Sabtu, 20 Ogos 2011

Tat Coklat Nenas

Selamat bertemu kembali di blog masakan Rahel...semoga kawan-kawan semuanya dalam keadaan yang sihat dan ceria selalu.Hmm hari ni dapat siapkan lagi satu biskut/tat yang sedap untuk kudapan.Bercerita pasal tat coklat nenas ni...memang jadi kesukaan saya dan harus dibuat time menyambut perayaan..selalunya buat tat nenas gulung yang biasa jak tapi kali ni buat kelainan sikit,yaitu letak emulco coklat...biar jadi kecoklatan gitu...yah jadilah tat coklat nenas.




Tat Coklat Nenas
Sumber:Buku Resepi

Bahan:
60g mentega
190g marjerin
30g gula halus
1 biji kuning telur
1 st serbuk vanila
350g tepung gandum,ayak
50g tepung jagung
1 st emulco coklat

inti nenas secukupnya
kuning telur secukupnya,untuk sapu

Cara:
1.Pukul mentega,marjerin dan gula sehingga rata.
2.Masukkan telur,emulco coklat dan serbuk vanila.Putar rata.
3.Masukkan tepung gandum dan tepung jagung.Uli rata hingga menjadi doh.
4.Masukkan adunan tat ke dalam acuan nestar dan pamkan adunan.
5.Letakkan jem nenas di atas/ujung adunan dan gulungkan.
6.Susun di atas dulang pembakar yg dilapik baking paper.Sapukan sedikit kuning telur ke permukaan tat nenas.
7.Panaskan 0ven 150"C.Bakar tat nanas selama 25-30 minit atau sehingga masak (tergantung oven masing-masing).

1 ulasan:

Zalinah Basir berkata...

Assalam Rahel.. mesti sedap kan tart coklat ni.. tq Rahel berkongsi resepi tart ni.. insyaallah.. nak buat la utk raya nnti.. :)