Rabu, 24 Ogos 2011

Ikan Susu Panggang

Selamat malam kepada sahabat Rahel yang setia bertamu ke blog masakan Rahel...Malam ni Rahel mo hantar laporan lagi...ikan susu yang terpanggang dalam ketuhar..sangat mudah untuk dibuat sendiri di rumah kalau lagi malas mo bakar guna barah api.Yang panggang dlm ketuhar lagi bagus...terhindar dari asap dan habuk,tak payah penat-penat berkipas depan barah api..terhidu asap jak banyak...dan yang ni tetap ok rasanya...dan pasti semua pun suka sangat...jom panggang ikan


 
Ikan Susu Panggang
Sumber:Rahel


Bahan:
1 ekor ikan susu

Bahan perap:
1 sk garam
1 sk serbuk jintan manis
1 1/2 sk serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk kunyit
3 sdb minyak masak

Cara:
1.Bersihkan ikan,kemudian belahkan ikan macam dalam gambar di atas.
Lumur seluruh permukaan ikan dengan bahan perap.Biarkan selama 30 minit.

2.Alas dulang pembakar dengan kertas foil/kertas pembakar.Sapu dengan sedikit marjerin.
Letak ikan dalam dulang yang telah digris tadi.

3.Panaskan ketuhar 160'C selama 15 minit.
Panggang ikan selama 1 jam pada suhu 160'C.
Hidang bersama lada limau.
Siap untuk hidang.


Selamat menikmati hidangan Ikan Susu Panggang

2 ulasan:

Ummi berkata...

Assalam Rahel..sedapnyaaaaa makan ikan pangging eeyyy..ngencess tgk ikan kena operate gitu...hehe... Tat kastad oreo tu pun ngencesss akak pandang....mau 4 ketuiii sekali ngap..hehe

rahel berkata...

w.salam Kak Ummi..hehehe....kesian ikan ni..bila jumpa Rahel je..terus kena operate....siap bagi rempah lagi...sodaaap..yang tat oreo tu memang sedap la...ada lg dlm pt sejuk...Kak Ummi nak k?