Jumaat, 23 September 2011

Roti Jala

Salam sejahtera dan selamat bertemu kembali.Pepagi benar udah siap menjala lagi,dah lama tak makan roti jala ni,so merajinkan diri la pagi ni untuk menggaul dan menggulung roti...siap warna warni lagi.
Untuk resepinya Rahel memang selalu guna yang ni jak & tak pernah tukar-tukar lagi sebab udah ngam betul adunannya.Bah,oklah kawan-kawan..tengok-tengoklah resepinya dibawah tu,kalau sudi menerai..silahkan2..


Roti Jala
Resepi:Rahel

Bahan:
250g tepung gandum
2 biji telur
1 1/4 sk garam
500ml air/santan cair
beberapa titik pewarna (pilihan)

Cara:
1.Ayakkan tepung gandum
   ke dalam mangkuk.
2.Masukkan telur,garam,air/
   santan cair,pewarna.
3.Kacau sehingga rata.
4.Panaskan kuali leper anti
   lekat & griskan dengan sedikit
   minyak.
5.Masukkan adunan ke dalam
   acuan roti jala,pusingkan acuan
   yg berisi adunan di permukaan
   kuali untuk membentuk juraian
   jala.
6.Biarkan sampai masak/kelihatan
   beku.Angkat & gulung kemas.
   Buat langkah seperti ini sehingga
   semua adunan habis di guna.
7.Hidangkan bersama kuah kari
   ayam/kari daging.




Enjoiii...

4 ulasan:

ady berkata...

as-salam
sedapnye roti jala..dah lama tak buat ni...

nuwairani ismail berkata...

rajin kak rahel menjala...buat kaler2 lagi tu...

rahel berkata...

w.salam Ady,jomla buat rotijala lagii,terima kasih kerna tinggalkan jejak.

rahel berkata...

Nuwairani..
Seperti biasa akak memang rajin ke dapur..hehehe..(puji diri)..ni utk kasi nampak roti jala yang menggiurkan jak..