Khamis, 20 Oktober 2011

Bread Cake

Selamat petang semua..tengah buat apa tu? Macam biasa la kan..setiap hari fening je kepala pikirkan..nak masak apa..nak buat kuih apa lagi...walaupun hari2 ngadap laptop google sana google sini cari resepi tengok dapur kawan2 tapi masih jugak fening..kenapa ek??? siapa pandai..tolonglah jawab ek..



Wokelah...kembali ke tajuk entri pulak..untuk pengetahuan kawan2 semua Rahel ni suka makan roti tapi kurang pakar bab meroti ni..asyik meniru jer..memang takde resepi sendiri untuk doh roti yang sedap2..adakah mcm tu..Sebenarnya kan..resepi kali ni Rahel tengok dlm buku resepi yang bertajuk I CAN BAKE & baru je pagi tadi Rahel sedar yang resepi bread cake yang Rahel selama ni fikir susah tu rupa2nya antara resepi roti yang paling tidak cerewet..haa tu pun setelah baca resepi tu dengan teliti..hihihi..kesian tulll..tapi sendiri mo ingatlah,lenguh lengan dan bahu nguli tepung..kuang..kuang.Oklah..Rahel cerita sikit pasal bread cake ni,teksturnya sangat gebu,lembap dan sangat wangi..tak sia2 nguli doh lama2..hasilnya sungguh memuaskan..tapi bread cake yg Rahel buat ni terhangit sikit atasnya bab terlupa set suhu oven dan loyang pun memang rendah je..hinggakan tertumpah adunan kek tu time bakar..so bahagian kek yg kaler hijau nampak nipis sangat dan nasib baek menjadi jugak.Bah..yelah kawan2..sebelum off Rahel share resepinya dulu ye..jom layan.

Bread Cake
Resepi:Agnes Chang (I CAN BAKE)

Bahan Bread A:
200g tepung roti (Rahel guna tepung gandum)
1 1/2 sdb serbuk koko
1/2 sdt garam

Bahan B:
70g gula kastor
1 sdt yis segera
1 sdt bread improver

Bahan C:
140ml air
40g mentega (Rahel guna marjerin)

Cara:
1.Ayak bahan A ke dalam mangkuk,masukkan bahan B dan gaul rata.
   Perlahan-lahan tuangkan air sambil menguli doh sehingga lembut.
   Masukkan mentega dan teruskan menguli sehingga doh lembut dan
   kenyal,jika doh ditarik tidak terputus.
2.Kemudian ketepikan doh sehingga kembang dua kali ganda dari saiz
   asal.


3.Tekan doh,kemudian uli sebentar sehingga lembut.Rehatkan selama
   15 minit.
4.Canai doh memanjang,kemudian gulungkan dan letakkan dalam loyang
   loaf yang bergris dan dialas kertas minyak.Biarkan mengembang 2x
   ganda.
doh belum kembang
Bahan Cake A:
20g tepung biasa} (Rahel guna tepung gandum)
20g tepung jagung}
30g gula kastor
3 biji kuning telur (Rahel guna telur saiz B)
30ml minyak jagung
30ml jus pandan
beberapa titik pewarna hijau

Bahan B:
3 biji putih telur (Rahel guna telur saiz B)
1/2 sdt cream of tartar
30g gula kastor

Cara:
1.Satukan bahan A dalam bekas,kacau rata.
2.Pukul bahan B sehingga gebu (bertanduk).
3.Satukan bahan A dan bahan B,gaul rata.
4.Tuang adunan kek ke dalam loyang yg berisi doh roti tadi.


 Bakar dalam  oven selama 30-40 minit pada suhu 180'C.

bread cake baru keluar dari oven


13 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

Salam rahel elok cantik gebus kek roti tu menarik dan behasiat...nak pulak buat utk teh time pekena teh o yee..betul2 kekadang poning juga nak pikir masak apa hari2..tp nasib de kakawan ada membantu

nuwairani ismail berkata...

saya belom pernah cuba buat bread cake..pernah juga nampak resepi di blog kak azlita. tapi belum sampai seru lagi mo buat ni...tengok kak rahel buat, macam senang ja...

rahel berkata...

wsalam Sheila Shafeareen
Memang gebus jerkek roti ni,wangi pulak tu..sesuai beno tuk hidangan sarapan dan minum petang..cuba la..tak susah tau..


Nuwairani
Senang jak buat ni..cuba la..mesti Nuni akan suka..sedap tau..

K.Nor berkata...

sedap nampak roti cake tu rahel :)

rahel berkata...

K.Nor
kalau dah rasa bread cake ni..mesti suka..sedap.

IZA AKMA berkata...

cantik menggebu walau rahel hanya guna tpg gandum...mcm ni boleh try nnt

cik cek berkata...

Rahel....nampak gebu je roti ni...kak cek lum penah try buat bread cake ni...cam nak cuba je...amik resepi dululah...tq kongsi resepi...:D

rahel berkata...

Iza Akma
betul tu...tetap gebu n lembut walau guna tpg gandum jew,mekasih sudi singgah.


Kak Cik Cek
Gebus bread cake ni..cuba la ye..silahkan2 ambik resepinya..

Yana Shaiful berkata...

Yana br nak blaja bt roti..nnt nk try bt bread cake ni plak..ok jgk wlaupun guna tpg gandum jee.. gebus gebas jer hehee

rahel berkata...

Yana Shaiful
Sama la kita klu mcm tu,baru gak belajar buat roti ni..ehehe..naseb baek menjadi,memang tak rugi mencuba resepi ni..sedap.

Nuridah berkata...

Assalamualaikum Rahel

sedapnya kalau dpt buat minum petang nie...lebih2 lagi skrg musim hujan aja...perut pun asyik lapar aje...nak kena sumbat...hehe.

Kak Nur minta izin nk link your blog ya!

rahel berkata...

Wsalam Nuridah,
mekasih sudi jengah dapur Rahel...roti kek dah abis..tak dpt bagi Nur rasa..hehe..selalu je hujan ni..

Uhanis Ismail berkata...

Loyang saiz brapa