Rabu, 26 Oktober 2011

Minum Petang Bersama Blueberry Cheese Tart

Selamat petang semua...apa khabar hari ini? tengah buat kuih lagi k? Lama jugak Rahel tak buat tat blueberi ni,tetiba je terfikir nak buat lagi..seb baek bahan-bahannya uda ada dalam simpanan,so taklah kelam kabut nak pegi cari lagi.
Kadang tu Rahel beli je blueberi cis tat ni kat kedai,tapi cam tak puaslah makan klu sikit2 je..hehe..apa yang Rahel suka pada blueberi cistat ni ialah kerana pastri yang rapuh dan rasa lemak krim keju di tambah dengan topping blueberi filing...emmm mantap betul rasanya..

Oklah kawan-kawan,seperti biasanya..sebelum undur diri resepinya tetap akan dikongsikan di sini sebagai rujukan Rahel nantinya dan juga kepada kawan-kawan yang teringin mencubanya..best sangat blueberi cis tat ni..jom..kita terjah resepinya...

Blueberry Cheese Tart
Sumber:Buku Resepi Tat & Brownies

Bahan-bahan:
500g tepung gandum
250g mentega sederhana lembut
120g gula aising
2 biji kuning telur-->>>>Rahel guna 2 biji kuning telur + 1 putih telur
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh air sejuk

Bahan Inti Keju:
500g krim keju
120g gula halus
50g mentega
2 biji telur
Inti blueberry secukupnya

Cara:
1.Kulit tat:Satukan tepung gandum dan gula aising.
2.Campurkan mentega dan digaul sehingga menjadi serbuk yang kasar.
3.Masukkan esen vanila,kuning telur dan air sejuk.Uli menjadi doh lembut.Rehatkan doh
   selama 15 minit.
4.Canai & terap doh ke dalam acuan tat.Bakar dalam ketuhar selama 10 minit atau setengah
   masak pada suhu 180'C.Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan.
5.Inti:Pukul krim keju,mentega dan gula halus hingga kembang dan lembut.
6.Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
7.Kemudian masukkan ke dalam bag piping.Kemudian
   paipkan inti blueberry ke dalam tat tadi & seterusnya paipkan krim keju di atasnya hingga
   penuh.
8.Bakar lagi selama 15 minit lagi pada suhu 180'C.

Makan bluberry cheese tart sambil minum teh hangat..perghh..mantap..
Dah tengok resepinya kan? Silalah mencuba dan selamat menjamu mata..

11 ulasan:

nuwairani ismail berkata...

kak, nani pon suka pastry yg rapuh2 gitu...kurang muak kalau makan...sedapnya cheese tart..pantang dapat ni! mesti mo makan!

Gee® berkata...

Sedapnya...teringin nk buat...

ady berkata...

as-salam
wahh mabeles... blueberry cheese tart!!..yummy..

Wani berkata...

tenngok kat blog list ,, ternampak la cheese tart yg menggiurkan jiwa ni .. aih kenapa la bila nak planning je terus ad orang yang buat dulu hihihi.. baru jak beli bahan tadi .. nanti nak kena buat ,,:)

Yana Shaiful berkata...

suka cis tat bluebery..yana xpnh bt sndiri lg..slalu beli jee..rs mcm remeh je nk bt klu ada anak kecik ni..alasan hihiii

rahel berkata...

Nani,memang best kan pastri yg rapuh? klu yg keras2 pastrinya memang tak suka...kurang siokla..


Gee
cuba la..pasti suka banget..hehe.


Ady
wsalam..memang sedap ni..jom makan blueberi cistat..


Wani
tu la..klu ada benda yg nak dibuat..buat trus jgn tangguh2..


Yana Shaiful
sama la kita..suka mkn blueberi cistat..apa kata Yana cuba buat pulak kali ni...

cik cek berkata...

Rahel...kak cek nak sikit...teringin nak makan tapi tak rajin nak buat...:D

rahel berkata...

Kak Cek
boleh je..tapi klu nak banyak kena merajinkan diri la buat ek..hehehe.

CT Delima berkata...

as'salam rahel

waduhhh..memang enak banget ni. kalau ada depan mata jangan tunggu lama2 terus ngap masuk mulut...hehehe.

Alhamdulillah, tenet ada okey sikit Rahel, cepat2 k.ct singgah takut kempunan nak makan cheese tart rahel ni. tinggalkan sikit untuk k.ct ya :D

cantik bentuknya mintak izin amibil resipi Rahel :)

Ucu Faridah berkata...

beli mmg tak cukup...kalau buat sendiri, nak banyak mana pun taruk b/berry tak kisah kan..

rahel berkata...

Kak CT
wsalam...cepat2 ambik,nanti abis pulak..hihihi..
ok kak..terima kasih dah singgah di sini...boleh je ambik resepinya...cuba tau...


Ucu Faridah
Betul2...bole letak filing banyak2...sodap..