Jumaat, 30 September 2011

Putri Ayu

Selamat malam semua...buat apa tuu?..adoii ngantuknya mata ni.Ingatkan ni malam nak rehat awal..tau2nya masih mengintai lagi kat sini.Oklah kawan,entri kali ni rahel nak share resepi putri ayu dan Rahel tau banyak yang punya resepi putri ayu yang best2 lg sedap,tapi takpe la kan...kita tambahkan lagi satu resepinya kat sini.Rahel buat apam ni untuk minum petang tadi,punyalah sedap.



Putri Ayu  kali ni Rahel buat ikut resepi emak jugak,tapi kena ubah sikit kepada putri coklat,sedap rasanya gandingan rasa coklat dan kelapa parut segar yang wangiii.Nak dijadikan cerita..sebenarnya kelapa parut pun dari hasil tangan sendiri..dengan gagahnya beli kelapa 1 biji,sendiri kupas tempurung dan parut kelapa ikut cara orang dulu2 untuk dapatkan rasa yang fresh pada kuih & cara ini memang lebih sesuai tapi penat sikitlah.Ok,takpa punya,yg penting sedap.Bah..jomlah kita tengok2 apa bahan yang perlu diletak dalam adunan putri ayu..

PUTRI AYU

Bahan:
125g kelapa parut putih
1 sdb tepung jagung
*gaul bahan di atas hingga rata.
*tekankan ke dasar acuan putri ayu.

130g tepung gandum}
20g serbuk koko}
1/2 st baking powder},ayakkan bersama
1 st ovalet
2 biji telur B
120g gula kastor
125ml air kelapa
1/2 st esen vanila

Cara:
1.Pukul telur,gula,ovalet hingga kembang selama 7 minit.
2.Masukkan air kelapa berselang seli dengan tepung.
3.Tambahkan esen vanila.Gaul rata.
4.Masukkan adunan ke dalam acuan hingga paras penuh.
5.Kukus selama 10 minit dengan api sederhana.

*Oleskan acuan dengan sedikit minyak agar putri ayu mudah
   dikeluarkan dari acuan.


Enjoiii

6 ulasan:

nuwairani ismail berkata...

dah lama sy tidak makan ni...mo buat nda berapa pandai pula...tapi suka betol makan..

bah, kak rahel, nanti ambil award di blog sy ya...special tu utk kak rahel...heheh

Diana @ Melley Mey berkata...

diana pun cam nani gak.. mmg dah lama tak makan putri ayu nie... buat lagi ler lama x buat... putri ayu yg rahel buat nie mmg cantik.. comel sgt...

rahel berkata...

Diana
Jomlah buat lagi..hehe..mekasih kerna puji putri coklat ni..jemput makan.

rahel berkata...

Nuwairani
jomlah pelan2 buat putri ayu..ni udah ada resepinya..pasti puas hati mkn.

Bah,mekasih banyak2 untuk awardnya tu,nanti diambik.

Nurul berkata...

K Rahel...
putri ayu versi coklat ni ... mesti sedapppp...
1st time tengok...

Hehe, nanti sudi2 ler amik award dr blog nurul yer...

rahel berkata...

Nurul,sesekali tukar perasa kan...baru la siok.
Terima kasih ye Nurul untuk award tu..nanti akak ambik.