Khamis, 20 Oktober 2011

Ayam Goreng Brokoli

Selamat tengah hari semua...apa kabarnya? dah siap masak-masak ke? Kali ni Rahel nak share lagi satu resepi lauk yang simple je dan sesiapa pun boleh mencubanya ye..hehehe..ayam goreng brokoli ni sangat senang utk memasaknya & bahan pun sikit sahaja..tapi memang sangat sedap..pada Rahel la...


 
Ayam Goreng Brokoli

Bahan:
300g ayam,potong2
250g brokoli,potong kecil
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil gula pasir
1/2 inci halia,cincang
3 biji bawang putih,cincang
2 lembar daun bawang,potong
2 cawan air

Cara:
1.Perap ayam bersama tepung jagung,gula,kicap cair selama 1/2 jam.
2.Panaskan sedikit minyak dlm kuali.Tumis bawang & halia hingga layu.
3.Masukkan ayam yang diperap tadi,kacau 1 minit,tambahkan serbuk
   pati ayam dan air.Teruskan merenih ayam selama 20 minit dengan
   api perlahan sehingga kuah agak pekat.
4.Masukkan potongan daun bawang dan brokoli,kacau sebentar hingga
   brokoli masak.Angkat dan hidang.

p/s:
     tak perlu tambah garam dalam masakan ini.

Selamat menjamu selera..

11 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum..

rahel,,, sedapnye ayam brokoli tu, leh jadi menu diet la.. nyum nyum.. nak wat lah hari ni.. balik ni boleh wat dah.. thankssss make me idea...

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

sedap nampaknya menu rahel ni, mintak lah sedikit buat lunch k.ct dirumah boleh..? hehehe

cik cek berkata...

Rahel...

menu yang kak cek suka...suka makan sayo brokoli...best...sedapppnya...:D

rahel berkata...

JassNani
Wsalam,mekasih sudi jengah dapur Rahel,boleh jd menu diet k ni? hihi...boleh je dicuba..dah cuba jgn lupa post hasilnya kat sini ye..mcm kat fb la pulak..


Kak CT
Wsalam,datanglah sini..bawa' pinggan kecik ek...hihihi.


Kak Cik Cek
Sama la kita..suka ngan sayo...segar rasanya klu ada hidang sayur2an kan..hehe..

Mas berkata...

rahel....sedapnya ayam ngan brokoli tu..
kalau dapat kat mas...
ratah gitu jerk tau...

rahel berkata...

Mas
hehehe..sama la ngan Rahel lau gitu..suka merata brokoli..

Nurul berkata...

K Rahel...
Simple tapi sedappp... Nurul suka masakan style camni... ^__^

liza berkata...

Rahel..tiba2 jer rasa lapar..minta sepiring blh?

nuwairani ismail berkata...

saya suka betol kalau makan brokoli...sayurnya manis2 ja...

Kak Sam berkata...

Macam senang dan namapk sedap

rahel berkata...

Nurul,
sedap ayam goreng brokoli..tak rugi mencuba,dah cuba..mesti suka..hehe.


Liza
kalau rasa lapar..gi makan..apasal lambat sangat nak mintak ni? hehe..


Nuwairani
best kan sayur brokoli...akak pun suka sangat..senang je masak.


Kak Sam
Memang senang je masak lauk yang satu ni..sedap pulak tu..hehe..