup,potong
2 1/4 liter air
1 sudu kecil serbuk pati ayam
garam secukup rasa

Cara:
1.Jerang air dalam periuk hingga mendidih.Masukkan potongan ayam
   & bahan bertanda*.Renihkan selama 20 minit.
2.Kemudian masukkan bahan yang lain,teruskan merenih sehingga
   pasta makaroni lembut.Angkat.
3.Hidangkan bersama bawang goreng dan potongan daun bawang atau
   daun sup.


8 ulasan:

cik cek berkata...

Rahel masak sup makaroni....sedapnya kalau kak cek dapat mkn semangkuk...bila demam ni...memang sedap kalau dapat hirup sup panas2...slurp...slurp...

EmbunRosaliza berkata...

assalam rahel, wah msk sup makaroni sedapnya, menu sihat ni

CT Delima berkata...

Assalamualaikum Rahel

sup2 macam ni memang sesuai kalau makan masa cuaca panas kan. kat kl ni sekejap panas membahang sekejap hujan. tapi keseluruhannya panas jer :)

kalau k.ct memang tak cukup semangkuk tu..hehehe

norzailina berkata...

Salam, Rahel.

Terima kasih sudi singgah blog akak.
I wish u all the best.

HAPPY COOKING...

Nurul berkata...

K Rahel..
sedappp kalau dpt semangkuk sup makaroni tu.. Panas2 n pedas ckit... :)

rahel berkata...

Kak Cik Cek
memang sesuai la nak keluarkan peluh time demam..hehe..


EmbunRosaliza
tengah on diet ni...


Kak CT Delima
kat sini hujan deras time hirup sup makaroni..terangkat sangat2..hehe..


Kak Norzailina
mekasih jugak kerana dah jengah dapur Rahel..


Nurul
dah abis la pulak...hehe..time akak makan sup ni akak letak cili padi yg potong2..emmm hotnyee..

nuwairani ismail berkata...

kak rahel pon suka makan pedas2 ka? sy pon suka kalau sup pedas2 sikit..lepas tu hirup kuahnya lagi...aduh...

rahel berkata...

Nuwairani
Akak memang suka betul yang namanya masakan pedas2...barulah berselera makan..lagi2 klu sup..mesti letak cili banyak2...emmm hot betull.